
COUNTY COURTS: County courts do not have authority to regulate 
time sta ndards to be used in the county. County 
court is without power to order or conduct an 
election for adopting a uniform time standard 
for t he county. 

ELECTIONS: 
TIME: 

February 24, 1964 

Op inion ~o . 62 
~ 

Honorable C. M. Bassman 
Representative , Gasconade County 
9th and Gutenberg 
Hermann~ Missouri 

Dear Representative Bassman: 

This opinion is issued in response to your request of 
January 8 , 1964, for an official opinion of t hi s office . You 
inquire: 

"Would it be legal for our County Court to 
pass a law, or ordinance , setting up a uni­
fo rm time fo r Gas conade County only and if 
so, would such an ordinance be binding on 
all the residents of the county whether 
rural or urban? If this is not possibl e , 
could the Court call a County e l ection for 
this said purpose and if so, would the re­
sults of this e l ection then be binding on 
all citizens alike ?" 

County courts do not have inherent powers but must pre-
mise their actions upon some legislative grant of authori ty . 

"It ha s been held uniformly t hat county 
courts are not the general agents of the 
counties or of the state. Their powers 
are limited and defined by law. They 
have only such authority as is expressly 
granted them by sta tute . 11 King v. Maries 
County , Mo ., 249 SW 418 , 420 . 

Accord : Bra dford v. Phelp s Co., Mo . 210 SW2d 996, 999 . 



Hon. C. M Bassman 

We have searched for statutes which wou1d empower county 
cour ts to regulate time standards. We do not find any such 
statutes . Hence, we must rule that county courts do not have 
the power to regulate t ime standards for the county. Enclosed 
herewith is Opinion No. 13 (1954) of this office issued to 
Honorable Hilary A. Bush County Counselor, Kansas City, 
Missouri on June 18, 1954. This opinion is in accord with our 
present ruling and f urther discusses the county court 's lack 
of power to regulate public health, saf ety or welfare without 
statutory authority. 

You further inquire whether the county court has the 
power to call an election for adopting a uniform time standard . 
As we have noted above, the county court has only such powers 
as are granted by statute. Although the county courts are 
empowered by statute to order certa in elections (for example: 
Sections 59.070, 77.050, 108.040, RSMo 1959) we do not find 
any statute authorizing county courts to order an election 
for adopting a uniform time standard. Thus, the county court 
does not have such authorit y. 

Furthermore, the Supreme Court of Missouri has ruled t hat 
no election can be held unless it is snecifica l l y provided for 
by law. State v. Hawk, Mo., 228 SW2d 785, 787; State v. 
Ellison, Mo., 196 SW 751, 752. We know of no statute providing 
for an election to be held for adopting a uniform time standard. 
Indeed, the absence of such evidently prompted House Bill No . 
433 of the 72nd General Assembly which proposed such an election. 
However, since House Bi l l No. 433 did not become law, there is 
no statutory authority for conducting an election to adopt a 
uniform time s t andard. 

Enclosed herewith is Opinion No. 40 (1956) issued to 
Honorable Forrest L. Hill, Prosecuting Attorney, Howard County, 
Fayette , Missouri on October 19, 1956, which is in accord with 
the foregoing conclusions . 

CONCLUSION 

Therefore , it is the opinion of thi s office that county 
courts do not have authority to regulate t ime standards to be 
used in the county . I t is further our opinion that the county 
court is without power to order or conduct an election for 
adopting a uniform time standard for the county . 
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Hon. C. M. Bassman 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, Louis C. DeFeo, Jr . 

Yours very truly, 

~1·tJr:~ F.AGIE 
Attorney General 
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