OPINION No. 402, Answered by Letter

October 4, 1963

FILED
Honorable Herman G. Kidd £ Y
stat;ln.proaontltivo. Randolph County {i} .
RFD

Jacksonville, Missouri
Dear Representative Kidd:

You have requested an opinion of this office in connection
with the following procedure which has apparently been long used
by the County Collector of Randolph County.

Once each given year around Armistice Day for the period of
approximately one week the County Collector temporarily establishes
an office at Moberly, Missouri, which is the largest City in
Randeolph County containing more than one~half of the population
of said County. The Collector moves his books and records from
his office in Huntsville to this temporary office in Moberly.

There are various moving expenses, janitorial expenses, etc., in
connection with this occurrence. You inquire as to whether it
would be legally permissible for the County Court of Randolph County
to pay for these expenses.

Sec. 52.110 RSMo 1959 reads as follows:

"Collector's office, location - exception
The collector shall keep his office at the county

seat, aqf:mmm.ﬁn_tmErm provided,
that in a counties in th state which there

is no bank located at the county seat and in which,
accordiny to law, two or more terms of the circuit
court are held each year in some other town or city
than the county seat and in which town or city are
located one or more banks, the county collector may,
at his option, keep his office in such town or city."”
(Emphasis supplied.)
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Sec. 139.010 RSMo 1959 reads as follows:

“Notice to taxpayers

It shall be the duty of the collectors of revenue

of the several counties of the state, immediately
after the receipt of the tax books of their respect-
ive counties, to give not less than twenty days’
notice of the time and place at which they will meet
the taxpayers of their respective counties, and
collect and receive their taxes; said notice shall
be given by posting up at least four written or
printed handbills in different parts of each munici~
pal township in said counties, and by publication
for two weeks in a newspaper, if one be published in
the county, in which he shall ngtify said inhabitants
to meet the collector at such places in their respect-
ive townships as may be named therein, and the number
of days, not less than three, that he will remain at
each of such places for the purposes aforesaid; and
it shall be his duty to attend at the time and place
thus appointed, either in person or by deputy, to
receive and collect such taxesyprovided, the county
court may relieve the collector from visiting any
municipal township in his county by an order of record
to be made before notice under the provisions of this
section is given."

These two sections when read in conjunction with each other
make it appear that the legislature contemplated that on occasion
the County Collector would find it necessary, convenient and expedient
to move about in his county so as to better serve the needs of the
residents.

Thus, it appears that the procedure set up by the Collector
of Revenue in temporarily establishing his office in the largest
city of the county so as to be more readily available to the tax-
payers of that area would be a proper and legal one and in compliance
with the aforementioned two sections.
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Hence, payment by the County Court of the incddential
expenses in connection with the establishment of such
temporary office would be legal and proper.

Very truly yours,

THOMAS F. EAGLETON
Attorney General
TFE:oh



