
Mr • :Bernard w • Gorman 
Prosecuting Attorne.y 
Atchison County 
court HOuse 
Roelcport, Missouri 

Dear Mr. ·Gorman: 

December 5; 1962 

OPINION NO. 3$1 
Answered by l ett er - No r t hcutt . 

In answer to your request of October 16, 1962, for 
the opinion of this o£f1c~ as to the application of Opinion 
#217-1962, (copy enclosed ) to the County Court or 'rreasurer, 
as well a a to the School Eoard as stated 1n sai<l opinion, 
1 t 1a the position of this office that since a County Sup~r-
1ntendent o£ Schools i s included within the term and defini­
tion or the word "teacher 11 contained in Section 169.010, that 
the opinion would apply as well t o the County Court or Treasurer. 

We have taken this position in an.awer to several other re­
quests, and we are tald.ng this position 1n a case which ia be­
fore tne courts at the p~sent time. 

I believe that this l e tter l'11ll adequately answer your 
question a long with a re- r eading of Opinion f/217-1962 . 

Veey truly yours~ 



ATTORNEY GENERAL'S OPINION 
SCHOOL DISTRICTS: 
SCHOOL TEACHER 

RETIREMENT AGE : 
TEACHERS I FUND : 
SUBSTITUTE TEACHER: 

Honorable Arthur B. Cohn 
Prosecuting Attorney 
Pulaski County 
Waynesville, Missouri 

Dear Mr. Cohn : 

Teachers' salaries must be paid from fund pro­
vided in Sec. 165.110, RSMo 1959. In school 
districts in this state not in cities that have 
a population of 75,000 or more, teacher is 
retired July 1 next after attaining age 70 and 
may thereafter teach only under provisions of 
Sec. 169.560; school board may not legally pay 
teacher's salary from fund provided in Sec. 
165.110 past July 1 next after teacher has 
reached age 70 except under provisions of Sec. 
169.560; school board may not legally contract 
with teacher who is retired by provisions of 
Sec. 169.060 except under provisions of Sec . 
169.560. 

Opinion No. 217 (1962) 

July 25, 1962 

This is in reply tQ your letter of May 14, 1962, requesting an 
opinion from this office in answer· to the following question: 

"If the school board hires a teacher who 
is of the retirement age, to-wit: 70 
years of age, can the school board legally 
pay her salary from the regularly appro­
priated teachers fund or must her salary 
be paid from. a different fund?" 

Section 169.Ql0, paragraph 6, defines "teacher" as follows: 

"'Teacher' shall mean any teacher, teacher­
secretary, substitute teacher, supervisor, 
principal, supervising principal, superin­
tendent or assistant superintendent, school 
nurse, or librarian who shall teach or be 
employed by any public school, state college 
or state teachers' college on a full-time 
basis and who shall be duly certificated 
under the law governing the certification 
of teachers~ any county superintendent of 
schools, assistant county superintendent 
of schools and those employed by county 
superintendents of schools upon a full-
t:ime -basis ..and who shall be duly certified 
under the law governing the certification 
of teachers; and the state superintendent of 



Honorable Arthur B. Cohn 

public schools or commissioner of education, 
persons employed in the state department of 
education or by the state board of education 
in an executive capacity and other persons 
employed by ~aid state board of education on 
a full - time basis who shall be duly certif­
icated under the law governing the certif­
ication of teachers; and persons employed 
by the board of trustees of the public 
school retirement system of Missouri on a 
full - time basis who shall be duly certified 
under the l aw governing the certification 
of teachers; provided that this clause 
shall not be construed to include employees 
of the University of Missouri or Lincoln 
University . .. 

For our purpose the a bove definition of the term 11 teacher 11 is 
sufficient and is adopteQ for the purposes of this opinion. 

Having defined the term 11 teacher11
, we must now determine in 

what manner and from what source a teacher in Missouri may legally 
be paid, and in this connection we find that disbursement of all 
school money is governed and controlled by Section 165 . 110 , RSMo 1959, 
which has contained within it specific references to teachers . This 
section provides that a ll teachers' salaries must be paid out of the 
specified teachers fund. The statutes are completely silent as to 
any other legal method of payment of teachers ' salaries. 

As may be seen from the above, teachers' salaries may be pa id 
only from the authorized teachers fund as provided by Section 165 . 110 , 
RSMo 1959 , supra : however, it does not answer the question of whether 
a teacher, age seventy or over, may be paid from this fund . To do 
this it is necessary to turn to other statutes and determine whethe r 
there is an age limit beyond which a person may not teach. If there 
is a legally established age limit beyond which a person may not teach 
it would follow tha t any payment to such person would be an illegal 
payment of public funds and therefore prohibited. 

