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ADMINISTRATIVE LAW: The so-called "Pre-Need Arrangement For

STATE BCARD OF EMBALMING: Memorial Services" is ner a ore-need
burial plan within the meaning of Section
333,035-1(12){(d), RSMo 1959. but qs nn“*
a discount certificate. Licensz

who directly or indirectiy en er Anto
Articles of Agreement for the sale of su
plans are gullty of unprc Lfss'onal condust
as defined in Section 333.03=-1(12;{d)
However, nelther SanydragPArng l2} nor wd;

of this section prohiblt embalmers from
entering into contracts providing for the
sale of genuine pre-need burlal rlans.
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June 5, 1964

: 3 G |
¥Mr, Charles L. Zaring, President
Missouri State Board of Embalming

Tanth and Walnut

Columbia, Missourl

o

Dear NMr. Zaring: -~

This is in answer to your request for an opinion of this
office as to whether it would be conduct violative of Missouri
law for an embalmer licensed under the laws of this state to
enter into a contract to furnish burial services tc persons
purchasing a so-called "Pre-Need Arrangement for Memorial Services™
sold by National Association Funeral Home Ine., herein called
"Associated".

This contract or certificate is an agreement between the
purchaser, called the plan owner, and the seller, called "Asszociated"
which acts as agent of a funeral home named on the face of the
agreement. It provides that the plan owner, by the payment of
$95.00, will receive at plan owner's death a credit of $95.00
plus a 20% reduction from the retail price of the memorial service
selected from the named funeral home. The services which the Iurera
home agrees to provide at a dilscount are listed in the conzract.

The purchase price may be paid in installments, but if the ¢lan
owner defaults in his payments, Associliated may terminate the
contract and retalin all money previously paid.

To provide these certificates, Associated has entered into
other contracts called Articles of Agreement with funeral homes
throughout the state. Funeral homes entering into these agres-
ments are referred to as "approved" funeral romes. The Articles
provide that each "approved" funeral home agrees to make Asscciated

ts exclusive agent for the purpose of soliclting and zcaqui~ing new
varties to the agreement and also for the purpose of securing funeral



contracts from the public. When the entire fee of $95.00 is
collected from the plan purchaser, Associated agrees to pay

$2= .00 to the funeral home named on the contract and may retain
the remaining $70.00. Each "approved" funeral home agrees to
henor all such contracts issued by Associated as agent for all
other funeral homes which are or may become part of the agreement,
However, neither the Articles of Agreement nor the certificate

for burial services contaln any provision for return of the

money to a plan purchaser who moves into another state or into

an area with nc approved funeral homes,

Chapter 333, RSMo, relates to the regulation, practice,
and licensing of embalmers. Many funeral homes are owned or
operated by licensed embalmers. These embalmers may be held
responsible by the Board for acts done in the name of the funeral
home .

Section 333.035 authorizes the State Board cf Embalming to
suspend or revoke the license of any licensed embaimer for
gseveral causes which include:

"(12) Unprofessicnal conduct which is
hereby defined to include:

* * * . % % ®

"(d) The buying of business by the
licensee, hls agents, assistants or
employees or the direct or indirect
rayment or offer of payment of a com-
mission by the licensee, his agents,
assistants and employees for the pur-
pose of securing dead human bodies,

but thils provision does not prohibit the
selling of pre-need burial contracts

or insurance,"

The burial certificate provides that Asscoclated i3 acting
as the zgent of the approved funeral home named on the face
thereof, Even without this statement, 13 is apparent that
Assoclated 1s acting as the agent not only cof the named funeral
home but alsc as agent of all "approved" funeral nomes. As the
agent of the "approved" funeral homes and on their behalf.
Assoclated, in accordance with 1ts contractual obligation, calls
upon members of the public to solicit the purchase of a burial
certificate, and thus 1nduce such purchasers at time of need to
use the services of the funeral home named on the certificate
or another funeral home affillated with Associated, Each funera!l
home which has signed the Articles of Agreement has employed
Associated for the purpese and paid it $70.00 for each successful



solicitation, The fact that the fee is retained from the
contract price rather than paid directly does not make it any
less a commission. The payment is made indirectly by the
funeral home as it must refund the entire $95.00 at the time
of need.

The payment of a commission or fee to Assocliated to induce
persons to use the services of a particular funeral home and
the embalmer or embalmers connected therewith constitutes the
buying of business and the direct or indirect payment of fees
for the purpose of securil dead human bodies within the meaning
of Section 333o035-l(12)(3§. A licensed embalmer who directly
or indirectly enters into such an agreement 1s gullty of conduct
in violation of the statute unless the agreement is a pre-need
burial contract or insurance.

