
SAUS Ti\.X : Section 144.025, RSMO Cum. Supp 1963 applies 
to every retail sale involving a trade-in 
allowance, regardless of whether the person 
seeking to avail himself of the trade-in 
allowance had actually paid tax on the 
traded-in property. 

OPINION NO. 43 

April 3, 1964 
F1Lt=" 0 

Honorable Jack C. Jones 
State Senator 

!j- 3 
16th District 
Carrollton, Missouri 

Dear Senator Jones : 

This is in answer to your recent letter requesting an 
official opi nion from this office . Your letter sets forth 
the following question: 

"Mr . A. is General Manager of a rather 
small corporation. He traded an auto­
mobile which was titled in his name and 
on which sales tax had been paid to the 
State of Missouri , for a new automobile 
which he had titled in the name of the 
corporation. The difference between 
the trade - in allowance and the pur-
chase price exceeded five hundred dollars . 
He has been told by the Department of 
Revenue that the sales tax will be 
computed on the total price of the new 
automobile . It is his position that 
the sales tax should be computed only 
on that portion of the purchase price 
in excess of the actual allowance made 
for the automobile which was traded in. " 

The sales tax provision (Section 144.025 , RSMo Cum . Supp . 
1963) authorizing the use of a trade-in allowance in determining 
the portion of the purchase price which is subject to our sales 
tax law reads as follows : 
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"Other provisions of law notwithstanding, 
in any retail sale where any article on 
which a sales or use tax has been paid 
to this state is taken in trade as a 
credit or part payment on the purchase 
price of the article being sold and the 
difference between the trade- in allow­
ance and the purchase price exceeds 
five hundred dollars , the tax imposed 
by sections 144 . 020 and 144 . 440 shall 
be computed only on that portion of 
the purchase price in excess of the 
actual allowance made for the article 
traded in or exchanged ... 

It is the opinion of this office that Section 144 .025 , 
supra, applles to the factual situation outlined in your 
.letter . To quote the statute, sales tax " shall be computed 
only on that portion of the purchase price [of the new 
automobile] in excess of the actual allowance made for the 
article traded in or exchanged". 

The legal conclusion we have reached involves our con­
struction of Section 144 . 025 , . supra and can be better illustrated 
by a slight change in your factual situation. For example, 
suppose Mr . A had given his used automobile, upon which he 
had previously paid a Missouri sales or use tax, to the 
corporation. This transfer would not be taxable , and the 
corporation could obtain a certificate of title without the 
necessity of paying the Missouri motor vehicle use tax, 
Section 144 . 450, RSMo 1959 . If the donee - corporation pur-
chased a new automobile and used the older vehicle as a 
trade-in on this purchase, could it claim the special 
allowance of Section 144 . 025 , supra, if the difference is 
over $500 . 00? The answer to this question we believe is 
in the affirmative and lies in a determination that a -·. purchaser may claim the trade - in allowance on an article 
of tangible personal property acquired by him through a 
nontaxable transaction. 

Although the purchaser may not have paid a tax on the 
traded- in vehicle , it is our opinion that the legislative 
intent of Section 144 . 025, supra , was to classify articles 
of tangible personal property upon which a Missouri sales 
or use tax has been paid as distinguished from those 
articles upon which no tax has been paid. The former 
class of "articles" can be used in order to obtain a 
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trade-in allowance while the latter class cannot . Such a 
classification seems reasonable to us. The General Assembly 
has wide discretion in making classifications for taxation 
purposes. State ex rel. Transport Mfg. and Equipment Co . v . 
Bates, Mo . Sup ., 224 SW2d 996, 1000 (1949). 

The language used in the statute refers to "ant retail 
sale where any article on which a sales or use tax as been 
paid to this state is taken in trade. * * *" The word "any" 
is all comprehensive and the equivalent of the words "every" 
and "all". Hamilton Fire Insurance Co. v . Cervantes , Mo . App ., 
278 SW2d 20 , 24 (1955); State ex inf. Rice ex rel . Allmon v . 
Hawk, 360 Mo. 490, 228 SW2d 785, 788 (1950). There is no 
mention in the statute of any requirement that the person 
wanting to avail himself of the allowance must have himself 
paid sales or use tax on the property being traded in. We 
believe none should be read into the statute because (using 
the language of the Supreme Court in Gas Service Co . v. Morris, 
Mo . Sup. , 353 SW2d 645, 654 (1962)) "***there is no justi­
fication for inferring or concluding that the legislature 
meant to say anything other than the ordinary meaning of 
the words it used in section [144 . 025, supra) would indicate 
it did say". We must ascribe to the language in this section 
its plain and rational meaning. 

CONCLUSION 

Section 144 . 025 , RSMo Cum. Supp. 1963 applies to every 
retail sale involving a trade-in allowance for an article on 
which a sales or use tax has been paid to the state, when 
the difference between the purchase price and the trade - in 
allowance exceeds $5oo.oo, even though such sales or use tax 
was paid by someone other than the person seeking to avail 
himself of the trade-in allowance. 

The answer to your inquiry is that sales tax should be 
computed only on that portion of the purchase price of the 
new automobile which is in excess of the trade-in allowance 
given for the automobile previously titled in Mr. A1 s name . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my assistant, Eugene G. Bushmann. 

Very truly yours, 


