
SOIL CONSERVATION 
DISTRICTS AND 

SUBDISTRICTS: 
TAXATION: 

(1) Federal , state and county lands are not to 
be considered in calculating the percentage of 
agreements necessary to carry out reco~~ended 
soi l conservation measures and proper farm plans 
from owners of no t less than sixty-five percent 
of the lands situated in the subdistrict required 
by Section 278. 250 , Cum. Supp . 1963; (2) The 

subdistrict levy under Section 278.250, supra, is to be assessed only 
upon real estate; (3) Under Section 278.170, Cum. Supp . 1963, the real 
estate in incorporated towns and cities may be included in rt subdis ­
trict and taxed; (4) For a city resident to vote in the referendum 
provided by Section 278.200, RSMo 1959, he must qualify as a land 
representative which is defined in Section 278.070 , Cum. Supp. 1963 ; 
and (5) Incorporated towns and cities are not included in watershed 
subdistricts organized prior to October 13, 1963. 

February 17 , 1964 

OPINION NO . 15 

Mr. Harold Owens, Executive Secretar y 
Missouri Soil and Water Districts Commission 
T- 9 Building, University of Missouri 
Columbia, Missouri 

Dear Mr. Owens : 

FILE D I 

15 
This refers to your letter in which you requested ad­

vice from this office concerning certain legal questions in 
connection with the revision of your commisslon ' s instructions 
concerning the organization and operation of subdistric ts of 
soil and water conservation districts in the light of amend­
ments to the applicable statutes contained in Senate Bills 
No. 206 and 220, 72nd General Assembly, effective as of 
October 13, 1963. 

Your first question relates to a requirement of Section 
278.250, Cum. Supp. 1963, that as a. condition to the levying 
of a subdistric t tax there be "obtained agr eements to carry 
out recommended soil conservation measures and proper farm 
plans from owners of not less than sixty-five percent of the 
lands situated in the subdistrict." Your question is as 
follows: 

"Are U. S. Forest Lands) state and 
county lands considered when calculating 
the percentage?" 

Section 278.250, which was amended i n certaln respects 
by Senate Bill No. 220, expressly requires that agreements 
be obtained from the owners of not less than sixty-five per 
cent of the lands situated in a subdistrict and it makes no 
distinction whatsoever between lands upon the bas i s of the 
nature of their ownership. 



Mr. Harold Owens, Executive Secy 

This is similar to the situation considered in an 
opinion of this office under date of July 21, 1961, ad­
dressed to the Honorable Morran D. Harris, which is enclosed. 

In that opinion this office held that: "Land owned by 
the State Conservation Commission does not count in the total 
acreage of an area fo r the purposes of determining whether 
landowners petitioning for the creation or dissolution of a 
special road district own at least 50 percent of the acreage 
as required by law." 

The reasons given for such conclusion were based on 
the considerations of fairness by the state to the other 
property owners in the area . It would be unfair for a 
state agency not subject to taxation to control the dis­
position of the property taxes and the roads of the area's 
landowners. 

The opinion further based its conclusion on the general 
rule of statutory construction stated at 59 c. J. Statutes, 
§653, p . 1103: 

"The state and its agencies are not to 
be considered as within the purview of 
a statute, however general and comprehen­
sive the language of such act may be, 
unless an intention to include them is 
clearly manifest, as where they are ex­
pressly named therein, as included by 
necessary implication •• . • " 

It is the opinion of this office that such reasoning 
also applies to the situation at hand and we conclude that 
federal, state and county lands are not to be considered in 
calculating the percentage of agreements necessary "to carry 
out recommended soil conservation measures and proper farm 
plans from owners of not less than sixty-five percent of the 
lands situated in the subdistrict as required by Section 
278.250. 

In question no. 3 of your letter, you request our 
opinion concerning the interpretation to be given to paragraph 
4 of Section 278.250, which provides: 

"4. The governing body of each soil and 
water conservation district containing a 
subdistrict or a portion thereof shall make 
the necessary millage levy on the assessed 
valuation of all real estate within the 
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Mr. Harold Owens, Exe:-.u."-.i ··,e Secy 

boundaries of the subdistrict lying within 
their respective district to raise the needed 
amounts, but in no event shall the levy ex­
ceed ro~r mills on each one dollar of as­
sessed valua~ion per annum and , on or be­
f ore the rtr st day of September of each year, 
shall certify the rate or levy to the county 
court of the county within which the dis­
trict is located with directions that at the 
time and in the manner required by law for 
the levy of taxes for county purposes the 
county court shall levy a tax at the rate 
so fixed and determined upon the assessed 
valuation or all the taxable property within 
the subdistrict, in addition to such other 
taxes as are levied by the county court ." 

Your question concerning such section may be restated as 
follows: 

Is it the corr~ct interpretation of 
Section 278o250(4) that the assessment 
of the subdistrict levy is to be on real 
estate only? 

It is a general rule of law that tax laws must be strict­
ly construed in ravor of the taxpayer and against the state 
and if the right to tax is not plainly conferred by st?.tute 
it is not to be extended by implication. Osterloh ' s Estate 
v. Carpenter, 337 SW2d 942; in Re Gerling 's Estate, 303 SW2d 
915 . 

Keeping this rule in mind, it follows of necessity that 
the only property that the governing body or the board can 
have the county court :evy taxes on is real esta~e. 

