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September 13, 1962 

Honorable Nor.man H. Anderson 
P~sccuting Attorney 
St • Louis County 
Court House 
Clayton 5, Missouri 

Dear Mr . Andorson: 

Opinion No. 328 

This is ln reply to your letter or August 31, 1962, 
trh1ch reads as follows: 

"I respectfully request an official 
opinion relative to the proper inter­
pretation of Sec. 8o.230, Revised 
Statutco of M1osoUt·1 . I have been 
aekcd to obtain this opinion by th~ 
City o~ficials or the Village of 
Bel ... Ridge, Missouri . 

"The section involved is as follows: 

80 • 230. 'l'BUS'l'EES -- VACANCY, HOW 
FILLED.-- All vacancies in the 
board of trustees shall be filled 
by the remaining members of the 
board. In case the office or 
chairman bococca vacant, the re­
maining mecbers shall select one 
of their own nucber as temporary 
chairman and then proceed to elect 
soce person to fill such vacancy; 
provided, the chairman or temporary 
cll8.1rman shall have no vote except 
in case or a tic. 

"The factual background gi Vill3 riso to 
..._ this request !'or an interpretation is 
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as follows: The Chairman of the Board 
of Trustees of the Village of Bel-Ridge, 
Missouri, recently resigned prior to the 
end of his elect! ve term. The remaining 
Board members elected a temporary Chair­
man and then voted to elect the temporary 
Chairman the permanent chairman. The 
Board now wants to elect a person to fill 
the vacancy created by the election of 
the present Chairman. 

"Does the present Chairman have a vote 
in filling the v~~ancy on the Board 
that was created by his election to 
Chairman, or would he be able to vote 
only in case of a tie vote by tho other 
Board members?" 

In answering your question we refer you to the case 
of Krug v . Village of Mary Ridge, 271 S.W. 2d 867, in 
which the St. Louis Court of Appeals said at page 872: 

"• • • It should be pointed out that the 
chairman or the board of trustees of a 
village ie not a mere presiding officer 
with the power to vote only in case of 
a tie (as in the case or the m&fOr or 
the fourth class city, § 79.120). He 
is entitled to vote on all measures which 
come before the board . exc~pt that in 
filling vacancies on the board the 
chairman haa no vote unless there is a 
tie . Section 8o. 230 . • • •,. 

It is our opinion that the last provision of Section 
80.230, RSMo 19597 quoted in your letter, and the case of 
Krug v. Villace of Mary Ridge, which we have cited, are 
controlling ln this instance. The "present chairman 11 is 
governed by this law regardless of whether he is the chair­
man or the temporary chairman, and he does not have a vote 
in filling a vacancy on the board and he would be able to 
vote in such i nstance only in case of a tie. 
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GONCLUSJ:ON 

It is, therefore, the opinion ot this offioe that 
1n tiiling vacano1ee on the board the Chairman of the 
Board or Trustees or the Village of Bel-Ridge has no 
vote unless there is a tie. 

~s opinion, whioh I hereby approve, was pre­
pared by my Asa1stant , Wa~-:1n W. Waldo. 

Very truly yours, 

TfioMA:S f . Elat:A'rON 
Attomey General 


