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June 8, 1964

Mr, Leon F, Burton
Secretary-Treasurer

State Board of Barber Examiners
131 Capitel Building

Jefferson City, Missouri

Dear Mr, Burton:

This office is in receipt of your request for a legal
opinion as to whether or not the State Board of Barber Exam-
iners, by their rule, can increase certain requirements tec
be met by an applicant for registration as a barber set out
in Section 328,080, 2.,(3), RSMo 1959, reading as follows:

"Our question is this: Could the State
Barber Board make a ruling to increase
the hours and months required without
legislation?”

Section 328,080, Paragraph 2, RSMo 1959, to which the
inquiry refers, reads as followst

"2, The board shall proceed to examine
the applicant and shall issue to him a
certificate of registration authorizing
him to practice the trade in this state
and enter his name in the register herein
provided for, if it finds that:
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"(3) He has studied for at least one
thousand hours in a peried of not less
than six months in a properly appointed
and conducted barber school under the
direct supervision of an instructor
licensed as such by the board, and spent
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an additional eighteen months as a reg-
istered apprentice under a qualified
practicing barber or has practiced the
trade in another state for at least
two years; 89 8

In an opinion of this office written for Mr. Charles
F. Quinlin, Secretary, State Board of Barber Examiners,
on December 6, 1954, (copy enclosed), it was concluded
the State Board of Barber Examiners did not have the power
to prescribe a rule limiting the period of time within
which the eighteen-month training period, provided by what
is now Section 328,080, RSMo 1959, must be spent,

In said opinion it was pointed out the Barber Board

was an administrative body, with very limited rule-making
powers,

Therefore, for the same reasons given in said opinion,
and in answer to the present inquiry, it is our thought the
State Board of Barber Examiners lacks the power and cannot
make a rule increasing the requirements as to the hours of a
barber schoel course and months of apprenticeship in excess
of that set out in Section 328,080, Paragraph 2, (3), RSMo
1959, Any contemplated increase in such statutory require-
ments can be accomplished only by an act of the Legislature,

Yours very truly,

THOMAS ¥, BAGLETON
Attorney General
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