When the statute says ~he county court shall levy a tax 
on 11all the taxable property in the subdistrict," it neces­
sarily means, "all the real estate," as this is the only 
propert y on which the governing body of the soil and water 
conservation district may levy under Section 278 . 250. The 
phrase "all the taxable property" refers back to "all the 
real estate" which for all extents and purposes is all the 
taxable property whic .!1 the governing body may levy upon. 

In No . 2 of your letter you have raised three questions 
concerning Section 278.170 as amended by Senate Bill No . 206 , 
72nd General Assembly. The statute provides the method by 
which land representatives in a proposed subdistrict may 
petition the board for a hearing and a referendum thereon . 
The statute sets up certain requirements as to the number 
signing the petition and t~e ar•ea to be encompe.ssed . The 1963 
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revision of t he statute removed from the requirements as 
to area that it be: 

" ••• in the same watershed but in no 
event shall it include any area located 
within the boundaries of an incorporated 
city or town." 

The only requirement a s t o area which remains is that it be 
contiguous. 

The first question you raise with respect to this 
statute is as follows: 

"Are lands and property (homes, lots 
and businesses ) in incorporated towns 
included in the subdistrict and subject 
to the tax and can they vote in referendum?" 

It is clear from the revision that the legislature in­
tended to include real estate in incorporated areas in the 
proposed subdistrict, for without repeal of this exclusionary 
provision they could not have been so included and inclusion 
of incorporated areas and property in other watersheds is 
the only reasonable purpose for the repeal. ·· 

It is a general rule of construction that the legisla­
ture intended the necessary results of its acta. The neces­
sary result of such repeal is to include otherwise excluded 
areas; thereby, making it possible for a soil and water con­
servation subdistrict to include an incorporated city or town. 

The real estate located in such incorporated cities or 
towns included in a soil and water conservation subdistrict 
is subject to taxation under Section 278.250. The tax is to 
be levied on "all real estate within the subdistrict," thus, 
including real estate in incorporated towns and cities if 
such are included in the subdistrict. 

The owners of the real estate in such included incorpor­
ated city or town cannot vote in the referendum unless they 
meet the qualification of land representatives, for Section 
278.200, RSMo 1959, calls for a referendum by land representa­
tives. 

This brings us to point 2.B. of your letter which reads 
as follows: 
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Mr. Harold Owens, Executive Secy 

"What is the definition of a ' land 
representative ' under these amendments? " 

A land representa·ci ve under these revisions is the 
same as before the revisions, i.e., what they are defined as 
in Section 278.070, ~~. Supp. 1963, which provides : 

"(2) ' Land representative ' means the 
owner or representative authorized by 
power of attorney of any farm lying 
within an area proposed to be established, 
and subsequently established, as a soil 
and water district under the provis~ns 
of this law, and for the purposes of this 
law each such farm shall be entitled to 
representation by a land representative ; 
provided, however, that any land repre-
sentative must be a taxpayer of the county 
within which the soil and water district 
is located;" 

Therefore, he must be the owner or representative authorized 
by power of attorney of any farm and a taxpayer in the county 
within which the soil district is located . If any real es­
tate within an incorporated city or town is a farm then the 
land representative of that tract of real estat e is entitled 
to vote in the referendum. The owners or occupants of other 
real estate in the incorporated city or town, as well as 
the owners or occupants of real estate other than farms in 
other parts of the subdistrict, are not entitled to vote at 
the referendum although their property is subject to taxation 
by the subdistrict. 

In No . 2.C. of your letter you ask: 

"Will incorporated towns be included in 
previously organized watersheds ' subdistricts? 
Is this inclusion retroactive?" 

Section 278 .170, RSMo, requires that the boundaries of 
the proposed subdistrict shall be set forth in the petition 
by legal description and prior to Senate Bill No . 220 , the 
proposed subdistrict was to exclude "any area l ocated within 
the boundaries of an incorporated city or town . " Hence, the 
boundaries of existing subdistricts do not include such in­
corporated towns or cities. Therefore, incorporated towns 
and cities will not be aut~~tically included in watershed 
subdistricts organized prior to October 13, 1963. 

- 5 -



Mr. Harold Owens, Executive Secy 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that: (1) 
Federal, state and county lands are not to be considered in 
calculating the percentage of agreements necessary to carry 
out recommended soil conservation measures and proper farm 
plans from owners of not less than sixty-five percent of 
the lands situated in the subdistrict required by Section 
278 .250, Cum. Supp. 1963; (2) The subdistrict levy under 
Section 278.250, supra, is to be assessed only upon real 
estate; (3 ) Under Section 278.170 , Cum. Supp. 1963, the 
real estate in incorporated towns and cities may be included 
in a subdistrict and taxed; (4) For a city resident to vote 
in the referendum provided by Section 278.200, RSMo 1959, he 
must qualify as a land representative which is defined in 
Section 278.070, Cum. Supp. 1963; and (5) Incorporated 
towns and cities are not included in watershed subdistricts 
organized prior to October 13, 1963 . 

The foregoing opinion which I hereby approve, was pre ­
pared by my assistant, Jeremiah D. Finnegan. 

Very truly yours, 

~d'·'~t~~ 
t tcrne y Nl~l·d.l 

Enc. 


