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De~r Mr. Schapeler: 

Fl LED 

rr? 
This opinion i s in answer t o your inquiry which ~s 

stated as followss 

"I would l i ke to inquire whether it 
is permissible for one person to hold 
the office of Township Clerk and ex 
officio Assessor and also hold the posi­
tion of City Assessor and member of the 
city oounoi l at the same time. 

"I would appreciate a written opinion 
from you ." 

In attempting to answer this inquiry it is assumed 
that we are dealing with a township organizational county 
and a city of the third class which has not adopted one or 
t he optional forms of city government. 

To answer your inquiry it must first be separated 
into its component parts as follows and t aken individuallya 

1. May one person hold the office of city assessor 
and city councilman simultaneouslyJ and, 

2. May one person hold the office of township 
cl erk, ex officio assessor and city assessor simultaneously. 

In general, it may be said that one person may hold 
several public offices at the same time unless forbidden 
by a spe cific statute, constitutional prohibition or the 
common law rule against holding two. office s simultaneously 
when said offices are incompatible. 

We know of no specific statute or constitutional 
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provision that t/ould prohib1 t the simultaneous holding 
of offices of city- councilman and aaaesaor or a t hird 
olaas city nor tbo aimultanooua holding ot township olerk 
ex officio aaae•aor and cit;y aaHeaor, an4 theAfore IDWit 
turn to the c011111en law rule to 4etenai:ne tbe question. 

"The rula at common law is wall Gettled 
that where one, while occupyi.ng a public 
off!ce, accepts another, which is incom­
patible with it, the first will ipso 
facto terminate \ii thout judicial proceed­
ing or any other act of the incumbent 
* * ... :' State v . Bus , Mo ., 36 s.w. 636, 
at 637. 

There is no universally applicable rule by which this 
question may be decided . The determination must be made 
on an individual case to case basis. State v. Grayston, 
Mo ., 163 3.W.2d 335 , at 339. There are, however, certain 
guides which have been set out and which are he lpful in 
each case. 'rhe Supreme Court of the State ot~ Montana set 
out the following in an early case : 

.,Of fices are ' incorupa t:l.ble' when on~ has 
potver ot' X'Pmoval ov~r th<:: other * * * ~ 
\-lhen one lS in any way subordinate . to t he 
other * * *, t'ihen one has power of super­
vision ove:v the other * * *; or wnen the 
nature and duties of the two officea are 
such as to render it improper, f r om con­
siderations of public policy~, f or one 
person to retain both * * *. ·' 

Also, it has been stated that offices &re i ncompatible 
whenl 

(ab) One is subordinate to the other; 
( ) One had t he power or appointment or 

removal over the other} or 
(c) One audito the accounts of t he other . 
C.J. S. Qf~icers, §23, p . 135. 

~~ith these standards or guide~ in mind , what are the 
duties and powers of a city counci lman and the assessor in 
a third class city? The primary sections t hat in this 
question involve us are: 77.310, 77.340, and 77 . 370, RSMo 
1959. which respective ly provide as follows: 
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Section 77.310t 

"The ~or shall have power to require • 
&I otten ae he may deem 1t neceeaary# 
any ott1oer ot the o1ty to exh1b1t his 
aoooun•• or other paper• o~t reool'de, 
and to make reports to the council, 1n 
writing, touching any sub~eot or matter 
pe rtaining to his office .' 

Section 77. 340t 

"'.rhe mayor may, \d th the cons ent of t he 
maj ority of a ll the m~mbera e l ected t o 
the city council, remove rrom office, 
f or cause shown, any e l ective office r 
of the city, such offi cer being first 
given opportwuty , together wit h his 
Witnesses, to be heard before t he 
uouncil, 3itting a s a court o f i mpeach­
ment. Any e l ective officer may, in l ike 
manner, for cause shown, be removed from 
office by a two-thirds vot e of all t he 
members e l e cted to t he city council, 
independently of t he mayor ' s approval, 
or recommendation . The mayor may, with 
the consent of a majority or all the 
members elected to the council, remove 
from office any appointive officer of 
the ci ty at wi llJ and any such appoin­
tive office r may be so removed by a two­
t hirds vote of al l the members e lected to 
the council, independent ly of t he mayor' s 
approval or recommendation. The council 
may paas ordinances regulati~ the manner 
or impeachment and removals." 

