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Mrs. Jakaline MeBrayer

Executive Secre

State Board of Cosmetology

Rooms 127-128-129, Capitol Building
Jefferson City, Missouri

Dear Mrs. McBrayer:

Your letter of December 5, 1963, requesting an
opinion concerning examina tions may be restated as follows:

dln lieu of hiring examining assistants
may the board conduct the exams person-
nlii?and receive compensation for such
“’b g

Section 329.210, RSMo 1959, provides that the board shall
have power to:

"(2) To conduct examination of appli-
ca:ts for license to practice, . . .
an

"(3) . . . to appoint, . . if necessary,
examining assistants.

It is clear from thies section that the board has the
power to conduct the exams and that they should do so
personally unless 1t is necessary to appoint assistants,

The general rule relating to the propriety of a public
official recelving compensation for official dutlies was _
stated in Nodaway County v. Kidder, 129 SW2d 857, 1l.c. 8603

"It is well established that a public
officer claiming compensation for
official duties perfomed must poin& out
a statute authorizing such payment.



Mrs, Jakaline McBrayer, Executive Secy

There is no provision in the statutes authorizing such
payment of compensation for the conduct of examinations,
hence the board may not be compensated for same.

The only compensation the board can receive is provided
for in Seetion 320.190, RSMo 1959:

"2. The members of the board shall
recelve as compensation for their services
the sum of fifteen dollars for each day
actually spent in attendance at meetings
of the board, within the state, not to
exceed twenty-four daye in any calendar
year and in addition thereto they shall
be reimbursed for all necessary expenses
incurred within the state in the perform-
ance of their duties as members of the
board, The first board shall meet in
Jefferson City on the second Monday fol-
lowing their appointment by the governor,'

This statute does permit reimbursement for all necessary
expenses incurred in performing their duties. Therefore, the

board may recelve travel, lodging, food and other necessary ex-
penses incurred for such conduct of examinations.

SONCLUSION

It is the opinion of this office that Board of Comsmetology
members may not be compensated for conducting examinatlions.

The foregoing opinion which I hereby approve, was prepared
by my assistant, Jeremiah D. Finnegan,

Yours very truly,

THOWAS ¥, EAGLETON
Attorney CGeneral
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