
\s-..;H.ERIFF 3: 
ELEC·riONS: 
NOMINATION TO 

1.,ILL VACANCY: 

1. An election to fill the vacancy in sheriff 1 s office in 
Randolph County, Missouri, due to death of sheriff on 
September 4, 1962, must be held at the time of the general 
election in November, 1962 . 

PARTY COMMITTEES: 
2. The person elected as sheriff can qualify and assume his 

duties immediately after the election. 
3. Each party county committee has authority to nominate a 

person on its party ticket t o run for sheriff. 
4. The names of the nominees selected by the county party 

committees must be on the regular general election ballot. 

September 19, 1962 

Honorable Cbanni-ng P . BJ.aeuer 
Prosecuting Attopney 
Randolph County 
lltoberly, Miaaou:ri 

l>ear Mr . Blaeuer: 

Opinion No. 336 (1962) 

In your lett •r of September lO, 1962, you stat e that a 
vacancy occurred in the office or the ah.ritf ot JlandQlph 
CGunty. Mlaaour1, due to the death of the aher1tr wh1ch 
occurred on September 4, 1962 ~ that the County Court of 
Rand~lph eollnt)' on September 4, 1962, made an order appointing 
an individual to ae~ve as aher1ff Wlt11 hie aucceaaor is 
elected and qualified. In your letter you reque•ted an 
opinion concero1ng the follOWing queetlona. toww1t~ 

,.1. Does M1aaour1 law require that a 
election be held at the time ot the General 
Election in Jlovember, 1962, to ael&ct a 
Sheriff to serve the unexpired term of the 
deceaae4 Sheriff? 

"2 . It said electi.on 1a held, dooa the 
peraon who is elected Sheriff quality 
1mme4iat~ly upon election, and 1t not 
1RII18d1ately, tl'len when may he quality? 

"3. Do the party c~itteee of the County 
have the authority to mak-e nom1r.at1ona of 
peraona to run as cand~d.atea for Sheriff 
in the general e l ection of Kovember, 1962, 
and if eo, whose cluty is it to advtae the 
pa~ty coaoi tteee of the County or tile ir 
duty to nom~na•e and to whom do the party 
committees certify the names of their 
candidate a? 



Honorable Channing D. Blaeuer 

"4. In the event tne law requ1rea Mid 
election to be held at the time or the 
general election in Hove•ber, 1962, wna.t 
are the duties or the Count)t Clerk, With 
reapeet to public notice of aa1d election, 
and laatly, ahould t ne names or the nominees 
selected by the part1 committeea appear on 
a .. parate ballot or may they app,ear on a 
regular general election ballot?' 

ConcernLng the first question that you have submitted, 
Section 57.080, RSMo 1959, prov14ea 1n part aa f ollows: 

"Vhenever trom any aauae the off1oe or 
sheriff becomes vacant, the aame shall be 
filled by the count1 court; ~r s~cb vacancy 
happens more than nine montha prior t o the 
tUie or holding a general election, auch 
count1 court ahall immediately order a 
special electlon to till the aame, and the 
person by it appoint•d aball hold said 
oftice until the person ohoaen at aueh 
election ahall be duly qualified, other­
wise the peroon appoint ed by auch county 
court shall hold office unt il the person 
choaen at auch general election shall be 
duly qualified; * • •" 

I t 1a obvioua under this above quoted statute that the 
•her1tf muat be elected at the &&neral election 1n November. 
1962. Th1a atatute ·~~reaal¥ statea that when a vacancy occur• 
more than nine J~Jontha prior to the t ime or holding a general 
election, the County Court ahall order a apecial election, 
b1.1t 1r the vacancy ia leaa than nine montha prior to a general 
election a peraon to fill the vacancy &lt&ll be choaen at the 
aeneral election. 

Section 1.020(3), RSMo 1959, prov1deaa 

" •·General election' meana the election 
reqUired to be held on the 'l'ueaday 
succeeding the tirat Monday of »ovember, 
biennially; • 

Certainly the election to be held this coming November is a 
general election. 

Regarding the second question you have aubm1tte4, 1t ia 
our opinion that t .he person who 1a elected sheriff to fill 
the vacancy for the unexpired term ma1 qualifY immediately 
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upon hie election ainee he is elected to replace a peraon who 
waa appointed. This atatute (Section 57.080) expreaaly atatea 
that when the County Court baa appointed a person to hold the 
office that he nolda it unt~a peraon choaen at t he general 
election ahall be duly qualified. He is qual~fied when he 
haa been elec1;ed and the County Clerk baa delivered to h11D a 
certificate or h~a eleetlon under the seal or the County 
Court aa provided in Section 57.010, RSMo 1959 , and baa 
executed and delivered a bond aa required by section 57.020, 
RSIIo 1959, and cauaed his certificate and h1a official bond 
to be recorded 1n the office or the Recorder of Deec1a in the 
county where he ia elected, aa provided by Section 57.070, 
RSMo 1959 . 

