
Opinion No . 153 answered by letter 
(Nessenfeld) 

. May 3, 1963 

Honorable Don Owens 
Senator, 20th District 
374 South Bernhardt 
Gerald, M1.saour1 

Dear Senator Owens: 

We have your request for our opinion on th~ following 
questions which were submitted to you by Honorable Clem A. 
Buerges, rres1ding J udge of the St. Charles County Court: 

"st. Charles County, 111aaour1 nas 1n 
ppoceas a re-evaluation program and 
is endeavoring to place all new valu-
ations on the 1964 tax books and it 
is anticipated a large amount or 
properties (6,000 to 8,000 parcels) 
in this County will be subject to 
increase 1n valuatio-n.. Therefore, 
th1a Court would like an opinion on 
the questions as set outz 

"1. Can we notify by Certified Nail 
those taxpayers of the inereaaed 19.64 
assessment on their pro~ertiea begin­
ning in late August, 1963 and have a 
hearing by a Board of Bqualization for 
those agsrieved, during this same time 
(Aug. 1963 to Dec. 1963) to enable all 
increased property owners an opportu­
nity to be hear~ and help collate this 
mass of paper work to become a part of 
the 1964 tax book record. 

(a) Hearing would begin after the 
Board of Bqualization and Appeals 
for the current 1963 year is con­
cluded. 
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"2. Assuming that the above ia placed 
into process and that each increased 
property owner is notified by Certified 
Mail and the aggrieved taxpayer does 
not recognize this notice of his 
scheduled hearing, will it be neces­
sary to again notifY this taxpayer in 
July 1964 at the regular Board or 
Equalisation before the tax books 
are concluded for that current year." 

Aa we understand the questions, they relate solely to 
proposed 1964 asaessaenta, and that no increases are intended 
t o be made with respect to 1963 valuations as the result of 
the re-evaluation proaram. 

By way or preliminary observation, we note that the 
dut y or determining t he value of property for the purposes 
or taxation ia initially that or the assessor. Sections 
137.115 and 137.180, RSMo . We assume that the re-evaluation 
program to which you refer is one which ia being made by 
experts pursuant to contract with the county court for the 
purpose of furnishing information to the county assessor in 
securing a full and accurate assessment of all property in 
the county liable to taxation. Under date of October 4, 1961, 
this office issued an opinion to Honorable Donald E. Dalton, 
Prosecuting Attorney of St. Charles County, holding that 
such procedure was valid 1n St. Charles County because it 
has a population in excess of 40,000 inhabitants. The in­
formation resulting from the expert re-evaluation is not 
binding either on the assessor or the Board of Bqualization 
but may be used by them in performing their duties. 

Under the law, each year's assessment of property con­
stitutes an independent proceeding, and each year•s tax is 
a separate transaction. To this effect ia Cupples-Besse 
Corp. v. Bannister, 322 SW2d 817. The statutory scheme of 
assessment in Chapter 137 provides that the assessor shall 
first fix a value for the property as of January l of the 
tax year. Sections 137.08o, 137.115, and 137.18o, RSMo. 
This valuation is reviewable by the county board of equali­
zation. Sections 137.275, 138.050, and 138.060, RSMo. How­
ever, the board is authorized t o act only with respect to 
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assessments and valuations for the current year. It has 
no authority to make any determination respecting the 
value to be asaigned to any property as of January 1 of 
the following year. This 1s particularly true in view 
or the fact that the assessor must first determine the 
value of the property , ana he cannot do so with respect 
to 1964 prior to the commencement of such year. 

We see no reason why an unofficial notice of the result 
of the re-evaluation may not be given t o the property owners 
1n order to guide them in making out their assessment lists 
for 1964 taxes. If the assessor, on the basis of the expert 
re-evaluation or otherwise, determinea that the valuation aa 
re t urned by the owner 1n 1964 should be increased, then he 
1s required to give a notice of ~uch increase under the pro­
visions of Section 137.18o. This is equally t~e as to all 
subsequent years . Each annual assessment stands on its own 
rooting, and any increase in valuation, as that term is used 
in Section 137.180, refers to the value placed upon the 
property by the owner in his list wh1eh he 1a requir~d to 
return to the assessor. It follows t hat if a property owner 
1n 1964 lists hia property for taxation at a valuation leas 
than that which the assessor, making use of the information 
a cquired from the re-e·valuat1on program, determines ia proper, 
then a notice to the property owner is requir~d without regard 
to what was done the preceding year. So too, if the county 
board of equalization Which meets in 1964 determines to in­
crease the valuation, a similar notice is required. 

JBasr 

ce - Hon. Clem A. Buerges 
Pres141ne; Judge 

Very truly yours, 

THOMAS ., • BAGI.Bl'ON 
Attorney General 

St. Charles County Court 
St. Charles, Missouri 


