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Honorable Charles D. Trigg
Comptroller and Budget Directop
Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Trigst

You have requested our opinion concerning the liability
of the state for certain items included in the list of
expenses certified to you by the Board of Election Com-
missioners of St. Louls County, Mis » Tollowing the
special election held on March 6, 1962. At that election a
question was submitted to & vote of all the electors through-
out the state. No other question was submitted for a vote
in St. Louis County at the same election. Section 111.405,
RSMo., provides that in such situation "all costs of such
election shall be borne by the state, and after audit by the
state comptroller, the state treasurer shall pay the amounts
claimed by and due the respective {ontiul subdivisions out
of any money s appropriated by the legislature for that
purpose.

The certification by St. Louls County contains thirteen
items of costs., The first six of these items are not
questioned. The precise question with which you are concerned
involves the construction of the statutory "all costs
of such olccgm." The statute does not the phrase
and we have found no case which contains a inition thereof
applicable to the instant facts. It is clear, however, that
the Legislature intended to di sh between those costs
which constitute part of the stration of the office of
whatever official performs the duties of conducting elections
and those expenses which are specifically incurred therefor.

In our opinion, the phrase "costs of such election”
means all those costs which would have been
incurred but for the election. of example, items such
as salariea of ;u?. and clerks of election, rent of polling
places and the cost of printing ballots would in no event
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have been incurred but for the election. In this frame of
reference we have considered each of the Items T to 13,
inclusive, and have concluded that Items 7 to 11, inclusive,
may properly be deemed "costs of such election” but that
Items 12 and 13 do not constitute part of such costs.

Items 7 to 11 may be considered together inasmuch as
they all relate to a pre-election : . A part of Item 7
(which we are informed amounts to g&.l&.’ is for postage for
absentee ballots, an expense which in any view is part of
the costs of the election. The balance of Item 7, amounting
to $869.34, 1s for postage in connection with the pre-
election canvass.

Section 113.210, RSMo., paragraph 5, applicable only to
8t. Louis County, specifically provided:

“The board of election commissioners
1 order a canvass of all regis-
voters not later than three weeks
before election and revise each
canvass same manner as provided
for in sections 11?.010 to 113.420."
(Emphasis supplied

It is to be noted that part 3 of that section, 113.210,
lrotﬂ.um refers to apeec elections in fixing the

[ ocl.nt date of stration. And Seetion 213.290, RSMo.,
specifically provi for a revision of the stration
preceding special elections and the latter section refers to
the duty of the canvassers during such revision,

When all of these statutes are read together as part of

& consistent whole, it is clear that the Board of Election
Commissioners of St. Louls was regquired to order a
canvass bef'ore any special election as well as to order a
canvass before any general or primary election. Therefore,
such board was under the specific statutory duty to order a
canvase before the special election of March 6, 1962, and
solely by reason thereof.

Parenthetically, it is to be noted that Section 113.210
was amended by the General Assembly (Senate Bill 333)
so that in the future a canvass will be required in 8t. Louils County
only before and primary elections. The effect of the
amended section, which goes into effect October 13, 1963, is

. - .
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to eliminate any requirement of a canvass preceding a special
election and further evidences the legislative recognition
that theretofore such a canvass was mandatory.

In view of the fact that the pre-election canvass ordered
and helid by the Board of Election Commissioners of St. Louis
County was in terms specifically required by statute as part
of the election procedure, the board had no diseretion in the
matter. And it is our opinion that the costs of such cenvass
constitute part of the costs of the cial election. The
canvass, as required by Section 113. s+ RS8Mo., was conducted
by the clerks of election rather than by the board's employees
as such. The costs thereof would in no event have been
incurred but for the election.

It follows t Item 10 (amount paid for salaries of
the canvass clerks), Item 9 ( ecost of printing forms used
in the canvass), 8 (cost of preparation of voter regis-
tration lists for the canvass), and Item 7 (that portion
thereof for pos uam-imﬂthmw.ulor
which were part the costs necessarily incurred in conduocting
the mandatory pre-election canvass and which in no event would
have been incurred but for the election, are proper items of
expenses constituting part of the costs of the election for
which the state is liable.

