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ELECTIONS:
VOTES:

Persons receiving highest number of
COUNTY HEALTH CENTER: wvotes in election for county health

center trustees are elected, whether
their names appear on ballot or whether
they are written in by voters.

If

elected person refuses to accept office,
person with next greatest number of
votes is not elected; rather, a vacancy
exists which is Billed by appointment.

December 27, 1962 OPINION No. A4L3

Honorable William C. Batson, Jr.
Progecuting Attorney

FILED

”,

Your opinion request of December 7, 1962 reads as

followus:

"At the last election on November 6
1962, a ballot was submitted to the
voters to elect three trugtees for
the Board of Butler County Health
Service} however, only one man
filed his candidacy as required by
Section 205.041 and only his name
was put on the ballot. There were
a number of lines submitted on the
ballot in blank with squares at
the side and some 125 names were
written in of different people,

and of course, there were a

of votes for the same persons and

the rulaininf number needed could
btﬂ}oct.d zhhhmto-ia
group; however e question
uimuu*;hhu'utua -
of ballot the names written in
that mammer can be elected members
to the Board of Trustees.

and got his name on the official
ballot or does the County Court
take the 2 that received the most
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votes in order %o fill the rewmaining
offices? 2) If they take office from
those names that were written in, if
those receiving the greatest nt r
of votes do not desire to take office,
does the County Court then select the
next names in line that receive the
next greatest number of votes?®

As we read your request, we understand that the candi-
date whose name appeared on the ballot was one of three
persons receiving the highs number of votes. Consequently,
we will confine our consideration to the other two.

Subsection (1) of Section 205.041, RSMo 1959, reads:

®"gach candidate for the office of health
center trustee shall file with the count
eclerk an ammouncement of candidacy in -
ing not later than thirty days ore the
eneral election. The announcement shall
ndicate whether the individual is a candi-

date for a full oy an un term of a
named predecessor. Mo : fee shall be
required to be d upon the filing of any

ai
announcement. gf amouncements of a suf-
ficlient number of trustees are not filed,
the county court shall appoint such trustee
or trustees as be necessary to fill all
vacancies on the rd which result from
the expiration of the term of any trustees
and any such appointee shall serve until
the next general election when a trustee
shall be elected to f£ill the remainder of
the unexpired term."

Subsection (2) of Section 205.041 then provides that
the 'coun:ilcnurt ghall prepare a ballot containing the
namnes 0f. candidates who have announced for trustee

*® & 2 @

However, we do not belleve that the failure of a
person to formally ammounce disqualifies him from subse-
quently being elected if he receives the required number
of ite in" votes. lote the words of the opening sen-
tence of Subsection (3) of Section 205.041:

-3--
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n(3) Such ballots shall be furnighed
to the election officials of each
cinct in the county and 11l Db

To determine in what manner "other ballots are fur-
nished and voted," we turn to Section 111,580, RSlMo 1959.
Subsection (2) thersof reads as follows$

"2. All candidates of the party whose
circle is marked shall be counted as
voted for excepting where squares are
crossed prec the names of the
candidates in er columms. If two
or more candidates for the same office
are thus du’.?ntod, neither shall be
counted. If the cross (X) is not
placed in the circle immediately below
;l:: ynma:nth:.hudot ow.i.um,
es appear the squares o te
the various cendidates' names tgz only
these names shall be counted I‘or, and
none other. A cross (X) mark is any
line crossing any other line at angle
within the vo space, and no
be declared void because a cross
X) mark therein is irregular in form."

In an opinion of this office issued to Arthur U.
Goodman, Jr., on September 23, 1944, it was held that
under the fo ing subsection a te in" vote could
be cast notwithstanding the fact that there had been no
nomination for the particular office in question. We
forward a copy of that opinion together with an opinion
issued to Emory L. lMelton on September 28, 1948, which
enunciated essentially the same rule.