Section 77. 370: 

"1. Except a s hereinafte r provided, t he 
following offi cers shall be e l ected by the 
quali fied voters of the citys Mayor, 
police judge , attorney, assessor , collector , 
t r easurer and, except in cities which adopt 
the merit system police department, a 
marshal . 

• • • * * * * 
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'' 3. Whe never a oi ty contracts for the 
assessment of property or the collection 
ot taxes by the a~unty or township aa­
aessor or collector respectively, as 
authorized by section 70.220, RIIO• the 
o1 tT council shall ~ 6rtU.nanoe prortc1e 
that at t he expira tion of the term or the 
then city assessor or aolle ctor1 as the 
case may be , t he offi ce is abolished and 
thereafter no e lection shall be had to 
fill t he offi ce ; except that in the event 
the contract expires and, f or any reason, 
is not r enewed , t he council may bY 
ordinance provide for the e leotion of such 
officer a t t he next and succeeding regular 
e l ect ions for municipal officers. * • •" 

It may be see n f r om t he above s t atutes t hat the mayor 
and city council have power of supervi sion ove r t he aaseaaor, 
power of removal from off! ce , and power t o audit t he assessor's 
books. Since , by t hese provisions, t he mayor and city council 
do have t he se powers over t he city assesaor and since our 
standards or guides s how that when these powers are possessed 
the offices ar e incompati bl e , it would f'ollo\'1 that the office s 
of city councilman and asse ssor are incompatibl e and one 
pe rson may not ho l d both office s simultaneously . 

Turning now to our second question, i . e ., may one pereo~ 
hold the office of township clerk, e x of fi cio assessor and 
city assessor simultaneously , \-te must now apply the gu1.des 
as set out supra f or dete rmining the common law incompati­
bility. Looking at t he statute s concerning the township 
clerk, ex of ficio asse ssor, we f ind that Section 65 .110, RSMo 
1959. provides that such clerk, ex orticio assessor shall be 
elected. Section 65.160, asMO 1959, provides the me thod of 
his aasumming office. Section 65.230, RSMo 1959, provides 
for his compensation a s clerk; and Section 65.240, RSMO Cum. 
Supp. 1961, provi des for hi s compensation a s ex officio 
assessor. We f i nd nothing in either Chapter 77, RSMo 19591 

governing citie s of t he third class, or Chapte r 65, RSMo 1959, 
concerning aseesaors t hat \'l'oul d conflict in any way with one 
pe rson holding both office s simultaneously . 

Fur ther , we f.tnd at 3a ct i on 77. 370, RSMo 1959, a s se t out 
supra, a provi sion t ha t the count y or to~mship ex officio 
assessor may by cont r act perform the city assessment work 
and furt her, at Se cti on 94 . 010, RSMo 1959 , a provision that 
a county ( t ownship) and ci t y assessor's books shall conf orm 
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with eaoh other and also at Section 94.015, RSMo 1959. the 
procedure to be used when the township assessor by contract 
pertor.a the aaaeaaing for the city. 

l'roll the tattt tbat there 1a no power ot aupeniaitm. 
au41t, raaoval aDtl t.Ae a44Al4 taotor, aa · ~~entione4 aupra- \bai 
the cit7 may by contract provide that the townahip asaeaeor 
may provide the cit¥ assessment books, it 1s evidant that 
there is no i naompatibili ty between the offices of ~1ty 
assessor in a third class city and township assessor and 
therefore one person may hold both offices simultaneously. 

CO NCLUSION 

It is t he opinion of t his office thatr 

1. The offices of city assessor and city councilman 
i n a third class city are i ncon1p&tible and ono person may 
not hold both of said offices simultaneously. 

2. The offices of city asseesor in a t hird class city 
and township clerk, ex officio assessor , in a township 
organizational county of t he third class are not incompatible 
nor is there any statutory or constitutional prohibition 
against one person holding both offices and therefore one 
person may hold both off ices simultaneously. 

This opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Robert R. Northcutt. 

RRN : im 

Very truly yours 

THOMAS P. tAatETON 
Attorney General 