Item 11 ($556.80) 1s the amount paid for automobile
mileage all canvassers in pre-election canvass. Our
investigation has revealed that the Board of Election Com-
missioners authorizes such mileage allowances to be paid in
those instances wvhere it 18 necessary to enable the
canvassers to m thelr duties as required by the statute.
It is to be noted that St. Louls County covers a total area
of some 496 miles, and as the board has pointed out to this
office "it would be impossible to conduct a canvass in many
of our precinects without the extensive use of transportation
facilities." Such mileage allowances are not made as a
matter of course but only where are found neces in
mtocmtnpwmn thin the period of time
allotted. Viewed in 8 light, it is our opinion that such
mileage payments constituted expenses incurred in the
necessary fulfiliment of the statutory duty of conducting
the pre-election canvass, and therefore Item 11 is a proper
item of expense constituting part of the costs of the special
election for which the state is liable.
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Item 12 is the amount paid for salaries of "temporary
employees in Election Board Office” during the period
February 1 to March 9, inclusive. The Board of Election Com-
missioners of 8t. Louls County is authorised by statute to
employ assistants and clerks in order to emable such board
pmwly to perform its statutory duties. We find no statutory

tation upon the number of such assistants and clerku,
except with respeet to those who are paid monthly gurl;
basis. "“All other assistants, if any, md by tho
are paid on a dailly basis. Section 113.180, RSMo., authoriges
ammawmmmmm-um

t employs such meximum number as

a regular policy. However, the volume of work incident to
the conduct of a registration, canvass and election is
greater than can be handled by the total number of assistants
and clerks paid mon s and for such reason additional
nmm:madgnx usmwummm

The board has a:::mm tmlwlqou paid monthly as
"pegular” empl s those employed on a basis as
"temporary” ﬁ:;u-. Item 12 refers to the la mm

em employed on @ mm;r basis if the statute had author-
ized a greater number of such assistants. Parenthetiecally,
Section 113.180 as amended by the 72nd General Assembly,
effective October 13, 1963, now authorizes an nmuml
tm—tme:mmﬂnuhmthm
but does not affect the bhoard's mmxw to
oy mum assistants paysble on a daily basis.

The determination of the proper number of clerks and
asaistants necessary to enable the board to carry out its
prescribed duties is within the administrative discretion of
the board, whether such employees are those pald on a monthly
or on & daily basis. The services performed by those
assistants paid on a daily mummwromtmmon
performed by the assistants and clerks paid at a monthly
rate, and the amounts Mucmtimmamsr
basis no more constitu of the costs of the election
than do the amounts pud se assistants and clerks employed
at a monthly rate.
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thile it is no doubt true that the additional work load
resulting from an intermediate registration, canvass and
election was a major factor (if not the sole factor) in the
board's decision to employ tional assistants, the expense
incident thereto does not constitute a direct cost as such
of the election. The inecrease in the number of assistants
and the cost thereof cannot be said to be such as would
no %g%t have resulted or been incurred but for the election.

had the number of the so-called "regular” mmu

authorized by the statute in 1962 been r, 1t is obvious
that the "temporary” employses would have been employed.
Hence, their employment rnultna rrm the fortuitous circum-
stance that the number of "regular’ mlewceu were insufficlent
to handle the work load in the judgment of the board.

In this connection, we take note of a statement made by
the board to the effect that a part of the increased work
&md resulted from holding an intermediate registration which
would tend to add to such work because of an increase in the
number of new strations to be processed.” As indicated
gbove, the pre-election canvass is m conducted by the
board' s assistents, either " ” . but by
clerks of election, 80 that the cost thereof is an identifi-
able cost which could not have been incurred but for the
election. On the other hand, the amount ma as compensation
to assistants and clerks of the board is not identifiable as
mmzmu incurred for the election.

remaining Item 13 ($603) is the mt paid for

1mtow1m¢smm staff"”
atthae!.c on board during a period of overt work.
umwtommmamamamwtomm
such allowance, 1t is clear that such item is not a cost
swhich in no event would have been incurred but for the
election. It resulted from the fact that the board required
the overtime work of its monthly employees rather than employ
additional assistants on a dally basis. We
that such item is any more a cost of the elec
be a payment of 1 money to the same employees. In any
event, wvhat we have said as to the liability of the state for
the cost of the additlional assistants employed on a daily
basis is determinative of this issue.

Summarizing iltiamwmmutm:i of fice that the

state is luhle or the payment of Items 7 to 11 inclusive,
and is not lisble for the payment of Items 12 and 13 of
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the amounts certified by St. Louis County in connection with
the special election of Mareh &, 1962,

Very truly yours,

Attorney General

JN:BJ



