
Opinion No. 288, Answered by Letter 
(Albert J. Stephan, Jr .) 

September 12, 1962 

Mr. William A. Geary, Jr. 
Suite 400 Columbia Bui~ding 
318 North 8th Street 
St. Louis, Missouri 

Dear Mr. Geary a 

This is in response to your inquiry ot July 20, 1962., 
as to whether the state liquor tax exemption enjoyed by 
distillers on sales made directly to ~litary installations 
1a a valid one in 11sht ot the tact that Missouri Wholesalers 
are required to pay the tax on their sales to such federal 
instrumentalities. 

We have investigated the practice you described and have 
learned that out .. ot-state distiller& are permitted to ship 
liquor directly to military 1natallat1ona tor sale thereon 
via licensed carriers without the payment or the gallonage 
tax as provided for in Section 311.550, Mo. Cum. Supp • ., 1961. 
However, when liquor is aold by a foreign d1st1ller.y to a 
Missouri wholesaler who ulttmately sella the same liquor to 
a military installation, the tax is paid on that liquor. The 
result is that the foreign distillery has a competitive 
advantage 1n ita Ales to military installations 1n at least 
the amount of the gallonage tax. 

An op1n1on was prepared by this office at the request 
ot Covell R. Hewitt and issued on September 19, 1949, which 
we believe disposes ot the part of your question directed at 
the validity ot the tax advantage which results when an out­
or-state distillery sella directly to a military installation . 
The conclusion of the opinion, a copy ot which is attached 
hereto, reads in part c 
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"It 1e the opmion ot this ottioe that 
otticera' clubs on military reservations 
in the State ot 111ssour1 as instrumen­
tal! tie a ot the federal government are 
not subject to the jur1ad1ct1on or the 
State of 111saour1- except ae apec1t1cally 
reaerved by tbe aot of cession. !'he 
Department ot Liquor Control baa no 
jur1ed1ct1on over the aale or liquor by 
auoh officers' oluba or the purchase by 
them or liquor troa aourcea out•1de ot 
the State of 111aaour1." 

Hanng re-examined that opinion, we believe it accurately­
atatea the law ae 1t exieta at th1a time and that sales and 
deliveries to military installations are beyond the ambit 
or the liquor control law generally and the gallonage tax 
apeo1fica.lly. 

but your particular question is whether the same should 
not hold true w1 th regard to sa1es by wholesalers located 1n 
this state. !bat question must be answered in the negative. 

As our basis for this position, we invite your attention 
to Section 311.550, Mo. Cum. Supp. 1961, which provides in 
parts 

n( 3) The person who shall firs t sell such 
liquor to any person 1n this state shall be 
liable tor the payment." 

Section 311.553., Jlo. Cum. Supp., 1961, then goea on to 
squarely place the dutr ot pa)'i.ng the gallonage tax imposed 
by Section 311 . 550; aupra, on any out-of-state manufacturer 
or aol1o1tor who causes the tmportation into this state of any 
taxable 11~r "tor aale or use for beverage purposes !1th1p 
th1! state." (Emphasis addec:i) 

Thus, the tax is actually not on the Missouri Hholesaler •a 
sale but on that or the out-or-state distiller. Moreover; 
examination ot the opinion attached hereto ana tbe authorities 
o1ted therein reveal.s that, tor purposes ot the liquor control 
laws ot this state, sale to and uae or liquor on military 
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reservations cannot be regarded as a aaJ.e or u4e "w1 thin 
this state". However, the aale of l1qu~r to a Missouri 
wholeaaler (regardless or who the Wholesaler's vendee may be) 
is most certainly a sale "\111th1n tb.ia atate u and therefore 
taxable. 

We are, theretore, constrained to rule that out-of-state 
d1at1llers should not be relieved of payments of the gallon­
age tax on liquor sold to Miss~1 wholesalers for re-sale 
to military installations. 

Encloaul"e 

A.JBuna 

Very truly your3, 

'l'HOMIS P. EAGt!'1'6N 
Atto~ey General 