Concernlng the third question you have .submitted, 
Section 120.550, RSJio 1959, prov1<iee in part: 

"The party committee of the county, dist rict 
or state, aa t he case may be, ahall have 
authority to make nominationa in t he f ollow­
ing eaaeaa 

• • • • 
"(3) When a vacancy in office wnich is to 
be tilled f or the unexpired term at the 
folloWing general election ahall occur after 
the laat day in which a peraon may tile ae a 
candidat e tor nominat i on." 

It appears clear that under thia section# einee the 
vacancy in th1a ot£iee occurred a rter t he prim&rJ election 
which waa held in August, 1962. that t he party committ ee of 
t he count y haa authority to nominate a peraon tor the office 
of eher1tt at the general election in Hovember, 1962. 

It muat be observed t hat under this statut e 1t ia not 
mandatory tor a party committ ee to make nominations to till 
vacanciea. They ntay do ao 1f they ao deaire and there ia no 
duty on anyone to advise a party committ ee or the vac&DCJ. 

Under paragraph 2 of Section 120 .550, RSMo 1959, it 1a 
provided that nominations to till a vacanc, eauaed by death 
aball be filed with th~ election authority not later tban 
ten (10) d&ye before such election.. Under this provision of 
the atatute it 1a the duty of the party committee of the 
county, 1f they nomina te a peraon t o fill the vacancy caused 
by death, to tile the nomination with t he county clerk* who 
would be the election authority in thia particular caae. 
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I n answer t o your f ourth question you have aubm1t~eu. 
Section 120 .580, RSMo 195J, p~ovldes: 

"At l east ae ven <layo before an election 
to fill a ny public office, the clerk of 
t he c.ounty court or eac11 county at 11 
cause to be publ ished i n two newspapers 
representing each of the two ~Jor 
political parties, 1! auoh tnero be, and 
1£ not, t nen 111 two new3paperlo.), or i f 
there be onl one ncwapapcr puoliah~d 
within the county ~hon 1r. euch neuspaper, 
t he nomlnatlons to ot'f1co cervif!ea to 
hlm by tne secreta~ of ata~e a nd also 
tho e !~led in nio offic~. He shall make 
two auch publications in eacn ot such 
newupapers befor the eleotiot , one ot 
w;1ioh publica G!.ons 1n each newspaper shall 
be upon the last day upon which auch 
newapapar 1-es issued before t.he election; 
provided, that no higher rat es ahall be 
paid per inch, than 1a p~ovided ~ 
section 4~3 . 030, R~Mo." 

It muat be observed that under this section it ia ~he 
duty ot t he county clerk a t l eaet seven aays before an 
election to fill any gubl1c offlce to cause to be published 
the nominations o.t' the offi ce cert.i!1e<i to h1m by the secretary 
ot state ana alao tbo e filed 111 his off'1ce . 'I'n1a would 
i nclude the nom.Ln& t1ono 1·11e<1 oy the county -party comaittees. 

Section 120.590, R Ho 1~5,, provide& that t he not ice to 
be published by the county clerk under Section 120.580, and 
requires the notice t.o be a copy or t he ballot t o be voted . 

Section 111.410, RSJio 1..759, requirea the clerk ot the 
county court in each county to provide pr~ted ballots for 
every election t or public offices and to cauae to be printed 
on the ballot tne name of every candidate "hoae name has 
been certified to or filed with him. Sect ion 111.420, RSMo 
1959, providea that ever1 bi11ot pr~nted uhall cont ain the 
n&mea or every candidate whose nomination tor any office 
specified on the ballot haa been certified or t1led. 

It 1a our opinion that under the proviaiona or the above 
cit ed atatu~ea the namee of the nom1neea selected by the 
party eommitt eea muat appear on t h• same ballot t hat 1a uaed 
at t he general election for tne selection or al~ public 
officials . 
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CONCLUSI ON 

It 18 the opinion of thla office t ha t : 

1. Under the law lt in required that ~n election for 
the off1oe of enerlff of Randolp~t Co~ y, Ml sourl, be held 
a t the timo of general eleetlon, Nov mba~, l ~2 , t o select a 
sheriff to erve tt..e \.auu.pired term or t. e ter1ff who died 
on September 4, l ~b2. 

2 . That t n.e person w •• o 1~ el~cte(l cheriff shall assume 
the duties as soon aa he qua11r1ea b t.ak1ng 1.11e oath of 
ottice, executin; a bo a tecord1n vne same with his 
cert 1t1oate ot' e l ecti on wlt t he Recordtn• of cec:la or the 
councy . 

3. Bnc of tae eoac..l. t .. e oi' ~he eou ~ baa author! ty 
t o nominat a candidat~ t~ run for .sheriff on 1t reapective 
party ticke t at che general election, 1~62, and the namea ot 
t he persona ho are nominavea hall be filed with t he count7 
clerk by aald eo itteea . 

4 . That \.he la.mee of ~ .. 1e nominees selected by the party 
committees muat appear on the regular general election ballot 
and not ~n separate ballota . 

The f'orego1Ilb opwlon, Which I hereby approve, waa 
preparod by 'm.l assiatant, ood:,r nsu.r . 

MM: JH: BJ 

Yours very "ruly ~ 

'HioiiAs J. IAWToiJ 
Attorney General 


