OPINION NO. 78
ANSWERED BY LETTER

FILE
January 23, 1964 ;;7

Honorable Brunson Hollingsworth
Prosecut Attorney of Jefferson County
Jefferson ty Courthouse

Hillsboro, Missouri

Dear Mr. Hollingsworth:

~You have inquired as to whether a so-called 'scratch-
out” ballot must be used in voting on establishment of a
County Library District under Chapter 182, Revised Statutes
g£ IL::ouri 1959, or if a so-called "X" marked ballot may
us .

Section 182.010, Revised Statutes of Missouri 1959,
provides in part as follows:

"® ® &2, Every voter within the pro-
posed county library district, in his
proper district may vote

'For establishing--county library
district', or

‘Against establishing--county library
district', and may vote

‘For--mills tax for a free county
livrary', or

‘Against--mills tax for a free
county library.'”



Honorable Brunson Hollingsworth

From an examination of Chapter 182, it will be noted
that there 1s no language that specifies whether the so-called
"seratch-out’ form of ballot or the "X mark” form of ballot
is required to be used. Nor is there any language pertinent
to this subject except that above quoted., The maln purpose
of the election 1s to ascertaln the voters' sentiment on
this subject. It should never be to confuse the voters or
becloud the issues.

It is the view of thls office that the statute does
not require a 'scratch-out” ballot, in fact, it is far more
in harmony with the intent of the statute to use the "X mark”
ballot.
We suggest the following form:
JEFFERSON COUNTY LIBRARY

DISTRICT BALLOT

County Library District

Against establishing a Jefferson

[/  For establishing a Jefferson
County Library District

7 For Mills Tax for a Free
County Library
/7  Against Mills Tax for a

Free County Library

Yours very truly,

THOMAS F. EAGLETON
Attorney General

J@ss1e



