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County Court required to provide office 
space and supplies to County Surveyor ; 
however , County Court determibes 
adequacy of office and supplies providedo 
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June 10, 1963 
OPINION NO o 101 

Honorable Wi lliam W. Hoert e l 
Pr osecuting Attorney 

Fl LE 0 
Phe l ps County 
Rolla, Missouri 0/ 
Dear Mr. Hoertel: 

This i s in r esponse t o your r ecent request f or an 
opinion of this offi ce concerning a l etter whi ch you 
have r eceived from t he pre sent surveyor of Phe lps County . 
The l ette r which accompanied your r equest, r eads in part 
as f ollows : 

"L""l Phe lps County, as in many other 
places (count ies of cla sses 2- 3- 4 } 
i t has been a common practice f or , t he 
Court to pay the personal office 
expense of those offi cer s who do not 
have , or use , r ooms a t the Court House 
- instead use their own business of fice . 
Fo r years past, Phelps County Court has 
so paid the expense of offices outside 
the court house for prosecut ing a ttorney, 
circuit judge , and the welfare department. 
To my lmowl edge , NO PHELPS COUNTY COURT 
has EVER provided or paid f or an office , 
or office space - or f or any of t he 
furnit ure , appl iances, or e quipment 
abso l ut e l y r e qui r ed by the count y 
surveyor . 

"As of J anuary 1, 1962, I r equested 
Phelps Count y Court t o pay me $50 per 
mont h as r ental for the adequate and 
convenient room space which I use as 
the County Su r veyor's off ice in my 
r esidence basement . The Court paid 
$50 f or J anuary , 1962 , then r ef used 
ot her payment, and r e f used a l so t o 
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budget the item. Refused a l so f or 
the 1963 years . 

"As of Feb . l, 1 962, the Phel ps Count y 
Court DID of fer an of f ice a t the Cour t 
House - but i n my est imat ion the space 
was wholly unsuit abl e . AND THE COURT 
DI D NOT , OFFER# and has never of f e r ed , 
t o pl ace in such an of f i ce the required 
FURNITURE# APPLIANCES AND EQUIPMENT . 
The Court assumed t hat I would move 
my PERSONAL furnit ure, appl i ances 
and equipment to the of f i ce the court 
offered . I REFUSED, and DO r efuse 
t o do t his, as the Court House is a 
FI RE TRAP . r1y personal equi pment 
would be open t o t he publ ic , and woul d 
soon disappear and be carried of f . 
Moreover, I have room i n my yard f or 
t he necessary concret e monuments, 
s t akes, steel pins , and room f o r 
paint~ the same t hat could not 
possibl y be provided at the Court 
House . I t woul d cost the Court some­
thing l ike $6,000 t o proper l y EQUIP 
such an of f i ce at the Court House , 
•••• In view of the f oregoing, wi l l 
you kindl y suppl y answers t o these 
quest iono : 

" (1) Do I have adequat e l egal 
basi s f or asking t he Court t o pay 
me the $50 per mont h, s ince the 
Court has never of fered to provide , 
wi t h a suit abl e of fice, the necessary 
furni t ure, appl iances and equipment 
t o go with i t? 

" (2) Do I , as Phel ps Count y Surveyor_, 
have t o provide, personally , a ll the 
appl iances , furniture, and equipment 
- all t he surveying instruments, steel 
t apes, s l edges, picks, post hol e 
diggers - and the drafting t ool s and 
tabl es, map f i l ing case s, and truck 
for t rans port t o my work in t he field 
-- and still not be paid by the County 
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Court for so providing these things? 

"(3) I s t he Court obl iged to pay me the 
$50 .per mont h for use of my basement 
office - and the e qui pment (as above) 
in i t ?" 

