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Opi n i on No. 1 oq 

Honorable Rube Schapeler 
Representative 
Bates County 
Butler, Missouri 

April 28, 1964 

Dear Representative Schapeler: 

This opinion is issued in response to your request of 
February 21, 1964, for an official opinion of this office. You 
i nquire: 

" I have a reor ganized elementary school Distr i ct 
R9 , in my county confronted wi th the following 
problem. They send their High School students 
to Appleton City School district . App~eton Cit y 
School Board officials are charging them tui t i on 
under the revised law 161.095. Appleton Cit y is 
interpreting the law to allow them to include as 
debt service bonded debt on their elementary 
school builaing as well as the bonded debt on 
their High School . 

" I would appreciate it greatly if you wqul d 
give me an opinion on this at your earliest con­
venience." 

Section 161 . 095, RSMo 1963 Supp., provides: 

"161.095. District to pay tuition of non-resident 
high school pupils - - ' debt service' defined. 
1 . The· board of directors of each school dis t rict 
in this state that does not maintain an approved 
high school offering work through the twe l f t h 
grade shall pay the tuition of each pupil resi dent 
therein who has completed the work of the highest 
grade offered in the schools of the distric t and 
who' attends an approved high school in anot her 
district of the same or an adjoining county, or 
an ·approved high school maintained in connection 
with one of the state institutions of higher 
learning, where work of one or more higher grades 
is offered. .' 
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"2 . The rate of tuition shall not exceed the per 
p~pil cost of maintaining the high school attended, 
less a deduction of the addi t ·ional amount of state 
aid granted to the district maintaining the high 
school, as provided in subsection 3 of section 
161.031 . The cost of maintaining the high school 
attended shall be determined by the board of 
education of the district but in no case shal l it 
exceed all amounts spent for teachers' wages , 
incidental purposes, debt service, maintenance and 
replacements. The term ' debt service' as used in 
this section means expenditures for the retirement 
of bonded indebtedness and expenditures for interest 
on bonded indebtedness . Per pupil cost of the 
school attended shall be determined by dividing the 
cost of maintaining the high school by the average 
daily high school pupil attendance . The amount of 
tuition to be paid by the district of the pupil ' s 
residence shall likewise be determined on the 
basis of average daily attendance of pupils attend-

/ ing a high s .chool outside the district. If there 
is disagre~~ent as to the amount of tuition to be 
paid , the fac.ts shall be submitted to the state 
board of education, and its decision in the matter 
shall be final. Subject to the limitations of this 
section, each pupil shall be free to attend t he 
school of his or her choice; but no school shall 
be required to admit any pupil. 11 (Emphasis added) 

(We note parenthetically that the number, Section 161 . 095 will 
be changed to Section 167.131 by the codification of s chool laws 
under Senate Bill No. 3 of the 72nd General Assembly to take effect 
July 1, 1965) . 

We understand your inquiry to be: Does the term, 11 debt serv:i ce", 
in Section 161.095 include indebtedness on all schools of the dis ­
trict receiving the high school students or only the indebtedne ss 
on the high school attended? 

Subsection (2) of Section 161.095 limits the rate of tui tion 
~ for students attending high school in another district. This maxi ­

mum tuition rate is determined by dividing the 11 cost .of maintainin~ 
the high school by the average daily high school pupil a t tendance, 
less additional state aid under Section 161.031 (3). The cqst of 
maintain~n~ the high school attended is not to exceed the total 
spent for • teacher's wages, incidental purposes, debt service, 
maintenance and replacements ." 
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Several times in Section 161 .095 'it is stated that the maximum 
tuition rate is cal culated upon " the cost of maintaining the high 
school attended" . "Debt service" is one of the items used in cal­
culating the "cost of maintaining the high school" . Obviously the 
term "debt service 11 refers to the indebtedness of the high school 
only. 

CONCLUSION 

Therefore , it is the opinion of this office that the term 
ttdebt ~ervice" as used in Section 161 .095 , RSMo 1963 Supp., refers 
only to the i ·ndebtedness of the high school attended and the indebted­
ness of other schools is not included within this term. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant,Louis C. DeFeo , Jr. 

Very truly yours , 


