
COUNTY CLERK: 
COUNTY COURT: 
COUNTY HIGHWAY 

ENGINEER: 
COUNTY WARRANTS: 
HIGHWAY ENGINEER: 
PRESIDING JUDGE: 
PURCHASES: 
WARRANTS: 

(1) County engine~r of a third class county is not 
authorized to purchase material and incur expenses 
on behalr of county in abs~nce of order of record 
by county court; (2) New county highway engineer 
has no authority to approve unauthorized expenditures 
incurred by former county highway engineer and the 
county c.ourt may not ratify and pay such bills; 
(3) Presiding judge of the county court is not 
required to sign warrants for expenses incurred by 
unauthorized county officer; (4) County warrant not 

si~ned by presiding judge of county court cannot be lawfully issued; 
(5) Without order of record, county clerk may not issue and presiding 
judge is not authorized to sig? county warrant. 
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Honorable Rolin T. Boulware 
Prosecuting Attorney 
Shelby County 
Shelbyville, Missouri 

Dear Mr. Boulware: 
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Your recent request for an opinion of this office involves 
questions concerning the County Highway Engineer and the County 
Court of Shelby County. Shelby Coun~y is a county of the third 
class. FrQm the information you gave this office in your l etter 
and in a subsequent telephone conversation, the situation appears 
to be as set out in the following paragraphs . 

( 

The then Shelby County Highway Engineer prior to December 31, 
1963, incurred certain expenses totalling $740.19 for county high­
way purposes wnich were charged to the county. The purchases were 
for motor fuel, minor repairs on equipment and smaller items of 
expense. In the past the county court had paid such similar 
expenses without an order of record authorizing the county highway 
engineer to incur such expenses. 

The County Court has now refused to pay the expenses incurred 
and also refused to pay similar expenses for 1964 totalling 
$768.13 incurred by the present County Highway Engineer appointed 
on Janu~ry 1, ~964; The former County Highway Engineer has 
refu~ed to . approve the bills by signing them . The new County 
Highway Engineer approved both the bills he incurred and the 
former e~ineer's bills by signing them. 

The County Road Fund was then and is now sufficient to pay 
for these expenses. However, the Presiding Judge of the County 
Court has refused to sign the county warrants to pay the bills 
as he believes the expenses were not properly authorized . 

Coming to your first question, you ask: 
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"Does the County Highway Engineer have 
authority, in the absence of a County 
Court order made of record, to purchase 
materials and incur expenses and charge 
same to the County Court, assuming, of 
course, that the materials he orders are 
for legitimate county purposes?" 

While the highway engineer of a third class county under 
Section 6i.220 RSMo is authorized to supervise expenditures of 
county and district funds by county road overseers and the 
county court must have the engineer's approval before it pays 
such expenditures, such statute does not authorize the county 
highway engineer to make such expenditures himself. Nor can 
we find any other statutory authority for a county highway 
engineer of a third class county to make expenditures for 
motor fuel, minor repairs on equipment or other small items of 
expense. See also encl osed opinion to Honorable John E. Brooks, 
under date of June 10, 1947. 

We note that the county court did not authorize the high­
way engineer to make these purchases by an order of record. 
Assuming it might be held that there was implied authority in 
the engineer to make such purchases based on the prior actions 
of the county court in paying for similar purchases by the 
engineer in the past such course of conduct does not obligate 
the county. A county court speaks only through its record. 
For the engi~eer to have authority to bind the county, it is 
necessary that there be an order of record authorizing him to 
make such purchases . Missouri- Kansas Chemical Co. v. Christian 
County, 35.2 Mo. 1087, 180 SW2d 735; Boatright v. Saline County, 
350 Mo. 945, 169 SW2d 371; State v. Miller, Mo. App., 297 SW2d 
611. See also Section 431.090 RSMo, which provides as follows : 

"The county court may, by an order entered 
of record, appoint an agent to make any 
contract on behalf of such county for 
erecting any county buildings, or for any 
other purpose authorized by law; and the 
contract of such agent, duly executed on 
behalf of such county, shall bind such 
county if pursuant to law and such order 
of court." 

Therefore, the answer to your first question is that the 
county highway engineer of a third class county is not authorized 
to purchase materials and incur expenses on behalf of the county 
in the absence of a county court order of record. 
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Your second question reads as follows: 

"Does the new County Highway Engineer 
have authority to approve bills incurred 
by the old Highway Engineer, and if not 
what can be done by the Court concerning 
the unapproved bills presented for pay­
ment incurred in December, 1963, when 
the old County Engineer was in office?" 

In view of the fact that the former county highway engineer 
had no authority to make the expenditures for the county, approval 
of the bills either by the present highway engineer or the former 
county highway engineer would have no effect one way or the other 
on the liability of the county ~or these claims. Only if the 
county court has the power to ratify the agreements made by the 
county highway engineer with the supplier without authority 
could the county be liable. 

