Opinion No., 152
Answered by Letter - McFadden

June 22, 1964 Fl LE D

My, James T. Riley
Prosecuting Attorney
Cole Coun

Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Riley:

You have requested advice from this office concerning
application of the provisions of Seection 546.615, RSMo 1959, dealing
with the allowance of "jail time" as credit upon eriminal sontences,

Specifically, you ask three questions about a hypothetical
felon committed to the Department of Corrections who has baen
awarded forty-five days credit upon a two year sentence:

A, When is the time to be credited;

B, 1Is the sentence to be considered one for
one year ten and one-half months;

C. Since the minimum sentence to the penitentiary
is two years may jall time be credited on a two
year sentence?

The pertinent statute, Seetion 546.615 s RSMo 1959, contains
both mandatory and discretionary "jail time' oredit provisions,
i.e., time spent in jail after sentencing and before delivery to
the Department of Corrections must be credited upon the sentence;
time spent in jall before sentencing may be credited upon the
sentence in the discretion of the judge imposing the sentence.

The sheriff delivering a convict to the Department of Corrections
is required to endorse upon the commitment papers, the number of
days the conviet spent in jail after sentencing. He must also
endorse the number of days the conviet spent in jail before sentencing
if the sentencing court has so ordered, Section 546.615.3, RSMo 1959.
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As explained in a prior opinion of this office (to The Honorable
James D, Carter, May 6, 1960 - enclosed herewith), the actual
mdumormtmn-m- only and may be enforced by
appropriate court action.

Nevertheless, because the exact number of days involved will
not be known before the sheriff delivers the conviet to the
Department of Corrections, the crediting cannot take place until
that time and, therefore, that is the time that it must be done.

The allowance of "jail time" 1s not a matter of grace (as 1is,
for instance, time off for donat blood which is awarded under
the Governor's power to commute), but is the product of a mandatory
directive of the legislature as pertains to gpent 1n Jeil
after sentencing and of the sentencing court (where it chooses to
exercise ite discretion), under authority of the legislature as
pertains to time spent in jall before sentencing.

In any event, an institution of the De of Corrections
receiving a conviet has no alternative but eredit the "jail
unmmlranmdandm the sheriff dell ng him
into its custody. Moreover, it mg be kept in mind that Section
546 .615 .2, RSMo 1959, directs that 1 t:.u' eredit 1s to be
caloulated in addition to any remission of sentence under Sccuon
216.355, RSMo 1959, by virtue of three~fourths of the time
assessed without infraction of imstitution rules.

Therefore, in answer to guestion A, "jail time" credit must

be applied on receipt of the oner custody and in caloculating
thowllom' discharge date (either full time or under the "three-
fourths rule”), he is, for all practical purposes, to be regarded,
onth.dlvofmuuon,uuhommmmmmw
of the Department of Corrections for the number of "jail time" days
endorsed on the commitment papers by the sheriff.

The application of "jail time" ecredit by the very terms of the
law which establishes it, does not constitute a reduction in the
sentence. The statute directs that, where nppueabh. the time
apontmam"...mnhmni. gs part of the sentence
imposed.” This indicates that "jail time" i1s %o be
time a}mdp spent serving the sentence and not as a Mucuon
thereof.
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The answer %o mg%_g, then, is that a forty-five day
eredit for " time not have the effect of reducing a

two year sentence to one of one year ten and one~half months,

It does not mean that a prisoner will serve less than a
two year sentence merely because he will not have to spend twen
rmmmmmuMmmormmnnumormm
of Corrections when " time" credit is applied to his sentence.
What it does mean is t he serves part of his sentence in jail
wmuormummmedmthof
rrections.

A two year sentence 1 yur mhm whether "jail time"
is credited or not and thus :enn :lo C, the
allowance thereof is not 1n th the ear minimum pro-
vision of Section 5&6 490, RSMo 1959.

Our studied opinion is that an u.utitution of the Department
of Corrections must credit "jail time" to a mr'l sentence
at the time he is received in custody. "Jail time", pro
awvarded, must be applied to a two sentence mwimmdm
the minimum provision of Section 490, RSMo 1959.

Very truly yours,

Attorney General

HLM: kd
Encl.



