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keeping a school license; (3) requir-

/ ing advertising by schools to be non-
deceptive so that wofk done by students must be advertised as such; 
(4) prescribing a re~sonable examination for applicants for school 
licenses; (5) prohib1iting the use of brush curlers in l icensed 
schools and shops if it is impracticable to keep them sanitary or 
making reasonable sanitary requirements. 
The State Board of Cosmetology has not been authorized by statute 
to make regulations: (6) ~rohibiting a licensed school owner from 
having a licensed shop; (7) requiring a shop owner who teaches an 
apprentice to be a licensed instructor. 
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Mrs. Jakaline McBrayer, Executive Secretary 
Missouri State Board of Cosmetology 
Rooms 127-128-129, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mrs. McBrayer: 
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In three letters addressed to this office you requested 
the opinion of this office on various questions pertaining to 
the extent of the power of the State Board of Cosmetology to 
make rules and regulations. 

In Sin@r~l~ ~ft ~~1fi1§tP.~~!v~ §~@~elf h~~ the power to mak~ 
~ny f'C1HliOt'Hl'bl@ r~l@ f:rr ~@~Ylr4t:t§R 1 w~!~R it is ~xpressly authori.zed 
te m3ke by at~tute el~' whifJa :t~ B-l:!l7fl@.l14~e4 @¥ ~eaesr$.!l.l'Y and 
f'i&len&blc 1mpl1g~t~e~ ~t ~h~ ~t.g.tyt~· 

~h1B sener~l ru~@ !§ §t~te4 4t 1 ~! ~~r. ~d, Administra-
t1vo Law, g97, p. 89UJ 

"'.t'he fH.)W@I? ~f ~!n!stp>~~i vye ~~·encies to make 
rule~ and ~~~!ll§.tt~n~ ~(es ~V::Ji! Eiep~nd for its 
exiet@n~~ 3~1~1:V -u~~¥1 .~pr~~~ gpant. The 
auth.or1 ty of .~n a.~ini.~~l>'a~!Y~ agene.y; to adopt 
reasonab1~ rul~~ and ~~~~l~tiQ~s, wnich a~ 
deemed n~~§§§~~ to the 4 u§ ~~d ~ffiei~nt exer­
c15e of ttl§ ~ew§"f'·S .e~~§s!~· ~~aatre4, ea,Flnot 
be qu~~ti9~'4, ~~t~ .~~o~ty 1s i~lied from 
the pow~r gp~t@~. .. 



Mrs. Jakaline McBrayer, Executive Secy 

Missouri follows the general rule as shown by State ex rel. 
Springfield Warehouse· & Transfer Company v. Public Service Com­
mission,(Mo. App.) 225 SW2d 792, at 794: 

" • • • the adoption of such a rule by respond­
ent can only be legally authorized upon the 
grounds that the Legislature has directly, or 
by necessary or reasonable ~plication, author­
Ized the same. 'Respondent has no power exce~t 
that granted by its creator." [Emphasis ours] 

The State Board of Cosmetology is expressly granted the 
power . to make rules by: Section 329.100, RSMo, regarding the 
conduct of examinations; Section 329.210, RSMo, to prescribe 
sanitary rules; and, Section 329.230, RSMo, governing the 
board's internal workings·. In addition, the board has the 
implied power to make reasonable rules and regulations necessary 
to efficiently exercise the powers expressly granted to the 
board by Chapter 329, RSMo . 

Any reasonable rule or regulation adopted by the board 
which is within the authority granted the board either expressly 
or by necessary implication shall have the effect of law after 
the rule or regulati on has been filed with the Secretary of 
State for the notice period required by Section 536 .020, RSMo,1959. 

Violation of such rule or regulation is cause for which 
the board has the power to refuse to issue a certificate to an 
applicant or to revoke or suspend an existing certificate under 
Section 329.140(7), RSMo 1959. 

With the general ~rinciple in mind that board rules and 
regulations must be (aJ wi thin the power ~ranted the board, ex­
pressly or by necessary implication, and {b) reasonable, we come 
now to the application of this principle t o the specific matters 
which were raised in your letters. 

