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41 Country Pair Lane 
Creve Coeur 41, Missouri 

Dear Senator Scheohtera 
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December 12, 1963 

We have your letter of Nov.mber 27, 1963 in Which you 
inquire whether a constitutional charter city having a council 
manager fora of government can levy a license tax on newspaper 
distributors and carriers. 

Sec. 71.610, RSKo 1959 reads aa followaa 

•No municipal corporation i n this atate shall 
have the power to impose a license tax upon 
any busineas avocation, pursuit or calling, 
unless auch business avocation, pursuit or 
calling is specifically named as taxable in 
the charter of auch municipal corporation, or 
unless such power be conferred by statute." 

Since there is no statute authorizing such a license tax, the 
question then boils down to Whether same ia authorized by the city 
charter. Interpretation& of a city charter are beat left up to the 
City Attorney and are not ruled upon by this office. However, I call 
your attention to the following cases which deal with the high degree 
of specificity necessary in a charter in order for the license tax to 
be valid. See Siemens v. Shreeve, 296 SW 415J Keane Vo Strodtman, 
18 sw 2d 896' Lebanon v. Joslyn, 58 sw 2d 289a overland v. Ranft, 
220 sw 2d 746. 

I believe that if the attention of the City Attorney is directed 
to these cases, he will be able to evaluate the validity of the ordi­
nance in light of his own city charter. 

Yours very truly, 

'1'BOMAB P. IIAGLBTON 
Attorney General 


