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Honorable Don E. Burrell 
Prosecuting Attorney 
Greene County 
Springfield, f.Uesouri 

Dear Mr. Burrell a 

Th1e ia 1n reply to your letter ot J-anuaey 29, 1963, 
in which you requested an opinion ot this oft1ce on the foll ow­
ing queationaa 

" Ia a child under 16 years ot 1.88, ltho 
1a marr1e4, auttioiently emanoioated from 
the 'charge, control or custody t of her 
parents ao aa to relieve the parents f'rom 
the crtminal responsibility tor tailing 
to cauae the child to attend school regularly? 
I.f eo, then c 

"By marr:v1ns a child under the age ot 1.6, 
does a man take on the reapons1b111ty re­
quired by Section 164 .010 to cauae the 
aaid child to attend aohool regularly?" 

The compulsory sohool attendance law in Miaaour1 is con­
tained in Section 164.010, RSMO 1959, the tirat paragraph of 
which reade aa followa1 

"Every parent, guardian or other peraon 
in this state having charge, control or 
custody of a c~ld between the agea of 
aeven and sixteen yeara ahall cause the 
child to attend regularly aome day school., 
public, private, parochial or pariah, not 
~eaa than the entire t~e the school which 
the child attends ia 1n aesaion or ahall 
provide the ch!.ld at home with regular 
daily instructions during the usual achool 
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houra Which shall., 1n the Judgment ot a 
court of competent jur1ad1ct1on, ~ at 
lea_at aubatantially equivalent to the in• 
atruction given children ot like age in 
the da.y' schools in the locality in which 
the Child resides . " 

We have been unable to t1nd any caae 1n Missouri ~ch 
specitieally anawera rour particular question and we have there­
£ore t~ed to the decision• in other jur1sd1et1ona for guidance. 

The general rule is stated in 67 C.l.S. Sec . 89 c, page 816, 
that " • • •It is settled that the marriage ot a minor child with 
the conaent -ot the parent vorka an emancipation ot the child, .. •. " 

In the case of In re State in 1ntereat of Goodwin, 214 La . 
lo62, 39 So . 2d 731, l . e . 733, it 18 aaid1 

" . • .Clyaell 1e irrevocably emancipated 
by thia marria,se aa a matter ot right . • • 
And although until ahe reaches the age of 
18 aha is not relieved ot all of the dil• 
abilit1e• that attach to ~ority by this 
emancipation, ahe is relJ.eved ot parental 
control and, • • • • • • 1a no l onger 
amenable to the compulsory school attend­
ance law of this state. Purthe-rmore, 
having acquired the etatus of a wife, it 
ia not onl7 her right but also her duty to 
live with her husband at their matrimonial 
domicile and to follow h±m wherever he 
chooses to reside." 

The applicable statute 1n Louis.iana 1a e1mil ar to the 
Missouri atatute 1n that the Louisiana atatute provideat 

"• • •every p~nt, gua.rdian, or other 
p~r:lon • * • having control or charge 
of any chil a * • • ahall send such child to 
• • • •chool"-. (Act No. 239 of 1944, LoUisiana.) 

ln the caae ot State v. Priest, 27 So. 2d 173, 174 the 
SUpreme Court o£ Louisiana saida 

"Th1a Court, in State v. Oolden, 26 So. 
2d 837 held that while the perfor.manoe 
ot a ~age ceremony by public officials 
ot females between the ages ot 14 and 16 
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ia prohibited by law and the public ot­
ticia.ls who perform auoh marriage are 
aubject to the penalties provided by the 
Act, neverthel ess# such marriase once 
pertormed becomes a valid and legal 
marriage (1t there are no l egal 1mped1• 
menta other than age), and that the 
female minor thus married enjoys the 
status ot a Mite and has a right to live 
at the matrimonial domicil$ ot her hus­
band and is no longer under the control 
ot her parents. 

" [1] The marriage relat1oneh1p, regard­
leas ot the age ot the persona involved, 
creates conditions and imposes obligations 
upon the parties that are obviously incon-
statent w1 th compulsory ecbool attendance 
or with either the husband or wife remain­
ing under the legal control ot parent• or 
other persons. Though ,-oung, the husband 
11 none the less required to eupport his 
wife and t&mily. The wite, 1n the event 
there ahould be a ~1ld in the familJ, could 
hardl7 be expected to attend school during 
the weeks preceding or following 1 ta birth. 

" [2, 3] It might be argued that the rela­
trix comes w1 thin the prov!aions of Act 
No. 239 of 194l~ on the theory that her hus­
band could be conaidered aa a • • • • 
peraon • * * having oon,rol or charge of 
any ahild • • •.• Article 2404 ot the a.­
vised Civil Code provides that 'The husband 
1• the bead and maater ot the partnership 
or coDIIIUll1:ty • • •• between h1uuselt ~ hia 
wife but this 1 of course, is primarily a 
rule tor the control ot common property. 
No reaaonable man. particul arly one wbo haa 
be~n married for many 7eara, would contend 
that the husband, by virtue ot the prov1a1one 
ot the above article or &1\7 othe1• law, has 
• control or charge ' ot his wife 1n the man­
ner formerly exercised by the parent or 
guardian." 
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In the case &t Jn " Roeera, Q4 u.:r~s. 2d ·172, the Pam1l¥ 
Court ot Sohwler County, New York held that eompulaol"Y educa­
tion lawa do net N~Uire EJ:eheol attendance- by a female ch1.l.d 
undett auteen years ot ag_e, against her will) when married and 
residing 1fi th and =alntaiaing a hou.aehold tor her husband. 

On the b4eie ~t thete autboritte• •e are ot the opinion 
that a chi~d under sixteen years ot age who is married is re ... 
l1eved fl'¢:m the elulrge, eontrQ1 or euatG4'1 ot her parents w1·th1n 
the meantns ot Section 164,')10 RaMo 195Sh Ve are turthe.r ot the 
opinion tbat the 1\u~ban~ ot a t ·emal.e ndnor un1!er 1d.xteen ¥ears 
of age does not hf.lV·e the eharge, oontt'Ql or cueto<l7 of his wite 
w1 thin the meaning ot the pl'Ov1sicna of Section 164-.'010 llSMo 1.95Sh 

C~NgepSijlf~ 

It 1a th•retore tl'le o.plnion ot '!U.s Gtf1ce that neither the 
parent• nor the b"tUband of a married ehild und~r s:Lxteen years 
ot age have the ell.aree, oontN1 or cu.etody ot -a11eh married c.biU 
w1 thin the mean1ns o.-t the e.oit\p\\lsory school attendance law of 
Misaouri. 

'The foregoing opinion WhieJ\ I hereby appro·ve was prepared 
by rq Aaa1J~tant, W~ W. Wa14c . 

\¥WW:df 

'lUOMA~ 1'. EAGIBrON 
&ttomey Genel'a1 