This brings us to the question as to what the county court 
can do concerning the unapproved bills incurred by the former 
county highway engineer in 1963. 

Section 432.070 RSMo provides: 

. "No county, city, town, village, school, 
township, school district or other muni­
cipal corporation shall make any contract, 
unless the same shall be wi~hin the scope 
of its powers or be expressly authorized 
by law, nor unless such contract be made 
upon a consideration wholly to be performed 
or executed subsequent to the making of the 
contract; and such contract, including the 
consideration, shall be in writing and dated 
when made, and shall be subscribed by the 
parties thereto, or their agents authorized 
by law and duly appointed and authorized in 
writing." 

Section 431.100 RSMo pe~ts quantum meruit recovery 
against a county on contracts with a county that does not ful­
fill the requirements as to form as provided by Section 432.070 
RSMo. 

Inasmuch as the contracts entered into by the county high­
way engineer for supplies and repairs were - unauthorized, the 
county is not bound. Nor is the county bound. in quantum meruit 
under Section 431.100 RSMo because it is neceasary under this 
statute that the agent be lawfully authorized. Carter v. 
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Reynolds County, 315 Mo. 1233, 288 SW 48; State v. Miller, 
Mo. App., 297 SW2d 611; Elkins-Swyers Office Equipment Co. 
v. Moniteau County, 357 Mo . 448, 209 SW2d 127. 

Nor may the county court at this time ratify such un­
authorized contracts and pay the claimants. The county court 
is in a position of public trust with respect to the public 
funds and it may not expend such funds to satisfy a claim for 
which the county is not liable. Carter v. Reynolds County, 
supra; Missouri-Kansas Chemical Co. v. Christian County, 
supra; Sta~e v. Miller, supra; Elkins-Swyers Office Equipment 
Co. v. Moniteau County, supra. 

Therefore, your question as to what the county court may 
do with regard to such unauthorized billa is answered in the 
negative in that the county court may not ratify the oontraota 
and pay the billa. 

Your third question reada aa follows: 

"Do~a the Presiding Judge have to sign 
county warrants for expenses incurred 
and charged to the County by the High­
way Engineer when no prior authority 
to inour aame has been entered by order 
of record by the County Court?" 

Thia question is answered by State v. Miller, supra, whioh held 
at 297 SW2c1 615, that the presiding judge ia not required to 
sign warrants for expenses 1nourrec1 by an unauthorized offioer 
ainoe hi• duty to sign was not olear and plain, and mandamus 
would not .lie to oompel him to sign. 

Your fourth question reads ae follows: 

"If two ot the County Judges vote to pay 
County billa ao presenteeS and the Presiding 
Judge votes against payment and thereafter 
the Preaic1ing Judge refuses to sign the 
warrants, oan the remaining two County Judges 
voting tor payment, iaeue and aign the oounty 
warranta?" 

Seotion 5Q.l90 RSMo olearly direota that warrants "shall be 
signed by the president or the court". There is no at&tutory 
provision for signatures by other judges of the court if the 
president refuses. It wa~ held .in Steffen v . Long, 165 Mo. App. 
254, 147 SW 191, that a w~r~ant without ~he signature of the 
presiding j~dge cannot be l~wfully +ssued. 
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Therefo~e, it is our opinion that a cotinty warrant signed 
by. the county judges other than the president cannot be law­
ful~y issued. 

Your fifth question reads as follows: 

"Do the Presiding Judge and the County Clerk 
have a right to issue and sign a warrant 
where the minutes of the County Clerk do not 
show any order by the County Court authorizing 
the payment of the bill?" 

It is necessa~y for the issuance of a warrant by the clerk to 
be baaed on an order by the county court under Section 50.180 
RSMo and as pointed out previously in this opinion, a county 
court acts only through ita record. Therefore, in order for 
the clerk to issue a warrant for the presiding judge to sign, 
it is necessary that the record of the county court show that 
the county court authorized the payment of the bill by an 6rder 
made of record. 

Conclusion 

Therefore, it is the o,in1on of this office that: (I) The 
county engineer of a third class county is not authorized to 
purchase material and incur expenses on behalf of the county 
in the absence of an order of record by the county court; 
(2) A new county highway engineer has no authority to approve 
unauthorized expenditures incurred by a former county highway 
en~ineer and tne county court may not ratify and pay such bills; 
(3J The presiding judge of the county court is not required to 
sign warrants for expenses incurred by an unauthorized coun.ty 
officer; (4) A county warrant not signed by the presiding judge 
of the county qourt cannot be lawfully issued; (5) Without an 
order of record, the county cl erk may not issue and the pre­
siding judge is not authorized to s ign a county warrant . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, Jeremiah D. Finnegan. 

Yours very truly, 

Enclosure 


