OPINION No. 274(1962) 20 (1963)
answered by letter.

E|LED |

January 21, 1963

Honorable Robert A. Bonney
Proncutmg Attorney

W e Coun

Box 248 )

Piedmont, Missouri

Dear Mr. Bonney!

We have your request for an opinion of this office
as to whether a tract of land owned by the Piedmont
Chamber of Commerce, a benevolent association formed pur-
suant to Chapter 355, RSMo 1959, is exempt from taxation
under the provisions of Section 137.100, RSMo 1959. TYou
set out the circumstances involved in the acquisition of
this real estate as follows!

"The Chamber ac,uuvd purchase a
tract of land o .y?'uﬂl.t-ly 10
acres in Wayne County. Title was
taken in the name of the Chamber.
There are no Deeds of Trust or other
liens on the premiges. It is the de-
gire and hope of the Chamber eventually
to either lease or sell the ses to
a manufacturing enterprise ch would
erect a factory on the premises so that
the employment opportunites in the area
may be increased. The reantal which asight
be received (or the sales ceeds if the
""‘mr“' e e e
ses out paragra o e
Articles. The Chamber has unable to
either sell or lease the premises to date.
‘!‘hompmzhumt.bmuudinm
unnor: :nd % has not generated any income
80 Iar.

Section 137.100(5), RSMo 1959, the only portion of
that section relevant here, is as follows:



Honorable Robert A. Bonney

"(5) All property, real and per-
sonal actually and regularly used
exclusively for religious worship,
for schools and colleges, or for
gurgosos purely charitable and not
eld for private or corporate profit,
except that the exemption h.rnfn
granted does not include real pr:g—
erty not actually used or occupi
for the purpose of the organisation
but held or used as investment even
though the income or rentals re-
ceived therefrom is used ihoiil for
religious, educational or charitable

purposes.”

It can be seen that it is the uge of property that
is determinative of its tax status. Moreover,
that use must be regular and exclusive. St. Louis Gospel
Center v. Prose, Mo., 280 S. W. 2d 827; State ex rel.
Koeln ve St. louis YMCA, 259 Mo. 233, 168 3. W. 589.

In the situation which you present, it is apparent
that the property in question is not being used for
religious, educatio or charitable purposes. That
it is not presently being used for some other purpose
is of no consequence; the statute requires that P~
erty to be exempted must be "actually and regularly
used"” for one or more of the stated purposes.

Even if the question were to be considered from
the point of view of the intended use of the property,
our conclusion remains unchanged. From the facts su
mitted it is clear that the owners are hopeful of in-
ducing private parties to use the tract for a profit-
making enterprise, which, of course, is not an
use. Alth any proceeds received by the Chamber
of Commerce m the sale or lease of thchfropcrty
are to be used for educational or charitable purposes,
the exception contained in the above-quoted statute
specifically eliminates this fact as a consideration
in d-torninins the tax exempt status of property.
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Honorable Robert A. Bomney

For the reasons stated, it is our opinion that the
pro y of which you inquire is not exempt from taxa-
tion under Section 137.100, RSMo 1959.

Very truly yours,

FONAS F. BAGLETON

ttorney General

JIM 1le



