
Pebruary 25, 1964 

Mr. Austin Bill 
Deputy Secretary or State 
Jefferson City, Missouri 
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!his is in answer to your letter or recent date 
in vh1ch you pose two questions regarding County 
Library District Elections . The ttrat question is 
when a petition ia presented under Section 182.010, 
RSMo, tor the formation of a County L1br ry District 
and the county in which such petition ia presented 
has one or more cities 1n such county which at the 
time provide tree public aod tax-supported libraries 
can the residents or such cities vote in the election 
tor establishment ot the County Library District . 

Section 182.010 provides that Whenever electors 
equal to five per cent of the tot l vote oaat tor 
Governor at the last election in a county outside or 
cities maintaining ~ee public and tax-supported 
libraries present a petition to the county court 
asking that a County Library District or the county 
cutside the limite or such cities be established, 
the county court ia to call an election on such 
question and shall order that the question 8 be sub­
mitted to the voters 9!. !.!!!. proposed County L1brarz 
121•tr1ct. n 

Such section provides further that 1n case the 
boundary limits of a citJ ma1ntainins a tree tax­
supported library are not the same as the bound&rJ 
li•1ts or the school district or such city that tbe 
voters residing in the school district, but outside 
~ l1!!1ta ~ !!1! c1tz or town and v1th1nthe lWts 



Page Two 
Mr,. AU8tln Bill 
February 25, 1964 

o~ the proposed County LibrarJ Dlstrlct shall be 
eligible to Yote . lt ls clear that under the proylsiona 
ot Section 182.010 onl7 the persons living outside the 
limits or oittea maintaining tree tax-supported libraries 
are eligible to Yote tor the establishment or a Oount1 
Library District in a count7 containing suoh oitiea. 
We are not, of oou:rae, ruling on the altuation that 
exists where a city wishes to vote under provisions at 
Seoticn 182.030, RSMo, on tba eatabllahment of a OountJ 
Library Dlatrlot, including such oitJ. 

Your aeoond question 1a whether the voters tn such 
county outside of auoh cities must be registered in order 
to vote at tbe election tor the establishment of the 
Oounty Library District, 1t such county has adopted 
local option registration under proy1a1ons of Chapter 
114., RSI(o, as a1nended. Section 114.240, RSMo. Cum. Supp. 
1963, provides that Chap-ter 114 shall not be construed 
to lnolude elections other than state and count7, 
genBral, special and primary elections, a nd city elections 
in cities or over 400,000. Obvloualf, Vban a count7 
librarJ district is to be established 1n t ho9e parts or 
the county outside the limits or o1t1ea with tax-supported 
libraries, there is no county election. The elect i on 
1s ono for the establishment of a CouatJ Library D1atr1ot 
and 1s ln no way a oounty eleotion. Tbia would be true 
evon if ther e were no o1t1es or towns in such countr 
maintaining tax-supported l1brar1ee sino& the election 
i=s one 1n the territory comprising a Oount7 Librarr 
District and ia not • county election. 

Your a very truly, 

THOMAS P. EAGLB'tOlf 
Attorney General 


