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February 19, 1964 

Honorable Ronald M. Belt 
State Representative 
Macon County 
115-1/2 Vine Street 
Macon~ Missouri 

Dear Mr. Beltt 

F I L ~ n 

3J_f 

Your letter to us dated November 27, 1963, in easenoe~ 
raises two questions. As to the f1rat qlleation, under the 
~rovis1ons ot Section 77 .o4o~ RSMo 1959~ aa amended 1963 
(H. B. 250, 72nd General Assembly), can Macon., a third class 
city organised under Chapter 77, B8Mo, by ord1nance provide 
for a city primary election tor all elective offices? 

Our opinion is that it can. Section 77 .o4o, proVides 
tor elections 1n third class cities under Chapter 77, RSMo 
1959. The amendment to Section 77 .o~ by the 1963 Legislature 
inserted only the following clausea 

"• * • except that the o1ty council may 
by ordinance provide tor the nomination 
ot officers by primary election under the 
provisions of sections 78.470 to 78.510, 
RSMos • • • " 

It is clear t~ this language that the Legislature intended 
to authorize third class cities under Chapter 77, RSMo, to provide 
tor nomination ot o1tT otfioers by a primary election. The more 
obscure problem relates to the reference to Sectiona 78.470 to 
78.510. Thia is so because those sections relate to third class 
cities with city manager form ot government (Seotiona 78.430 to 
78.640). Under city manager form tor third claaa oitiea, the 
otfioers to be nominated and elected are considerably different 
than the officers to be elected unde~ Chapter 77. 



Honorable Ronald M. Belt 

The rule is that statutes must be harmonized, if at all 
possible, to effectuate a valid and operative statute. I 
believe that the legislative intent was to use Sections 
78.470 to 78.510 as to mode, methods, manner, form and time 
of such primary elections insofar as they can be applied to 
the nomination ot officers to be elected in cities under 
Chapter 77. 

As to your second question, that is, can a c1ty of the 
third class conduct partisan political primaries and elections 
tor the aelection or city officers, please be advised as follows. 

A read1ng of Mlssouri's statutes indicates the absence or 
any legislative authorization for such partisan primaries and 
elections. However, we take notice of the tact that for many, 
many years various cities throughout the State of Missouri 
have conducted partisan primaries and elections pursuant to 
ordinances enacted in said o1t1es and sometimes pursuant to 
custom. In light of this long standing state or attairs, we 
are loathe to read into H. B. 250 a legislative intent to 
abolish these elective procedures long used 1n the aforesaid 
various municipalities. 

JGS:lo 

Yours very truly, 

J • Gordon Siddens 
Assistant Attorney General 


