
Opini on No. 50 Answer ed by Le t ter 
(Northcutt) 

~1arch 5 , 1964 

Honorable Harold L. Henr:y 
Prosecuting Attorney 
How&ll County 
West Plaina, M1aao~1 

Dear Mr. Henryt 

----..... r L E 0 s-o 
This letter, along with my letter or January 31, 1964, 

is in answer to your request o£ December 31, 1963, for an 
opinion concerning the mileage that may be charged and collected 
by the county aeaesaor . This letter and my letter or January 31, 
1964, are to be ~ead together. 

The statute 1n qu~stion. Section 53.135, Cum. Supp• 1963, 
1n its pertinent part states as tollows: 

"• • • shall be allowed a reimbursement 
for actual and n~ceeeary travel expenaea 
incurred in the performance ot his official 
duties within the count7 at the rate of 
eight cents per mile • * •.u 

To speo1f1oally answer your question ae to whether the 
assessor may charge and be paid for travel between hie resi­
dence and h1a ottice, it is my opinion tha~ he may not, 

The actual and necessary expenses above referred to do 
not contemplate payment for such travel but only that "actual 
and necessary travel" brought about by the actual work and 
travel 1n arriving at a proper asaeasment or property within 
the county. · ' 



Honorable Harold L. Henry -2• 

To put 1 t in anot.her manner, in order to obtain pal'JJlent 
toP travel e-.penses the aasessor must have incurred tbemja 
thg actu~l 1ftr(O£m!DCS.2t fS~h dqt1ea. 

The Qbl1gat1on to be at the ottice is not an offle1al 
duty or aueh officer nor ta traveling to hta otf'tce an official 
duty or his otfice. Or, in another way, it may be said that 
unless the Legtalature has epec1f1cally 1861uded 1n the allowable 
exp&naes or public assessors the coat o-f t~veling :from their 
homes to the place where their work ia reg~larly performed, 
auoJt elql~nees cannot be held to be a leg1t.~Wlte public charge. 
Auet1n v. ~rett, 16 P.24 12, l.c. 16. and Thompson v. Promiller, 
107 P.2d 375. 

Trusting that th18 w111 answer your qu~stion, I am, 

Veey truly yours, 

TROlls '. 'UdtifO» 
Attorney Oeneral 



Opinion No. 50 Answered by Letter 
(Northcutt) 

January 31_, 196lj. 

Honorable Harold L. Henry 
Prosecuting Attorney 
Howell County 
West Plains, Missouri 

Dear Mr. H~nry~ 

I am wt>it1ng you in answer to your request for an Opinion 
concerning the traveling expenses o.f the assessor of' Howell 
County, in which you .specifically inquire whether or not the 
assessor may charge and be paid mileage by the county court in 
going to and from. his residence to his office. 

In answer to your request I am enclosing two prior 
opinions of this office as follows: an opinion dated September 
10> 1963, to the Honorable Brunson Hollingsworth, Prosecuting 
Attorney of' Jefferson County, concerning traveling e~penses 
of county eollectora and mileage of et:mnty collectors, and an 
opinion dated Septembe:tl 17, 1959 .. addresse(l to the Honorable 
Frederick E .. Steck, Prosecuting Attorney o.f Scott County, con­
cerning prosecuting attorneys f. mileage. I believe that a 
reading of these opinions and a reading of Section 53.135, RSMo 
Cum. ~~ 1963, will answer the question you have put forth. 

Ei'loloaure~&"2 
RRlhlt 

Very truly yours, 

~ROMAS f. EAG~N 
Attorney General 


