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Dear Mr. Burton:

This 1s in response to your recent request for an opinion
of this office, which request reads as follows:

"Before a person can become licensed to
practice barbering in this state, he must
first pass both a written and practical
examination given by this Board.

"At times we have applicants, usually
foreigners, who can neither read nor
write the English language.

"We would like your opinion as to whether
or not we are required by law to permit
such spplicants t+9 have interpreters.”

A search of the statutes relating to the examination of
applicants for registration as barbers in this state fails to
shed any direct light upon your inquiry. However, it is clesar
that the content and mode of giving the examination is left
largely to the Board within the broad delines set out by the
statutes. See Sections 328.070 and .080, RSMo 1959. For
example, there is no specific requirement that the examination
be in whole or in part in writing; and the Board could, if
it so desired, administer such examinations orally.

However, it is clear that upon a showing of qualifica-~
tions to take the examination and the filing of the required
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fee, an applicant has the right to be examined. Section

» RSMo 1959. Since the statutes relating to the examina-
tion and, indeed, the practice of barbering do not require any

of facility with the English language, it must be cone
c¢luded that the applicant's right to be examined is not contingent
upon his knowledge of English.

Consequently, it is our opinion that an applicant who can-
not read or write English should be permitted to have an inter-
preter to assist him in the examination. The Board may and
should exercise stringent controls over the use of interpreters
to insure that it is the applicant and not the interpreter who
is taking the examination. To this end, the Board could properly
establish a list of approved interpreters and require that any
interpreter employed to assist in an examination be selected from
that 1ist. The means which the Board uses are, of course, entirely
up to the Board; but we believe that the principle remains that
the Board should examine all applicants who possess the statutory
qualifications and, where necessary, permit the use of interpreters.

It 18, therefore, the opinion of this office that the
State Board of Barber Examiners should permit applicants for
reglstration who do not read or write the ish language
to have interpreters present during such 8 of the examina~
tion as required by such applicants, and further that the Board
may impose reasonable requirements as to the character,
honesty and other qualifications of the interpreters that 1t
deeme necessary to preserve the integrity ef the examination.

The foregoing opinion;, which I hereby approve, was prepared
h, my Assistant, Albvert J. Stephln; Jr.

Very truly yours,

THOMAS F. EAGLETON
Attorney General
AJS31t