The first question you ask may be restated as follows: 

(1) Does the ~9ard of Cosmetology have 

I , 

the power to prescribe the course of study in 
licensed schools by rule or regulation? 

1 Such a rule will be valid ir it is reasonably designed to 
car~ du~ 1 the provisions of Chapter 329, RSMo, and more specifi­
cally; Section 329.040(2), RSMo, which sets the min~um standards 
of the course of study, which the school must be able to supply 
students for the classified occupation of hairdresser, cosmetolo­
gist and manicurist. 
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Mrs. Jakaline McBrayer, Executive Secy 

This section specifies a minimum r ···mber of hours that must 
be devoted to instruction of each student i.n order tv attain t.he 
skills required of a qualified practitioner set out in SectiC·rl. 
329.020, RSMo. Courses must be g i ven in the subjeets l is t ed in 
such s~~tion. In order to assure the pr oper tra ining of studen t s 
in schools 1n such &ub j e cts, t he board has t he power to specify 
the minimum length of time th&t must be devoted t o each subject 
in order for the student to become a reasonably profici ent 
licensee . These regulations would be authorized in order t o 
carry out the purpose of the law to affor d r ea sonable pro t ection 
tu the public at the hends of a 11censee . 

(2) Does the Boa r d of Cosmetology have the 
pow~ ~ ~o prescribe by rule the minimum ·amoun~ 
of .L·loor space for a person t ) obtain and keep a 
school lic·ense? 

. This question is closely related to the previous ques tion . 
'rhe minimum floor space requirements pre s cribed by board rule 
must be reasonable. In deter.mining r easonabl eness , t he board 
may conside.r i ·ts · power to pres cri be sanL .. ...t.ry requirements under 

.. Section 329.210, RSMo, and its pc..,.;er t o require a ...:.our s e of 
·9ttudy in schools under Section 329 . 040 , RSMo. 

It is not unreasonable for the board to r equi r e a school t o 
have .enough area to properl y teach i ts s tudents theory and prac­
tice unde~ conditions- sa-feguard1ng t he health of' s t.udent s and 
the public. There-rore, a rul~ prescr ibing minimum floo r space 
to obtain or keep a license is authorized . 
I' 

'r ' . ' 

(3) Does the Board of Cosmetology have the 
power' to requiT-e by ru1e or regulation that 
the advertisement of prices of' student work 
by schools speci.fy t hat such work is to be 
d0ne by students? 
. "' I .,. 

Advertising by s chools of prices of work to be dor:.e by 
students without spec i fying t hat the work is t o b~ don~ by stu­
dents would be deceptive advertising . A student is not a 
qualified operator and the public ha s a right to know that t:ne 
work for which the public is to expend money is co be done by a 
student rather than an expert . 

The board is authorized by Section 329 . 140, RSMo , t o make 
such a rule . The statute gi ves t he board power t o refuse to 
issue, revoke or suspend a l icense of a school for ~ 
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Mrs. Jakaline McBrayer J Ex"" H" 'lecy 

"(8) Advertising by me n of any false or 
deceptive statements knowingly made." 

Since the board is given the power to refuse, revoke or 
suspend a school license for suc11 env "" 4 ne"' ssar!ly 
follows that the board mav regulate such false or deceptive 
advertising ~y schools in order to carry out the purpose of the 
law. 

(4) Does the Board of Cosmetology have the 
power to prescribe by rule a reesonable exam-
1~a~1on to determine the ab i lity of applicants 
for s hool Lcense? 

App:icants fo1 regis tration under Chapter 329, RSMo, are 
required to pass an examination to the satisfaction of the 
board by Section 329 .050, RSMo, which provides in part: 

"1. Applic~nts for • .. registration 
under this chapter shall possess the fol low-
ing qualifications: ••. 

(3) They shall have passed 
an examination to the satisfaction 
of the examining board ." 

Thi s s t atute does not specifically limit these qualifica­
tions to only those persons applying for a license to practice 
the classified occupations of cosmetology, hairdressing) mani­
curing. The statute includes all applicants for registration. 

