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Dear Senator Blackwell: 
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OPINION NO . 483 (1963 ) 

F r L E 0 

li f 
You have requested an opinion which may be stated as 

follows: Is it the mandatory duty of recorders of deeds to 
accept death certificates for recording? 

Section 59 .330, RSMo Cum . Supp . 1963, provides in part: 

"It shall be the duty of recorders to 
record : 

11 (1) All deeds, mortgages , conveyances, 
deeds of trust, bonds, covenants, defeas­
ances, or other instruments of writing, 
of or concerning any lands and tenements , 
or goods and chattels, which shall be 
proved or acknowledged according to law, 
and authorized to be recorded in their 
officesi * * *. 11 

This statute must not, 
because there are many 
ments to be recorded. 
V. A.M.S.) 

however, be regarded as comprehensive 
other statutes which provide for instru­
(See Cross References to Section 59.330, 

I t must be regarded as the mandatory duty of recorders of 
deeds to accept for recording those instruments expressly re­
ferred to in Section 59.330 and other statutes. Our search 
fails to find a statute which expressly requires the recorder 
to record death certificates and no cases have been found which 
rule on the recordability of death certificates. 
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The problem still remains, however, as to whether the 
language in Section 59.330, subparagraph (1) would include 
death certific'ates. 

Consider then the use, function and purpose of death 
certificates. This subject is dealt with in Chapter 193, 
"The Uniform Vltal Statistics Law". Its purpose is to assemble 
information in the Division of Health of the State Department 
of Public Health and Welfare, relating to births, deaths and 
marriages. Certificates of death must be filed with local 
registrars (Section 193.130), and local registrars are required 
to transmit all certificates to the state registrar ' (Section 
193.310). Nothing, however, is found in this Chapter 193 
requiring recording by the recorder of deeds. 

Deaths and certificates relating thereto relate primarily 
to a status, condition or existing situation. But also, the 
title to real estate passes upori death in many instances, and 
always when the decedent is intestate. The modern trend of 
authorities relating to recording statutes tends to give a 
rather liberal construction to them. Malicka v. Milan, 320 
Mich. 65, 30 NW2d 440, 442; Davis v. Lewis, Okla., 100 P.2d 
994, 996; Sadd v. Heim, 143 Conn. 582, 124 A.2d 522, 524; 
Burkett v. Peoples Bank of Biloxi, 225 Miss. 291, 83 So.2d 
185, 189; Strong v • . Clark,. 56 Wash.2d 230, 352 P.2d 183, : 184, 
185; State ex rel. State Highway Commission v. Meeker, 75 Wyo. 
210, 294 P.2d 603, 605; Merrill on Notice, Sec. 923, 924

4 pp. 477-479; 45 ·Am. Jur., Sec. 34, p. 439, Sec. 49, p. 4 7; 
American Law of Property, Vol. IV, Sec. 17.8, pp. 550, 551, 553. 

This likewise seems to be the trend in Missouri. 
v. $chuster, 340 Mo. lllO, 104 SW2d 353, 357; Cook v. 
Water Associated Oil Company, Mo. App., 281 SW2d 415, 
note 15. 

Schuster 
Tide 
422, 

Under the Missouri statute there is considerable oppor­
tunity to give a liberal construction of Section 59.330, and 
pa,rticularly the word "conveyances" and ·the words "or other 
instruments of writing, of or concerning any lands and tene­
ments, or goods and chattels 11

• 

For example, it has long been accepted practice to record 
affidavits. -Which recite facts relating to many things including 
deaths, marriages, children, heirs, and facts relating to 
family history which, of course, may be very important in the 
chain of title to real estate but which on their face do not 
expressly concern lands and tenements. See Missouri Practice 
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by Volz, Vol. I, Sec. 152 to Sec. 160, pQ. 69-76; see also 
Merrill on Notice, Sec. 938, pp. 495, 496. It can be strongly 
argued that such affidavits are instruments of writing con­
cerning lands and may be used to clear a record title . Aker 
v. Lipscomb, 300 Mo. 303, 253 SW 995, 997 998; Reeves v. 
Roberts, 294 Mo. 593, 242 SW 956, 957, 95S. The only statutes 
we have found referring to the recordability of affidavits are : 
se·ction 59.313, applicable to City of St. Louis, which pro­
vides for fees to be charged by the recorder for recording 
affidavits; Section 490 .370, relating to affidavit attached 
to a deed; Section 473.103, relating to recording affidavit 
respecting distribution of a small estate; and Section 
443.060, regarding lost note affidavits. 

Death certificates perform in some respects the same 
funo~ions as a~fidavits with perh~ps somewhat more dignity, 
·and henqe may be regarded either as conveyances or instru­
ments of writing concerning lands. Especially this is so if 
the purpose of reco~ding the death certificate is to show the 
devolution of title to real estate. 

While the requirement for recording instruments accom­
plishes various purposes, Merrill on Notice, Sec. 919, p. 470, 
one of the principal purposes of the recording acts was to 
give constructive notice to subsequent purchasers or mortgagees 
of facts affecting title to real estate. If the courts of 
Missouri should eventually h~ld that death certificates are 
not recordable under Section 59.330, no harm would result 
because even though recorded they would, nevertheless, not 
amount to constructive notice. On the other hand, if the 
courts should eventually hold that they are recordable under 
said section, then recorders of deeds might vefY well be 
liable for their refusal to record them. We therefore con­
clude that death certificates should be accepted by recorders 
of deeds for recording when the person offering them for 
recordation satisfies the recorder that the purpose is to show 
a fact concerning the title or interest in lands, tenements, 
goods, or chattels. 

A subsidiary question, however, should be considered . 
Is there any difference between the original death certifi­
cate and a certified copy thereof? While original death 
certificates must be filed with the local registra~s and 
ultimately with the state registrar, as pointed out, Section 
193.180, RSMo 1959, requires the state registrar to furnish a 
certified copy on request, and such certified copy must be 
considered for all purposes the same as the originai. Hence, 
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no distinction may be made merely because a certified copy is 
presented for recording rathe r t han the original . Schuster v . 
Schuster, 340 Mo. 1110 , 104 SW2d 353, 357 . The fact that the 
death certificate is not acknowledged as a deed is acknowledged 
is not ground for r ef usa l to record it. 

CONCLUSION 

The recorder of deeds has authority to accept for record­
ing certified copies of death certificates . 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was pre­
pared by my Assistant , J . Gordon Siddens. 

Yours very truly, 