At the outset we shoul d note t hat Section 49 . 510, 
RSMo 1959, reads as f ollows : 

"It shall be the dut y of the county to 
provide offices or apace where the 
officers of the count y may properl y 
carry on and perform the duties and 
functions of their respective offices . 
Said count y shall mainta.in, furnish 
and equip said offices and provide 
them with the necessary stationery , 
supplies, equipment, appliances and 
furniture, all t o be taken care of and 
paid out of the county t r easury of 
said county at the time and in the 
manner tha t the county court may direct . " 

We bel ieve that it may reasonably be inferred from t he 
f oregoing statute that the office or office space which the 
count y must provide must be adequate and adaptabl e t o the 
purposes of t he officer for whom it ia provided. However, 
i t is the county court which initiall y det ermines such 
questions of adequacy and suitabil ity . As was said in 
Buchanan v . Ralls Count y, (1920 ) 283 Mo . 10 , 222 S~W. 1002, 
1004, wherein the suitability of offi ce space provided to 
a county treasurer was in issue, 11 *' * * \dlether or not 
such room l·:as a reasonably sui table ~oom for respondent 1 a 
use , under the circumstances, becomes a que3tion of fact, 
unless, in the l i ght of the evidence , the imprac t icabil i t y 
or unsuitabl eness of such an arrangement is so obvious 
that the minds of reasonabl e men co~ld not honestl y differ 
about i t. " It cannot be said from the facts recited in the 
above quoted l etter that the space tendered to the surveyor 
is so grossl y \msui tabl e that reasonabl e minds coul d not 
differ as to this conclusion. 

Inherent in the county court ' s offer of off ice space 
in the instant case is its det erm1.nation that the tendered 
space is adequate for the purposes of the surveyor . In 
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Bradfor d v . Phelps County (~Io . SUp . 1948) 210 S . \~ . 2d 996, 
1001, our SUpreme Court displ ayed its unwil l ingness to 
overturn a decision of a county court in the foll owing 
words : 

"It seems the count y court ' s exercise 
of its discretion in the performance 
of its statutory and discretionary 
duty shoul d not be i nterfered with, 
vacat ed or se t aside, except in a case 
where i t is clear the county court in 
acting abused or arbitrari l y exercised 
its discr etion (or, if such were the 
charge, acted fraudulently or corruptly) . 11 

-
Accordingly, this offi ce wi ll not undertake, in the 

circumstances of t his situation, to determine that the 
county court erred in f inding that the offered space is 
adequat e . Theref ore , we conclude that the surveyor must 
accept the space made avail abl e to him by the court or 
make his own arrangements for offi ce space at his o~m expense. 

The cl ear mandate of Section 49 .510, supra, requires 
that the county provide the surveyor with necessary equipment 
and suppl ies for the performance of his duties . The particu­
l ar items ~ch would fal l within this area may properl y be 
determined by the county court with the advice of the surveyor . 

I t shoul d be noted that several of the items mentioned 
in the request obviousl y coul d not be argued to fall \'11 thin 
the items enumerated by Section 49.510. For exampl e , the 
r equest mentions concrete monuments l'lhich would apparently 
be used as corner markers . Ref erence to Section 60 . 310, RSMo 
1959, indicates that the perpetuation of corners is to be 
accompl ished by ref erence to trees, "and when there are no 
trees within a reasonable distance , the surveyor shall per­
petuate his corner by e r ecting mom1ds ; and when practicabl e, 
he shall require the person having the survey made to furni sh 
sui tabl e stones, and at each and evecy corner made and 
establ ished a stone shall be permanentl y placed in the 
ground, and in such cases it shall not be necessary to 
erect mounds . " Therefore , a l though stone markers may be used 
at the expense of the person requesting the survey, the 
alternative to such type of marker is a mound constructed 
by the surveyor . 
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The request a l so inquires as t o i'fhether the county 
court woul d be obliged to provide a truck in which the 
surveyor woul d ride to his work with his equipment . 
Reference to Section 60 . 110, RSMo 1959, reveals that the 
surveyor is entitl ed to eight cents HFor traveling to 
the pl ace of survey a..nd returning , for every nlile . " We 
believe this is indicative of a l egisl ative intent in­
consistent with the suggestion that the su1•veyor is en­
titled, as a matter of right, to be furnished with a 
vehicl e. 

Concl usion 

It i s therefore the opinion of this office that a 
county court of a county of the third class is required 
to furnish the surveyor of that county ltlitl1 an office or 
office space suitabl e to the functions of the surveyor. 
However, it is the county court, and not the surveyor , 
who detenaLnes the adequacy of the office provided . The 
county court is also required by Section 49 .510, R. S. Mo . 
1959, to provide suppl ies necessary to the operation of 
the office consistent with the provisions of Chapter 60, 
RSMo 1959 . 

This opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assist ant, Albert J. Stephan, J1• . 

AJS : im/df 

Very truly yours, 

T~S F . EAGLETON 
Attorney General 