We turn in this regard to Chapter 169, RSMo 1959. Sections 
169.010 to 169 . 130, inclusive, provide for the retirement of 
teachers in school districts of less than seventy-five thousand. 
The districts emb~ced wiLhin this act are set out in Section 
169.020, RSMo 1959, as fallows: 

•• * * * The system so created shall include 
all school districts in this state, except 
those in cities that had populations of 
seventy- five thousand or more according to 
the latest United States decennial census, 

-2 -



Honorable Arthur B. Cohn 

and such others as are or hereafter may be 
included * * *" 

The above section includes the Waynesville district because it is not 
a district in a city of more than seventy-five thousand. 

Section 169.050, RSMo 1959, provides in part that: 

"* * * all employees as herein defined of 
districts included in the retirement system 
thereby created shall be members of the 
system by virtue of their employment." 
(underscoring added) 

"Employee" is defined by Section 169.010, RSMo 1959, as synonymous 
with "teacher". Therefore , by operation of this chapter "teachers" are 
members of the retirement system by virtue of their employment. 

The above sections make membership in the public school retirement 
system of Missouri and employment as a teacher dependent one upon the 
other and bound together . Membership in the retirement system is a legal 
qualification for a "teacher''. 

Section 169.060, RSMo 1959, provides that a member (which by 
operation of Section 169.050 includes teachers) of the public school 
retirement system of Missouri must retire upon reaching age seventy 
by the following provision: 

"* * * a member shall be retired automatically 
on the first day of July next following the 
school year in which he reaches the age of 
seventy years,* "lr "lr" (underscoring added) 

Therefore, the phrase "shall be retired automatically" directs 
that the individual-member has no choice or volition as to whether he 
will or will not continue as a member of the retirement system and 
thereby, as a teacher, he is retired by operation of the statute. 

It may be seen that by the enactment of Section 169.060, RSMo 1959, 
the Legislature intended that retirement or withdrawal from active service 
as a member of the retirement system was to be mandatory upon said member 
and upon July first next after reaching the age of seventy years a member 
is by law rendered incapacitated to continue in active teaching service 
in the public schools co~tained within the retirement system. 

We may further illustrate the fact that a "teacher" may not teach 
beyond July 1 following the attainment of age seventy by reading Section 
163.080, RSMo 1959, which provides as follows: 

"The board shall have power, at a regular or 
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Honorable Arthur B. Cohn 

special meeting called after the annual school 
meeting, to contract with and employ legally 
gualified teachers for and in the name of the 
district; * * *" (underscoring added) 

In connection with the above quoted portion it may be seen that 
one of the legal qualifications for a "teacher" is membership in the 
retirement system a s provided by Section 169.050, supra. It would 
follow that when a " teacher" is retired by operation of Section 169.060, 
RSMo 1959, supra, the " teacher" is no longer legally qualified and 
therefore, by operation of Section 163 . 080, supra, the school board 
would have no authority to contract with and employ the " teacher", 
and any payment to such "teacher" would be an illegal payment of public 
funds and therefore prohibited. 

It will be noted that the absolute retirement of " teachers" at 
age seventy is modified to the extent that a retired teacher over age 
seventy may serve as a substitute teacher not to exceed sixty days in 
any one school year by the provisions of Section 169 . 560, RSMo 1959 . 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that: 

l . A school board may not legally pay a teacher's salary from a 
fund other than the teachers fund provided by Section 165 . 110, RSMo 1959. 

2. In school districts in this state not in cities that have a 
population of seventy-fiv~ thousand or more: 

A. A "teacher" is automatically retired July first 
following the attainment of the age of seventy years and 
may not thereafter actively engage in teaching in public 
schools, except under the provisions of Section 169.560 
as a substitute teacher; 

B. A school board may not legally pay a teacher ' s 
salary from the teachers fund created by Section 165.110, 
RSMo 1959, beyond J uly first next after the teacher has 
attained seventy years of age, except under the provisions 
for a substitute teacher as contained in Section 169.560; 

C. A school board may not legally contract with and 
employ a "tea~;her" who is retired by the provisions of 
Section 169 . 060, RSMo 1959, except under the provisions of 
Section 169.560 regarding substitute teachers. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by my 
assistant, Robert R. Northcutt. 

RN:BJ 

Yours very truly, 

THOMAS F • EAGLETON 
Attorney General 


