
August 12, 1963 

Board of Public Buildings 
State capitol 
Jefferson City, N~aaouri 

Gentlemen: 

OPINION NO . 317 
ANSWERED BY LETTER 

We have been requested by Mr. John D. Paulus, Jr., to 
furnish an opinion whether he may legally receive a salary as 
Acting Director or Public Buildings in addition to hie salary 
as Chief of Planning and Construction. 

Mr. Paulus holds the statutory position of Chief of Planning 
and Construction, and Section 8.290, RSMo 1959, provides that his 
compensation aa such "shall be fixed by the comptroller, with the 
approval of the governor, at a sum not to exceed twelve thousand 
dollars annually payable in equal monthly inatallmentan. 

The position of Director of Public Buildings is created by 
Section 8.020, BSMo 1959, which provides that such officeFahall 
receive an annual aala:ey of $7500.00. That position has not 
been f illed during the present atate ada1n1atrat1on but the 
Board of Public BuildUl.ga has <1ea1gnated Mr. Paulus a a Acting 
Director of Public Buildings and he has been serving aa such since 
1961. Under Section 8.030, RSMo 1959, the Director of Public 
Buildings, vi th the approval of the Board of Public Buildings, 
employe and fixes the compensation or other officers and employees 
of the Division of Public Buildings. Since he is Acting Director, 
rather than Dire~tor, Mr. Paulus would not be entitled by law to 
the statutory aala~. but he could receive aucb aala:ey as might be 
approved by the Bo•rd of Public Buildings, unleas this is prevent­
ed by the fact that he ia Chief or Planning and Construction. 

The first question is whether Mr. Paulus may legally hold 
both or the positions now hel<1 by him. There is no general con­
stitutional or atatutor.y prohibition against the holding or two 
state offices or employments in Missouri and we find no specific 
prohibition against the same peraon holding the two positions n~w 
held by Mr. Paulus. There 1a a ca.aon law rule, followed in this 
atate, which is to the effect that the same person may not hold 
two incompatible offices. However, from an examination of the 
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pertinent statutes, we find no baaia tor holding that the powers 
and duties which Mr. Paulus might have as Acting Director of 
Public Buildings are incompatible with those of the Chief of 
Planning and Construction. Moreover, it would appear that this 
question was resolved, aa a practical matter, when the Board of 
Public Buildings designated Mr. Paulus aa Acting Director of 
Public Buildings over two years ago. 

The second question ia whether there ia any reason why Mr. 
Paulus may not legally receive separate salaries f'or each of the 
two positions legally held by him. Here, asain, we find no sen­
eral or specific constitutional or statutory prohibition against 
the pa7MBnt of compensation for both positions. In the absence 
of such a prohibition, we know of no reason why Mr. Paulus leaall7 
may not be paid a salary tor the added reapona1bil1tiea assumed 
by him aa Acting Director or Public Buildings as well as hie stat­
utory salary aa Chie f of Planning and Construction. 

The question whether, as a matter of policyJ Mr. Paulus 
should be paid t wo salaries is, of courae, one for determination 
by the Board of P\1bl1c Buildinge and one concerning which no opin­
ion i~ expressed herein. 

Youre very truly, 

THOMS P. E1GWoH 
Attorney General 


