BARBERS: Section 328,120, PSMo 1959, requires that

BARBER COLLEGES: there be one instructor directly super-

BARBER SCHOOLS: vising the practical training of not more
than ten students in a barber school or
college,

OPINION NO. 117

May 3, 1963
Mr, Leon F, Burton -
Secretary-~Treasurer
State Board of Barber Examiners
131 Capitol Building f J

Jefferson City, Missouril
Dear Mr, Burton:

This is in response to your recent request for an
gpﬁion of this office which request reads in part as
ollows:

"The State Board of Barber Examiners
would like to have a written opinion
from your office in regard to Section
328.120, RSMo 1959. This Section
provides that:

'2. There shall be not less than
one teacher or instructor for every
ten students in any barber school
or college holding a permlt under
this section,'

"Does this mean that the instructor must
be on the floor with the ten students
during all school hours? The barber
college in Kansas City has sixty
students, so they have the required

six instructors on their payroll. How-
aver, one instructor is in the office,
and another one teaches at the barber
college part time and at the beauty
school part time. We have been receiv-
ing complaints because these instructors
are not on the floor with the students
at all times. I have talked with the



instructors, and they think that they
are operating according to law by having
the required number of instructors em-
ployed even though they are not all with
the students."

In a sublequent letter, you advised that the phrase
"on the floor" as used in your request means "the time
which the student lpenﬂu in the actual cutting of hair at
the barber chair." By way of further explanation, you
stated:

"All students receive one hour of lec-
tures and demonstrations each day,
excepting Saturday, and the remainder
of their time is spent on the floor,"

We note that both Sections 328.080(3) and 328.120(4),
RSMo 1959, manifest the legislative intent that a barber
college or school give & course of at least six months'
duration consisting of one thousand hours of study under
the "direct supervision of a licensed instructor . . .

Inasmuch as a large part of the training involves
practical experience during which students are actually
applying instruments such as scissors and razors to human
scalps, faces and necks, we do not believe that a literal
interpretation of the law would produce an unreasonable
result in this instance.

To hold otherwise would be to permit situations wholly
inconsistent with the clear legislative intent, Under any
other holding, the mere employment by the school of licensed
instructors, only one of whom actually supervised the work of
the students, would in itself satisfy the statutory require-
ments; and such persons could be carried on the books as
faculty members without ever setting foot in the school.

Obviously, if the school mentioned in your request
employs only six instructors for sixty students, the clear
raquirenent of the law is not being fulfilled when, during
the "on the floor" training, one of the instructors is
working in the school office and another is teaching in an
entirely different school.



Mr, ILeon F., Burtoeon

Conclusion

Therefore, it is the opinion of this office that while
the students in a barber school or college are e d in
the practical portion of their training, Chapter 328, RSMo
1959, requires that there be one licensed instructor present
anddgiraotly supervising the training of not more than ten
students,

The foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my assistant, Albert J. Stephan, Jr,

Very truly yours

Attorney General

AJS:im



