
' cOUNTY cvLLECTOR: C~llector of St . Louis County does 
not have the power to invest County 
funds in his possession. ST. LOUIS COUNTY: 

Decemb~~, 5, 1963 

Honorable Peter J. J. Rabbitt 
State Representative . 
9th District, St. Louis County 
7 North Seventh Stpeet 
St. Louis 1, Miasow;ti 

Dear Mr. Rabbi tt·t 

Opinion No. 400 

~is opinion is ~endered in response to your reqaest of 
October 3~ 19631 for an official opinion o~ thie office. You 
inquire: 

"Can the . oalleetol? ot St * Louis C·ounty 
legally invest any of the. tunds under 
his contr·ol in· trntted States GoveJ>nment 
Securities; the inceme ~om which would 
accrue- to the benefit of St 4 Lo\lis County 
alone. n 

We understand your inquiry as lim!t.ed to the investment of 
county funds and not including the inv~stment ot state; municipal 
or other funds in the hands o£ the eoll~c~or, . Olea:rly ohly . 
county funds are to be .1nvested if the income is to naeerue to 
the benefit of .st~ Louis Oottnty aloneu• 

County officers have limited power.s • They poas.ess only 
such powers as have been exp~easly grant e<l to them by statute 
or which are necessarily implied from the pm1ers eXpressly 
granted to them• 

!1The policy of the State of Missouri • • . 
is clearly opposed to the view that any 
of'ficer, such as a ·collector ean ~ind the 
county save and except by such performance 
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of incumbent duties as prescribed hy 
statute.u State of Missouri ex rel. Brewer 
v. Fede.ral Lead Co. , 265 Fed. 305. 

See also: Lamar Tp. v. Citi o£ Lamar, Mo., 169 SW 12, 15; ~ns 
v. Maries Co., Mo., 249 SW 18 • 

. Also, stnce St. Louis County 1s a charter county, the 
officers of st. Louis County are "obliged to look to the charter 
tar (their): powers~ and acts beyond the powe:rs granted or 
necess~ily implied therefrom are void". Sehnro$1 v, Hpus:1rys 
Authority ot St. Louis County, Mo., 321 SW2d 49 ~ 498. 

Section 44.10 ot the St. Louis County Charter p~escribes 
the duties ef the eolleetor and provides: 

"The Collector sha11 be responsible .for the 
collection of all real and peraonal property, 
merchant and manufacturer, railroad, utilit~ 
or other taxes for state, school, county or 
other purpoaes, and he shall perform such other 
duties as are provided by law o~ ordinance." 

Nowhere 1n the state statutes, St ~ ~uis County Chart.er 
or Ordinances ~f St. ~ouis County do we firid any express grant 
ot powex- to the· Colleetor of St. Louis County to invest funds 
in hi& pcsses$1on. 

Moreover, the Ordinances of St. Lo~ta County clearly mani­
fest an intent that the collector is nob to invest county funds 
!n his possession. Seetion 303.010, st, L.o~is County &r~inances, 
1961-62, provides: 

"Any officer, employee., or agent of s.t .. LOui·s 
County who shall receive any moneys belonging 
to the County, or any moneys not belonging to 
the County, which may be obtained by him by 
virtue of, or under color of such office or 
employment, which are to be held, paid out, or 
transmitted by the county or any officerj or 
agent thereof, shall promptly deposit all such 
moneys 1n the County Treasury; • • * 11 (Emphasis 
added) 
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'lhe wo~d ~'prontptly" has beE!tl defined as 11 i'l,lUJ}ediately ~ given 
\fithout ·delay or hesitation" • Me -eant -le ... o·ommerce Bank and 
t't'ust po .. v·~ Kies.elltc>r-st J!o., Mo ... , 1 . S.W2d 2, 9; Black's 
Law ' ·»!et.:t.ona~y .. 4.tfi 'Ed., pl!ge 1379.. F-er the -county collector 
to invest c.ounty .tt.ult!-e eom.ing i11to hi·a hands v1ould be repugnant 
to hiS tluty t ·$ depo-sit same Without ·delay in the county treasury. 

That eounty .t\tnds are not tc be tnves.ted by the collector 
is .furthe-v mani.fe.st w the St .• L.o\11$ Qounty Ordinance which 
makes th-e eounty traa$ure~ 'J.fe:Sp'Onsible for the custody and invest­
ment of the e.ountj:ls ·tunt~s. ~e·ct1on ]QS .. 030 ~ St. Louis County 
Ordinane.es, 19&1•5!, pt>ov.1·de·e: 

''!be County ~e~~ shall 'be responsible 
:r~ tb~ aut!Jt~y of the Bounty • s .funds and 
.for the blvesttnen~ or a;rry ltn'Pl us funds 
wbiC.h may. ac:eumu1$t~ fl.*·~tU t1me to time in 
:bne Gount3' ·~eaaury $$ wov!ded by law for 
the 1nveatment. bt eu.eh tnnaa. The Treasurer 
$hall at all timea keep th$ ~!mum am~unt 
Qf count,- smr:Plus f'Wi-ds !!).vested in sec uri ties 
so aa to obtain the greateat ~etuPn possible 
cOttJ.me.ns.·u:rate with the .requ1ramants or the 
law an.d s-ound. investment pra:etices." 

We als.o n~te that Seatione 303-·09'0 to. 303,110 or the Ordinances 
p~ovid.e tor the eetablishment of a aormty Fund Investment Advisory 
Q()mm1ttee to adviae the eo.unty trea$-att~r and council. 

ln. ~unnnary, no statute o.~ o"dinal,lee ·expressly authorizes 
the eolleetor or ~t • ·Lou!:> County t~ invest funds in his p<>sses­
a1on. Mo~eover;. the des~gn m,anifest by the Ordinances of st. 
Louie County is that eounty f'tm.ds .coming into the hands of the 
cQllect-or nnlst be depo$i.teu to~itho-ut . dSlay into tha county 
treas~ and that the trea$m:teV shall be custodian and invest 
surplus cpunty funtas. lnvestm~nt ·of ec-unty funds by the collector 
would be repugnant to this ordained scheme of handling county 
funds. 

From the foregoing conside~ations, it is the opinion of 
this office that the Collector or St. Louis County does not have 
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the power to invest County tunds 1n his possession. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Louis C. DeFeo, Jr . 

LCD:lt 

Yours very truly, 

THOMAS F. EAG:tEfON 
Attorney General 

·------


