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Boone County
Columbia, Missouri

Dear Mr. Conley:

This is in response to your recent request for an opinion
of this office relating to the validity of certain marriages
contracted in the State of Arkansas. As you indicated in corres-
pondence subsequent to your original letter, "The problem has
arisen as a result of newspaper articles indicating that Arkansas
has declared void certain marriages wherein the parties to same
are under a certain age. It is my recollection from a reading
of such articles that the statute in question was enacted by the
Arkansas legislature in about 1943."

We requested the Attorney General of Arkansas to advise us
of the specific nature of this problem and received from him a
letter which reads in part as follows:

“"The inquiries which you have received are
resulting from the Social Security Administra-
tion's refusal to recognize as valid, or qualify
for benefits, any marriage consummated subse~
quent to a 1941 Act in which either party was
below the required minimum age. A ¢ of this
Act, codified as Ark. Stats. § 55-102 (1947),

is enclosed.

"Also enclosed is a copy of a memorandum
opinion which represents our interpreta-
tion of the statute and the marriages regu-
lated by it. This opinion does not in any
way bind the Social Security Administration."
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The memorandum opinion referred to in the above quotation
was issued on J::z 19, 1963, to certain residents of Missouri.
The pertinent portions of that opinion provide as follows:

"I am writing you in reply to your letter in
which you inquire about the legality of marri-
ages in Arkansas where the age of one or

both of the parties is less than the legal mini-
mum age as required by Ark. Stxts. § 55-102
passed in 1941.

"Although it is our opinion that such under
age 8 were legal under Arkansas law
until declared invalid a competent Court,
the Regional Office of Social Securlty
Administration does not agree with our inter-
pretation, Mr. Patrick A. Hebert, the Deputy
Regional Attorney for the t of Health,
Education and Welfare has held that the Social
Security Administration interprete these
marriages as being vold and hence, widows of
such marriages are ineligible for social
security benefits.

"We regret that the Social Security Administra-
tion has taken the position that tho:.gave on
this question. However, our office no
control over thelr decision. We are sincerely
hoping that a proposed curative bill in the
next session of the Arkansas Legislature to
remedy this situation will become law and make
these under age marriages valid. If this is
done, we hope Social Security will then accept
these marrisges as legal and widows of such
marriages will be eligible for social security
benefits in the normal course of law. You can
rest assured that our Office will offer any
assistance we can to the passage of this bill
and the recognition of marriages such as yours.

"As concerns the children of such marriages,
their status as legitimate has never been
questioned, Ark. Stats, Ann. § 61-104 (1947)
provides:
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The issue of all marriages deemed
null in law, or dissolved by divorce,
shall be deemed and considered as
legitimate."

For the sake of completeness, we will set out the pertinent
19‘%110nl of the Arkansas statute in question, Section 55102
: <

"Every male who shall have arrived at the
full age of 18 years, and every female who
shall have arrived at the full age of 16
years, shall be capable in law of contract-
ing marriage:; 'f under those ages, their
marriages shall be absolutely voild.

"Provided that males under the age o7 21
years and females under the age of 18 years
shall furnish the clerk, before the marriage
license can be 1ssued, satisfactory evidence
of the consent of the parent or parents or
guardian to such marriage, and, in all cases
where the consent of the parent or parents
or guardian is not provided or there shall
have been a misrepresentation of age by a
contracting party, such marriage contract
may be set aside and annulled upon the appli-
cation of the parent or parents or zuardian
to the Chancery Court having Jjurisdiction of
the cause."

This office will not undertake to question an interpreta-
tion of an Arkansas statute by the Attorney General of that
state. Consequently, we are of the opinion that such marriages
are valid unless dissolved by a court of competent Jurisdiction.

We might note parenthetically that the recorder of deeds
of Boone County could, under the circumstances which you des~
cribe, properly issue a marriage license to the parties who
contracted such marriages in Arkansas as have been ruled invalid
by the regional office of the Social Security Administration.
If that office were correct in its interpretation of Arkansas
law, the parties to such marriages would presumably be eligible
for a license in this state. If the parties are validly married
to each other at this time, we do not believe that such marriage
presents any statutory disqualification for the issuance of a
marriage license when the applicants are married to each other
at the time they apply for the license.
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Section 451.030, RSMo 1959, declares all marriages void
"where either of the parties has a former wife or husband living,
+« + « unless the former marriage shall have been dissolved."
However, this statute was obviously directed at pre-existing rela-
tionships with third parties (that is, "former" rather than
present marriages) and not at relationships such as we have
here. None of the other statutory prohibitions against the
issuance of marriage licenses contemplates situations of this
type, Sections 451.020, 451.050, 451.090, RSMo 1959, and we
can perceive no valid reason for refusing to issue a license
under the circumstances described in your letter.

Very truly yours,

THOMAS F. EAGLETON
Attorney General

AJS:1t