The .agreement does not purport to be an insurance contract
and specifically states that "This certificate is not a member-
ship in a burial association, or an insurance company and is
non-assessable." Nor has Assoclated attempted to qualify as an
insurance company under the laws of this state. The question
then remains: Is the self-styled "Pre-Need Agreement for Memorial
Services" in fact a pre-need burial contract.

The term "Pre-Need burial contract" has not been defined
in Missourl either by the legislature or by the courts. However,
inherent in the meaning of the term is the idea that a pre-need
burial contract is a contract for the payment of funeral or
burial services or merchandise at a future time determined by
the death of the person within the coverage of the contract.
The pre-payment may be made in a lump sum or by installments
but must be in payment for funeral or burlial expenses that will
be needed at a future date.

The contract in question contains none of these elements.
There 1s no pre-payment of burial expenses as the plan purchaser
does not pay any part of his future burial expenses. He receives
only a discount on such expenses 1f he uses an approved funeral
home .

The contract 1is called a Pre-Need Agreement for Memorial
Services. The Articles of Agreement between Associated and the
various funeral homes refer to the contract as a pre-need plan.,
Notwithstanding the attached labels, it 1s our opinion that
the agreement in question 1s a discount certificate and is not
a pre-need burilal contract as that term 1s used 1n Section
333.035-1(12)(d). It is also our opinion that a licensed em-
balmer, acting by himself or through a funeral home who enters
into such a contract 1s gullty of conduct which vliolates this section.
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Your letter also requests our opinion as to the authority
of the Board to revoke or suspend the license of an emb&almer
who participates 1n the sale of other burial plans being sold
throughout the state.

Our office has obtalned coples of most of these plans,
which are all quite similar, They are not sold by funeral homes
but through independent corporations, Each corporation is
affiliated with one funeral home, Its name is quite similar
%o the funeral home and it 1is our understanding that in most
cases the owners of the funeral home also own and cperate the
affiliated corporation.

Pre-need burial contracts are authorized by the law in
Mizscuri. However, Jjudging by the complaints received by the
Board and by this office, this privilege may sometimes be
abused and the public misled. Among these abuses are:

1. These plans are sometimes sold by a "hard-sell" house
to house solicitation by salesmen employed by the selling
corporation., Some people are repeatedly solicitated for
possibly unwanted services.

2. The selling corporation usually retains 25% of the
contract price and the remaining 75% is to be placed in trust
to be given to the funeral home which is to provide the service
at the time of need. Some of these plans do not protect the
plan owner against mismanagement or misuse of trust funds. Some
plans do not require that the trust funds be placed in a reputable
bank or trust company. Nor do they make provisions as to identity
of the trustees or limit or prescribe the investment powers of
the trustees,

3. The public is persuaded to purchase pre-need burial
contracts upon a representatlion that they are recelving a large
discount on their burial contract. The funeral homes usually
receive 75% of the contract price, hence, it is difficult to
see how funeral services can be provided at substantial discounts.
The Bcard of Embalming has received complaints that shertly after
a contract purchaser has received funeral services for the
"discount" price, others have received the same services for
approximately the same price,

4, Contracts are sometimes sold to persons who are not
able to meet the payments. Sometimes they have moved away from
the area and are not able to utllize the particular funeral! home
designated in the contract. 1If the plan owner defaults or
after making all of hls payments does not use the funeral home,
the selling corporation retains 25% of the entire contract price,
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Thus, if a contract purchaser agrees to buy a plan for
$1000 and defaults after paying $260.00, the selling corporation
may retain $250,00 and 1s obligated to return $10.00, Complaints
from purchasers indicate they have difficulty obtaining return
of payments in excess of 25%.

Some states have enacted laws regulating the sale of pre-
need plans and the manner in which the proceeds must be handled.
Perhaps this 1s a subject that might be conslidered by the
Legislature.

Possibly most licensed embalmers will not feel it necessary
to participate in such plans in order to compete successfully
with those now doing so. There may be plans which are honestly
concelved, sold, and administered; but, abuses and inequities
which have characterized many such plans should be adequate warning
to any licensed embalmer to approach such plans with caution
lest the public, whom he is llcensed to serve, be defrauded in
time of greatest sorrow and susceptibility.

CONCLUSION

The so-called "Pre-Need Arrangement For Memorial Services"
(which provides that the owner of a certificate costing $95.00
will receive at his death a credit of $95.00 plus a 20% reduction
from the retall price of a funeral from a named funeral home ),
is not a pre-need burial plan within the meaning cf Section
333.035-1(12)(d), RSMo 1959, but is a discount certificate,
Licensed embalmers who directly or indirectly enter into the
Articles of Agreement for the sale of such plans are guilty of
unprofessional conduct as defined in Section 333.035-1{12)(d).

However, neither subparagraphs (c¢) or (d) of this section
prohibits licensed embalmers from entering into contracts pro-
viding for the sale of genulne pre-need burial plans.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, John H. Denman,

Very truly yours,




