OPINION NO, 139
Answered by Letter

May 7, 1964 F\LED

/|37

Honorable Maurice Schechter
State Senator, 13th District
41 Country Fair Lane

Creve Coeur 41, Missourl

Dear Senator Schechter:
Your opinion request of March 17, 1064, reads as follows:

"On March 4th you rendered an opinion re-

uested by me regarding salary payments to
shall - Collectors in 4th class cilties.

"Your opinion does not answer the question
involved and probably caused by my original
query.

"An election will be held on April 7, 1964

and the Ordinance incressing the salaries

was passed prior to such date and the Ordinance
provides that 'these provisions shall be ap-
plicable to the Collector - Marshall - Chief
of Police following the general municipal
election in April 1064',

"In my letter of February 1llth, I set out

the starting salaries scale and the various
increases after service up to 66 months and
please bear in mind the eleective office is only
for a period of 2 years but if the elected
of'ficial 1s elected and re-elected and holds
his office for 66 months, he would be receiving

top salary.

"Phis Ordinance was enacted by the City of Over-
land and I believe that one other city in St.
Louis County has the same type Ordinance and
there is a question as to whether the same is
in violation of Section 79.270.

"May I please have your opinion on this matter
at your earliest convenience.
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We have been unable to find any Missouri cases which are
applicable to the specific question which you have submitted,
We have also consulted several texts on municipal corporations,
including Corpus Juris Secundum, American Jurisprudence,
MeQuillin on Municipal Corporations and Rhyne on Municipal
Corporations, with the same result. We have also contacted
the Missouri Municipal League and the National Institute of
Municipal Law Officers in Washington, P.C., and they have been
unable to supply us with any cltation of legal authority appli-
cable to the question which you have submitted.

Section 13 of Article VII of the Misgsaouri Constitution

provides as follows:
" increase of sation

and ex on o erms - com-
pensation of 8 , county municipal
officers shall not be increased during the
term of office; nor ghall the term of any
officer be extended,

Section 79,270, RSMo 1959, which is applicable to fourth
class citles, nrevides as follows:

“%;igg%g- fixed bﬁ o§§éﬂigco.--
The 0. rmen ve power to fix

the compensation of all the officers and
employees of the city, by ordinance., But the
salary of an officer shall not be changed
during the time for which he was elected or
appointed.”

It may be reasonable to assert that the above prohibitions
are directed against a change of salary during the term of the
of ficer and do not prohibit a change by operation of law where
the applicable law and ordinance was enacted prior to the
election of the officer. In support of this ergument, municipal
cases have held that a change in salary caused by population
changes or change in classification of a city, would not be

prohibited, This was the conclusion reached in the case of State
ex rel, Harvey v. Linville et al.,, 300 SW 1066, wherein the court
held that where the compensation of an officer depends on popula~-

tion and automatically increases with an increase in the popula-~

tion, then prohibition against a change in salary during the term

would be inapplicable.



Honorable Maurice Schechter, Senator - 3

On the other hand, 1t must be conceded that the above
quoted constitutional provision does prohibit an increase
during the term of office. In the case of State v, Jost,

101 SW 38, it was held, generally, that a police officer's
salary could not be changed during his term of office; however,
the facts in that case were in several respects different than
the facts which you have submitted. In the present instance

we have an elective office with a two year term, Each term is
separate and distinct from any prior term which may have been
served by the victorious candidate., It may be reasonably argued
that the amount of compensation payable to an officer who is
elected at a particular election d not be dependent on
whether Candidate A (the incumbent) or Candidate B, was the
winner of the election. It may be that to discriminate under
these circumstances as to the amount of compensation payable
with respect to a particular officer on the ground that one
candidate had heretofore been elected to the office and the
other had not, would be contrary to public policy. In other
words, it may be said that the salary for a particular office
should be the same irrespective of the identity of the individual
who may be elected to the office.

In summary, the question which you submit appears to be one
of first impression and we have been unable to find any satis-
factory authority on which to base an answer. Therefore, we
recommend that the validity of this ordinance be tested by a
declaratory judgment suit.

Yours very truly,

letomy'mm

CB:ar



