
July 1, 1964 

Mr. E. H. Berry, Pres ident 
Missouri State Board of Accountancy 
217 State Capitol 
P. o. Box 613 
JetterBcn City. M1aaour1 65102 

Dear Mr. Bert7: 

Opinion No. 204 
Ans. by Letter (Randolph) 

Your letter of March 20, 1964, i nquires whether employees 
ot accounting firma~ working as certified public accountants 
but not partners should be required to obtain annual permits 
to practice accountancy. 

Section 326 .210 • ltSMo 1959, requires an annual perm! t as 
a prerequisite to practicing public accountancy in this state 
during the applicable year. 'l'hus. if aeyone is practicing public 
accountancy within the meaning ot our statutes. he must obtain 
an annual perm! t. 

Aa to who is deemed to be practicing public accountancy, 
Section 326.010, RSMo 1959, atateat 

"A person shall be deemed to be i n practice 
as a public accountant, w1 thin the meaning 
and i ntent ot this chapter: 

"(1) Who holds himself out to the public, 
i n aey manner, as one who is skilled in the 
knowledge, science and practice ot accounting, 
and as qualitied and ready to render profes­
sional service therein aa a public accountant 
tor compensation; or 

"(2) Who maintains an ott ice tor the trans­
action or buatnesa aa a public accountant; or 
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"(3) Who otters to prospective clients to 
perform tor compensation, or who does pertorm 
in behalf ot clients tor compensation, pro­
fessional services that involve or require an 
aud1 t or certificates ot financial transactions 
and accounting recorda; or 

" ( 4) Who prepares or certifies toP clients 
reports ot aud1 ta # balance sheets, and other 
financial, accounting and relatec! schedules, 
exhibits, statements or reports, which are to 
be used tor publication or tor credit purposes, 
or al'e to be tiled w1 th a court ot law, or 
with aey other governmental agency, or are to 
be exhibited to or circulated among third. 
persons tor ~ purpose;" 

An exception is made in the cases ot persons "who mq be 
81JlP].o7ed by one or more persona., t1ms or corpor.ations tor the 
purpose ot keep1ng books, mald.ng trial balances or statements 
or preparing reports, provided such reports are not uaed ol­
issuad ey the empl~f;er or employers as having been prepared b7 
a publ~o accountant•. 

No exception is made in the case ot an employee ot an 
accounting tim issuing reports which are represented as having 
been prepared bJ public accountants. 

IPultther, Seot1on 326.030 provides that no pe~eon shall 
represent hiaaelt as, perm1 t himselt to be st7led or known as, 
or use or assume the title ot a cert1t1ed public accountant or ot 
a public accountant, nor add or suttix, nor permit the add1t~on 
or suttixing to h1e name or bueinese appellation the in1t1als 
CPA or &1V such designation or aey lette-rs •. initials or wol'da 
indicating or ~ving reasonabl• ground to understand that he is 
a cert1tied public accountant or public accountant t unl.eas auch 
person ie properl.7 registered. 

It follows that unless a given employee comes within the 
abo-ve exception. he 1a requ1re4 to pq the annual tee an4 obtain 
the annual permit it he does ~ ot the acta enumerated in Section 
326 .010 aa constituting the practice of public accountana,r or 1t 
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be represents h1uelt or ~ftll1 ta h1Jimelt to be represented u 
contemplated b7 Section 326.030. In abort, a rreon does not 
become exemp' troll the operation ot Chapter 32 a1mplJ' by 
accepting emploJment 1n an accounting r1rm. 

Ver,r trul7 youra, 

THOJID P. IIOLI'l'bH 
Attol"'lq General 


