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NOTICE : 

1. Where all members of the county 
board of educa tion {Section 165 .657 
et seq., RSMo) have· actua~ knowledge 
of the time, place, and purpose of a 

meeting reasonably in advance, failure to mail written notice as 
prescribed by Section 165.663, RSMo 1959, does not invalidate 
the meeting . 2. If no notice {either that prescribed by Section 
165.663 or any other) is given of a meeting of a county board of 
education and all of the members do not attend and the absent 
members could have attended if notified, then the ·meeting and any 
transactions thereat which require board action are invalid. 

Honorable Frank Conley 
Prosecuting Attorney 
Boone County 
Columbia, Missouri 

Dear Mr. Conley : 

August 31, 1964 
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FILED 
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This opinion is issued i n response to your request of 
May 15, 1964. 

You inquire as to what notification is necessary for a 
valid meeting of the county board of education. Specifically 
you inquire as to the effect of failure to give notice by the 
method prescribed in Section 165 .663, RSMo 1959. 

From your letter, supplemented by our telephone conver ­
sation, we are informed of the following: On April 7, 1964, 
six members of the county board of education newly created 
by Section 165.657 (4), RSMo 1963 Supp., were elected by 
popular vote. On April 10, 1964, some members of the former 
county board {existing under Section 165.657, RSMo 1959) and 
some of the members of the new board assembled . No notice, 
written or oral, was given to anyone that the new board would 
meet on that date. The members of the old board were verbally 
notified at an earlier meeting that the old board would meet 
on that date. No notice by the method prescribed in Section 
165 .663 was given of a meeting of either the old or the new 
board . Two per~ons who were members of both the .old and new 
boards were not present on Apr il 10. All other members of 
both boards were present . On April 10 officers of the new 
board were purportedly elected. 



Honorable Frank Conley 

The county board elected April 7, 1964, was not a c·ontinua­
tion of the former board. Section 165.657 (4), RSMo 1963, Supp., 
created a new body in second, third and fourth class counties to 
be selected by popular rather than representative election. All 
six members of the new body we~e elected April 7, 1964 . There­
after the prior body existing under Section 165.657, RSMo 1959, 
ceased to have official existence. Thus we must consider the 
events of April . lO as involving two separate and distinct boards 
and two separate meetings. 

We are of the opinion that where no notice of the meeting 
is given and not all of the members attend and the absent members 
could have attended, if notified, then the' meeting and any trans­
actions thereat requiring board action are invalid. 

The affairs of a school district which require board action 
must be transacted at a valid board meeting . 

"The separate and individual acts and 
decisions of the director members, even 
though they be in complete agreement with 
each other, have no eff~ct. They must be 
assembled and act as a board." State v. 
Consolidated School Diet. No . 31 Mo. App., 
281 SW2d 511, 513. 

This office has ruled that two directors of a common school dis­
trict cannot function without proper notice to the third member. 
See Opinion No. 51 (5-17-38) to Charles F. Lamkin, Jr . , enclosed. 

As stated in Corpus Juris Secundum: 

"As a general rule, which, in some juris­
dictions, has been enacted into an express 
statutory requirement, a proper call or 
notice of a meeting of a board of education, 
or of directors, trustees, or the. like, of a 
school district or other local school organi­
zation, must be give.n or communicated to each 
member of such board in advance of such meet­
ing, in order to render proceedings had there­
at valid, and a want of such notice to any 
member who does not attend the meeting will 
invalidate the action taken, * * *·" 78 C.J.S., 
Schools § 1236. 
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Honorable Frank Conley 

Section 165.663, RSMo 1959, provides for notice of meetings 
of the county board of education as follows : 

"Written notice of any meeting shall be given 
by mail to each member of the board by the 
secretary at least six days before the date 
of any meeting." 

Therefore, an essential prerequisite of a valid meeting of 
a board of education is notice to all members of the board who 
can possibly attend. 

Having concluded that notice to the members of the county 
board of education is a requisite for a valid meeting, must the 
notice be given only in the manner prescribed by Section 165.663? 
We are of the opinion that where all members of the county board 
of education have actual knowledge of the time, place and purpose 
of a meeting reasonably in advance of the meeting that failure to 
give notice in the manner prescribed by Section 165.663 does not 
invalidate the meeting. 

Having notice basically denotes a state of knowing. For 
certain purposes the law infers (rebuttably or conclusively) 
that if certain acts have been done then a party has knowledge 
e.g., recording of instruments, notice by publication. This by ­
force-of-law notice we term constructive notice. To distinguish 
constructive notice from the basic concept of notfce, the term 
actual notice is used. Constructive notice has been described as 
"the law's substitute for actual notice" 39 Am. Jur . , Notice § 7. 
Constructive notice is the creation of day to day expediency. 

To one giving notice, constructive notice is utile and 
necessary, nevertheless it is inferior to actual notice from 
the point of view of the person charged with having knowledge. 
If the purpose of a notice is to give another knowledge, .giving 
actual notice best achieves the purpose. Thus, where actual 
notice is given reason requires that the failure to give con­
structive notice be considered as without consequence. To 
conclude otherwise would be to reason that where substitutes 
are permitted the use of the real is not sufficient. 

