OPERATOR'S LICENSE: Wife and minor children of a person in

MOTOR VEHICLES: miliary service stationed in Missourl who

DRIVER'S LICENSE: have a valid operator's license of the
state of his residence are not required
to obtain an operator's license from this
state.

January 24, 1963 F\l L.E.[j

Honorable Arthur B. Cohn
Prosecutling Attorney
Pulasikl County
Waynesville, Missourl

Dear Mr. Cohn:

In your letter of recent date, you requested an opinion
from this office in the followlng language:

"Would you please furnish me with an
inion in regard to the following situe
ation:

"No. 1 Section 302.020 makes it unlawful
for any person to drive as an operator
or chauffeur any vehlcle upon the -
ways of the State of Missouri without a
valid operator's license or chauffeur's
license, issued by the State of Missouri.

"No. 2 Section 302,080 exempts from this
law non-residents of the State of Missouri.

"Facte: A wife, son, daughter, or other
dependent of a military man stationed at

a military base in the State of Missouri
has a valid operator's license from a sister
state, The military man is a non-resident
of the State of Missouri, with his home in
a sister state, but the military man and the
dependents physically reside in the State of
Missouri,
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"Question: Does the Law of the State

of Missouri require the dependents of

the military man to have a Missouri
operator's or chauffeur's license while
in the State of Missouri not withstanding
that the dependent has a valid license
from a sister state which is the home

of the military man,"

In your letter you state that the person you have in mind
is a nonresident of Missourli with a home in a sister state and
is serving in military service in this state., You further state
that his wife, daughter and other dependant are physically
present in this state. You do not state the relationship of
the dependent so this opinion will be restricted to the wife
and minor children and the law as it applies to them.

Section 302,020, RSMo 1959, makes it unlawful for any
person to drive a motor vehicle upon any highway of this
state unless he has a valid license as an operator of a motor
vehicle as required by Chapter 302, RSMo 1959.

Section 302,080, RSMo 1959, exempts certain persons from
the provisions of this chapter as follows:

"(2) A nonresident who is at least six-
teen years of age and who has in his
immediate possessiéon a valid operator's
license issued to him in his home state
or country may operate a motor wehicle
in this state only as an operator."

Section 302.010, RSMo 1959, defines a nonresident as
follows:

"iNonresident', every person who is not
a resident of this state;"

It must be noticed that under Section 302,080 that a
nonresident of the state who has in his immedliate possession
a valid operator's license issued to him by the state of his
residence 1s not required to have an operator's license issued
by this state. Therefore, the answer to your questions will
dep:gd upon the determination of residence of the persons in
question.
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Ordinarily, the residance of a person in military service
remains unchanged when he enters service, This is s0 because
he acts under military orders and not of his own volition.
Oliver v, Oliver, 325 S.W.2d 33.

At common law and in this state, a wife's domicile is
that of her husband during cohabitation, Hairs v, Hairs, 300
S.W. 540, 222 Mo. App. 941; Phelps v. Phelps, 246 s.w.2d 838.
Under these decisions the residence of the wile would be the
same as that of her husband., Since her husband 1s a resident
of another state, she likewise is a resident of the same state
and as long as she has a valid operator's license issued to her
gy th:: :tato it is not necessary for her to have one from
his ace,

Ordinarily, the domicile or legal residence of a minor
child is the same as that of the father unless the parents of
the children are separated and then the child takes the domicile
of the parent with whom it lives., Beckman v, Beckman, 218 S.W.2d
566, 358 Mo, 1029, Under the facts that you have submitted
the minor children of the man in military service would have the
same residence as that of their father and they are likewise
nonresidents of Missouri, If the minor children are at least
16 years of age and have in their possessfén a valid operator's
license issued by the state of residence of their father, it
is not necessary for them to have an operator's license issued
?y zgis I:I:: although they are physically present and living

n s state.

CONCLUSION

The wife and minor children 16 years of age or older of
a nonresident man serving in the military service and who are
living in Missouri while he is stationed in Missourl and who
have valid motor vehicle operator's licenses issued to them
by the state of his residence do not have to obtain an
operator's license from this state.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Moody Mansur.

Very truly yours,

THOMAS ¥, EAGLETON
Attorney General

MM: 1t



