March 4, 1064

Opinion No. 98
Answered by Letter

Honorable Maurice Schechter
State Senator, 13th Distriet

41 Country Fair Lane

Creve Coeur 41, Missouri

Dear Senator Schechter:

This is in response to your request for an opinion dated
February 11, 1964, Your request reads as follows:

"One of the fourth class cities in St, Louis
County elects its Marshall-Collector each

twe years and by ordinance pays him a salary
of $575.00 per month.

"The Board of Aldermen of such ¢ity has recent-
ly passed an ordinance whereby the salary of
the Marshall-Collector shall be increased pro-
gressively and such ordinance is as follows!

"Starting
After 12 months
After 24 months
After months
After months
After 66 months

salary

service
service
service
service
service

527 .00 per month
3.00 per month
1.00 per month
0.00 per month
1,00 per month
3.00 per month.

"Involved herein is whether the progressive in
crease 1n salaries is in violation of the con~
stitutional prohibition increasing salaries
during the term of office of an elected officlal
without giving him increased duties.

"May I please have your opinion rerpecting the
vulidity of such an ordinance.”

As we understand the facte submitted in your letter, the
city officer in question has been elected for a two-year term
and an ordinance was passed prior to the beginni of this two-
year term, fixing his salary at $575 per month. You further
indicate that recently the ecity, by ordinance, has provided



Honorable Maurice Schechter

for a progressive increase in salary based on length of

service, It is our understanding that you desire to know
whether these progressive increases can be made effective
during the current two-year term of the officer invelved.

We belleve that both the statutes and the State Consti-
tution prohibit an increase of this type. Section 79.270,
RSMo 1959, which is applicable to fourth class clties pro-
vides as follows:

"The board of aldermen shall have power
to fix the compensation of all the of-
ficers and enployaes ar thn aity, by
ordinanca. : t : r -ff

R

Article VII, Section 13 of Missouri's Constitution
reads as followst

"The compensation of state, county and
muriecipal officers shall not be inereased
during the term of office; nor nhall the
term of any officer be extended."

It appears that the ordinance which you describe, as
applied to an officer already elected for a current term,
would be in violation of the above provisions., Our office
issued official opinion No. 172 on May 24, 1963, to the
Honorable John L, Fitzgerald, Member, I&ssourd.ﬂbuaa of
Representatives. This opinion involved similar facts and
we are enclosing a copy of it for your convenience,

Very truly yours,

Atternoy-ﬂenernl |

Enc.,
CB:arf



