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Honorable Daniel V. 0'Brien
Prosecuting Attorney

St. Louis County

Court House

Clayton, Missouri 63105

Dear Mr. O'Brien:

This office is in receipt of your request for a legal
opinion. You advise that at various times the Coroner of
St, Louis County has possession of guns used as the instruments
of the deaths of persons, and which deaths have been investigated
by the coroner. Subsequent to said investigations, the coroner
has released the guns to relatives of the deceased, and the
specific inquiry for which an opinion has been requested, reads
as follows:

"The Coroner is desirous of learning whether
or not he is acting in a proper manner in
turning the guns over to other than the
former legal owners in spite of the Missouri
Statutes regulating the giving away or
transferring of weapons only after obtaining
a permit to do so."

In an opinion of this office written for Honorable Jasper M.
Brancato, on August 23, 1963, Question No. 3 was: "Who is responsi~-
ble for property found on or near dead bodies?"

That opinion pointed out that the sheriff or police, as
the case may be, have the duty to protect the property of a
deceased person during the interim period between the discovery
of the deceased and take over of personal property by the deceased's
personal representatives, subject to the exception in Section 548.490
RSMo 1959. Said section provides that within thirty days after
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an inquest, the coroner shall turn over possession of money or
other property found upon a dead body, unless claimed in the
meantime by the personal representatives of the deceased, to the
county or city treasurer.

It is belleved that the conclusion reached on the
third inquiry of the above-mentioned opinion answers that
part of your inquiry as to what persons the coroner should
turn over possession of guns of the deceased.

In view of the reference made in the latter portion of
your inquiry relating to Missouri statutory requirements
that transferees of small firearms must obtain a permit authorizing
them to acquire same, we find it necessary to discuss this portion
of the inquiry.

This reference is to Section 564.630, RSMo 1959,
vhich provides:

"No person ... shall directly or indirectly
buy, sell, borrow, loan, give away, trade,
barter, deliver or receive, in this state,
any pistol, revolver or other firearm of a
size which may be concealed upon the person,
unless the buyer, borrower or person receiving
such weapon shall first obtain and deliver
to, and the same be demanded and received
by, the seller, loaner, or person delivering
such weapon, within thirty days after the
issuance thereof, a permit authorizing such
person to acquire such weapon."”

The transfer of possession of a firearm of the type referred
to in the statute from the sheriff, police, or coroner to an
executor or administrator does not require a permit because such
executor or administrator does not own guch firearm but is a
legal trustee and conduit for the purpose of distributing the
estate of the decedent.
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If, however, the proposed transfer of the firearm is
to be made to some relative of the decedent as an individual
and not as an executor or administratox, then the permit
required by Section 564.630 RSMo 1959, should be complied with.

Yours very truly,

THOMAS ¥, EAGLETON
Attorney General

Enclosure