The notification prescribed by Section 165.663 is to be 
conveyed by mail. Generally speaking, under this statute proof 
of mailing notice would satisfy the requirement of notice of 
the meeting whether or not the notice was received. 66 C.J.S., 
Notice§ 18 (e) . Hence, the notice prescribed by Section 165. 
663 is constructive as opposed to actual notice. It is an 
expedient substitute for actual notice. 
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Honorable Frank Conley 

The purpose of Section 165.663 is twofold . The notification 
is primarily to give the members of the board advance knowledge of 
the time and place of board meetings. The secondary purpose of 
Section 165.663 is to allow the expediency of constructive notice by 
mail . Could it be reasonably argued tnat placing a notice in a 
mail box with the contingencies of the notice being lost in 
transit, misdelivered or the addressee being absent or removed, 
is a more effective method of conveying the facts than direct 
personal communication? We think not. 

We note that in some circumstances actual notice does not 
excuse compliance with formal notice requirements . In these 
cases notice is not merely to give knowledge but also to make 
and preserve a formal record, e.g., notice of appeal. See: 
Merrill on Notice §§ 505 et seq . 

With these rules in mind let us examine the notice pre­
scribed by Se ction 165.663 (quoted supra, p. 3). Nothing in 
Section 165 .663 requires the preservation of the notice. We 
do not see any formal significance in the document per se. The 
purpose of the notice there prescribed is primarily to give 
knowledge and not to make a record. We conclude that Section 
165 .663 does not create a formal notice requirement such a s 
cannot be satisfied by actual notice. 

You have informed us that all the members of the old 
county board were notified at the last preceding meeting of 
the board of the April 10 meeting. Under such facts it is our 
opinion that failure to mail notice as prescribed by Section 
165.663 did not invalidate the meeting of the old board held 
Apr il 10, 1964. The members of the old board had actual notice . 
This was sufficient. 

Note by analogy the case of Johnson v. Dye, Mo. App., 
127 SW 413, which involved the meeting of a common school dis­
trict board. In that case the court held that where the members 
of the school board agreed at a lodge meeting to hold a board 
me eting on a certain date, that meeting was regularly called and 
the absence of the president and clerk did not affect the 
legality of the meeting. 

You have informed us that no notice, under Section 165 .663 
or otherwise, was given of a meeting of the new board. Thus, 
the events of April 10 did not constitute a valid meeting of the 
new board unless by some factor notice was waived or excused . 

-4-



Honorable Frank Conley 

You do not inform us that notice was waived. Thus, that 
possibility is eliminated and will not be discussed further. 

The law often excuses notice where all the members not 
notified are ·actually present. However,-r:rom your information 
only four of the six members of the new board were present. 
Attendance by or notice given to a majority or a quorum is not 
sufficient. 

The county board of education is a deliberating body. 
Section 165.673 obligates the board to study, prepare and revise 
reorganization plans, to approve audits and budgets, to advise 
with school officials. Also the board selects its own officers. 
These matters require deliberation and the exercise of judgment . 
The decisions of the board are the joint and collective judgment 
of its members. Every member of the board has the right to 
participate by discussion, persuasion, and vote in forming the 
decisions of the board. Also it should not be forgotten that 
the members of the board are the representative voices of the 
citizens. To allow some members of the board to transact 
business without giving notice to the other members would be 
contrarY to these rights and interests. See : Mc~uillan on 
~unloipal Corporations, 3rd Edition, §§ 13 . 08, 1 .37. Thus 
the presence of four of six members of the ne~ board on April 10 
did not excuse notification. 

Notice was given to the members of the old board of the 
meeting of April 10, 1964. Since the county board of education 
elected April 7, 1964, was not a continuation of the prior 
board, notice to the old members of the meeting of the old 
board is not notice nor excuses notice to the new members of a 
meeting of the new board . Each board and each meeting must be 
considered separately. 

Where the time and place of a meeting is prescribed by 
statute the courts have held this alone sufficient notice. 
78 C. J .S, , Schools, § 133 (b). As to the first meeting of the 
board, Section 165.660 states : 

"The said county board of education shall , 
within four days after its election, meet 
in the office of the county superintendent 
of schools and organize by electing one of 
its members as president." 
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Honorable Frank Conley 

Although this statute prescribes the place of the meeting, it is 
indefinite as to the date and time (within a four day period) of 
when the first meeting shall be held. Therefore, it is our 
opinion that Section 165 .660 is not notice nor does it remove the 
obliga t i on to give notice of the first meeting. (We note that 
Section 165 .663 requires six days notice whereas Section 165.660 
requires the first meeting to be held within four days of the 
election. However since no attempt was made to give notice under 
Section 165 .663 it is not necessary for u s to decide here the 
effect of the four day provision of Section 165.660 upon Section 
165 .663). --

From the foregoing it appears that the members of the new 
county board were not notified, in any manner, written or oral, 
actual or constructive, of the purported meeting of April 10, 
1964, and that notice was neither excused nor waived. We there­
fore conclude that no valid meeting of the new board was held. 

Conclusion 

It is the opinion of this office that: 

1. Where all members of the county board of education 
{Section 165.657 et seq,, RSMo) have actual knowledge of the 
time , place, and purpose of a meeting reasonably in advance, 
failure to mail written notice as prescribed by Section 165.663, 
RSMo 1959, does not invalidate the meeting. 

2. If no notice {either that prescribed by Section 165.663 
or any other) is given of a meeting of a county board of educa­
tion and all of the members do not attend and the absent members 
could have attended if notified, then the meeting and any trans ­
actions thereat which require board action are invalid, 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared 
by my Assistant, Louis C. DeFeo, Jr. 

Very truly yours, 

~E~ 
THOMAS F. EAG ON 
Attorney Gen~ral 

Encl. 