We are of the opinion that, since the law relating
to “Euor;l elections obtains in elections of county
health center trustees at least as to the procedure for
marking ballots, "write in® votes are valid and that such
trustees may be elected by them. We find no conflict
between this holding and the provision in Subsection (1)
of Section 205.041, to the effect that where a sufficient

G-
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number of candidates falil to amounce, the county court
appoints trustees to fill the vacancies not sought by
candidates who then hold office until the next general
election. We believe this provision was intended to
provide for a situation where there was not only an in-
sufficient number of announced candidates, but also an
absence of "yrite in" votes.

Failure to flle ags set out in Section 205.041
g:zwont a candidate from having his name printed on the
lot, but it should not prevent the voters from exer-
ciging their choice as freely as possible. (See attached
opinions.)

Your next question is directed to the contingency
that the persons selected by "write in" votes may refuse
t0 serve as trustees, and you ask whether the persons re-
ceiving the next highest number of votes would then be
regarded as elected.

The answer to this guestion is negative. Subsection
(3) of Section 205.041 states in part:

# % % % The candidates receiving the high-
est number of votes for the offices of
trustes to be filled shall be declared
elected by the county court which shall
igsue commissions to the elected trustees.”

~ In State ex rel. Chilcutt v. Thatch (Mo.Sup.,1949)
22L 8+ We 2d 172, an unsuccessful candidate in a gqnerai
election sought to have himself declared elected upon
the grounds that his nﬂgeuant. who polled a majority of
the votes in the general election, was not properiy
nominated. The question before the Su e Court was
whether the unsuccessful candidate could present a
Jjusticiable controversy so as to have the matter decided
by declaratory Jjudgment.

In holding that the unsuccessful candidate had no
legally cognigable interest, the Court said, 1. c. 17Lks

WEven if it were conceded, which Chil-

cutt does not concede (contending the
- contrary}, that Chilcutt was not en~

titled to have his name on the ballot,

e fyrose
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it has long been the law in IMissouri
that even though a rity of the
voters voting at an election vote for
one not entitled to have his naume
on the ballot because of an
:ngullriuﬁein his nomination, the
date s the next high-
of vbtoa less than a
mnjority in any event is not entitled
to the office, To be entitled to the
nffico a candidate must receive a
or plurality, whichever the
ar statute requires, of the
amtire number of votes cast. atatn
ex rel. Attorney General v. Vail, 53
Hos 973 ﬂhcriéun ve City of SE.ﬁouis,
183 Ho. 25, 81 8. W. 1032. 2 Amn.Cas.

3 State ex rel, ﬁuu Ve Waechter,
-333 Mo« 57k, 58 8. W 24 971; State
on inf, of ﬁﬂ

Eittrick ittcrnty General
ve Gameron, 342 Mo. 830, 117 S« We 2d
1078; Mansur v. Kerria. 355 Md. L2),

196 8¢ We 24 287, 133 A.L.Ro
333. As above nntcd, ckni
having received g of the votes

at the general elect on.can not be is-
sued the certificate of election. The
Circuit Court in event would not
have had ction to order the
county to iasao to Pickel a cer-
tificutc of eleotian."

Hence, our conclusion mst be that if the persons
receiving the highest number of votes refuse to serve,
vacancies exist which must be filled by the County Court
as provided by Section 205.031(4):

"ie Any vacancy in the board of
trustees occasioned by removal,
resignation or otherwise shall
be reported to the county court
aig be fillediéé like- magner as
0 giﬂal tuents, the ap-
pointee to ggld office until

tho next following general elec-
tion, when such vacancy shall be

B
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filled by election of a trustee to
serve during the vemainder of the
term of his predecessor.”

CONCLUSION

It is the o on of this office that the three per-
gons receiving the highest number of votes in the election
to fill three vacancles on the board of trustees of a
county health center whether such votes are "write in" or
whether the candidates' names were printeft on the ballot,
are the persons elected. In the event that any person so
elected refuses to accept his office, his office shall be
deemed vacant and thg vacancy shall e filled as provided
in Section 205.031(%4).

This opinion, which I hereby rove, was prepared
by my assistant Aibcrt Je St.phnn,.sg. ’

Very truly yours,

FHOMAS ¥
At

; e BAGLET
torney General

AJS 1le
2 enclosures