The requirement of an examination for applicants for school 
registration would be in the public interest if the examination 
is designed to determine the ability of a person applying to be 
licensed as a school. Therefore, the board is empowered to re­
quire an examination for applicants for a certificate of regis­
tration for a school to teach any of the classified occupations. 
The examination required by the board must be calculated to 
determine the ability of a person applying for a license to 
properly operate a licensed school. Otherwise it would be un­
reasonable. 

(5) May the ~ard of Cosmetology prohibit 
the use of brush curlers in licensed schools 
and shops? 
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Mrs. Jakaline Mc~rayer, Executive Secy 

Under Section 329 . 210, RSMo , the board has t he power to issue 
such reasonable sanitary rules a s i t deems necessary. If it is 
impracticable to use brush curlers in a sani tary manne r , t hen a 
regulation prohibiting their use would be authorized by t nis sec­
tion as prompting sani tati on . On the other hand, if it were 
practicable ' t o use such brush curlers i n a sanitary manner , then 
a regulation prohi biting thei r .use woul d be unreasonable since 
it would be outlawi ng the use of an articl'e not inq.erently un­
sanitary and· would be ini'r i ngi ng on property rights unneces·sarilv. 
If . such. be the ca~e , a . ·regulation requiring brush curlei's to be 
kept in a ~anitary condit~on woul d be reasonabl e and serve the 
same end as prohibiti on . 

(6) Does t he Board of Cosmetology have 
the power to prohibit by rule a schoo: 
owner from having a shop? 

The board is not authorized to make such a rul e . However, 
the board may proceed in this regard to require by rule that a 
shop and. a school be kept Bepa r ate and apart . 

There is no prohibition in Chapter 329, RSMo, on t he number 
or types of licenses a person may obtain o The chapt er does 
distinguish between a school and a s hop . There are dif ferent 
licenses for schools than t here a re for shops ~ The refore , it 
follows that a shop and a s chool are not t he same o 

Nor may a school and a shop be in the same pa r t of the 
same building but must be separate and apart because Section 
329.010, RSMo, defines a shop as "t~t part of any building 
wherein or whe r eupon any of the classified occupati ons are prac­
ticed." The classified occupations are not practiced in a schoolo 
They ar e taught there . 

Further, al t hough Secti on 329.040(3)j RS~o, permits a shop 
owner t o teach apprentices in his shop without be~ng req_t..1red to 
obtai n a school l icense , such shop owner may not held n1mse:f out 
as a school. If he holds himself out as a schcol he must regls~er 
as a s chool . 

Therefore, although t he same per son may be licensed to have 
a school and a shop , a s chool may not be in a shop, and a shop 
may not be in a school; they must be kept separate and apart. 

(7) May the Board of Cosmetology require 
by rule that a shop owner, who teaches an 
apprentice, be a licensed i nstructor? 
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Mrs. Jakaline McBrayer, Executive Secy 

This question was answered in the negative in an opinion 
of this office under date of October 5, 1959, addressed to Mrs. 
Jakaline McBrayer, which is enclosed. This office continues to 
be of the same opinion. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the Board of Cos­
metology has the power to issue reasonable rules and regulations 
within the power granted the board expressly or by necessary 
implication. 

More specifically, the board may issue reasonabl e regulations : 
(1) presc~ibing the course of study in a licensed school; (2) pre­
scribing the minimum floor space for obtaining and keeping a 
school license; (3) requiri ng advertising by schools to be non­
deceptive so that work done by students must be advertised as such; 
(4) prescribing a reasonable examination for applicants for school 
licenses; (5) prohibiting the use of brush cur~ers in licensed 
schools and shops if it is impracticable to keep them sanitary or 
making reasonable sanitary requirements . 

The board has not been author ized by s tatute to make 
regulations: (6) prohibiting a licensed school owner from having 
a licensed shop; (7) requiring a shop owner who teaches an appren­
tice to be a licensed instructor. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Jeremiah D. Finnegan. 

Yours very trul y, 

Enc . 


