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Juvenile cour t cannot commit boy over 17 to 
State Training School even if chilQ is under 
jurisdic t i on of court . J uvenile court may 
exercise jurisdic t ion over child for viola­
t ion of law when child has been paroled by 
State Boar d of Training Schools . Aft er 
fil ing a pe t i t ion for terminat ion of parental 
r ight s , par ents mus t be no t ified of right t o 
counsel , and counsel appointed if parents 

cannot employ same . Parents in federal pr isons out side Missouri sum­
moned by mail or per sonal servi ce as provided in Sec. 506 .160. 

OPINION NO . 270 
NoveQber 13 J 1962 

Honorable Lon J. Levvis 
Prosecut1ng Attorney 
Audrain Count y 
I.fexico, Miasouri 

Dear Mr . Levvis : 
~70 

This is in answer to your letter of recent date 
request ing an opinion from this office in regard to three 
specific factual ait uations , the first of which, wi t h 
ques tion in reference t hereto , reads as f ollows: 

"A boy 16 year s of age committed the 
offense of burglary . He was made a 
ward of the Audra.in County Juvenile 
Court and placed under t he supervision 
of t he juvenile officer . That status 
continued unt il a short time after the 
boy ' s seventeenth birt hday, when he 
participated in anot her burglary. Does 
t he Juvenile Court of said county have 
aut hori t y to commit this minor to the 
St a te Board of Training Schools?" 

I n answering your foregoing inquiry, your attent ion 
is directed to Section 211 . 191 of Chapter 211, RSt-!o 1959 , 
which pertains t o juvenile courts . Said section s tates 
as follows: 

"Nothing in sect ions 211 . 011 t o 21 1 . 431 
shall be construed to repeal any part of 
the l aw relating to the s t ate training 
school for girl s or t he s t a t e training 
school for boys; and i n all commitment s 
to either of these institut ions the law 
in reference to t hem shall govern . " 
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Chapter 219~ RSMo 1959, deals wit h the law relating 
to the ~U.ssouri Stat-e 'Fraining Sche>ol for Boys and Section 
219 .160 pert ains to the stat u t ory provisions thereo~ govern­
ing the commi t ments thereto. Said section reads as follows: 

1'Arg' boy over the age of twelve years 
and under t he age of seventeen years 
and any girl o ver the age of twelve 
years and under the age of twent y - one 
years who haB been convict ed of a cr~e 
or who is f ound by ~e juvenile or cir­
cuit court to be in need of training 
school education and discipline may be 
committed to t he s t a te board of training 
schools . Except where a child who is 
convicted of a crime and sentenced for 
a period of time which will not expire 
until after his t went y · flrst birthday, 
all commitment s to the board shall be 
made for an indete~nate period of 
t lll!e . " 

As t he quoted sect ion res trict s the commitment of any 
boy to t he State Board of Training Schools to boys over the 
age of t welve and under t he age of seventeen years , it is 
our view that, as the minor in ques t ion is sevent een years 
old , he cannot now be comm1 tted t o the State Board of 
Trai~g Schools by t he Juvenile court under our present 
laws . 

Your seoond factual sit uation and 1nqu1r,y 1n reference 
thereto reads as follows: 

•• A boy 14 years of age was adjudged in 
the Juvenile Court of Audrain Count y 
t o be a delinquent minor and was com­
mitted to t he State Board of Training 
Schools, which assigned him t o the 
Boonville institution. About one year 
later he was released , on parole , from 
that instit ution . ~ile he was 16 
years of age and s till on said parole 
he was arrested on char ges of having 
possession of alcoholic beverage s , 
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driving a mot or vehicle without having 
an opera t o r ' s license, and l eaving the 
pl a ce of an accident, the latter being 
a f elony . May s aid Juveni.le Court, 
~nule said minor is still on said par ol e 
from Boonvi l le , enterta1.n a peti t i on of 
the Juvenile Officer char ging said minor 
witn said recent offense s , and commit 
him again t o sai d Board or or der t-..irn 
tri ed under genera l l aw, or does exclu­
s i ve jurisdict ion of said rrdnor remai n 
wi t h t he Boar d o f Tra i ning 3chool s ?" 

Note in t hi s regar d Se c t ion 21 1 .021 , which s t a tes , in 
part, as follows: 

11 As used in sec tions 211 . 011 t o 211 . 431, 
unless t he context cl early requi res 
ot herwise: 

* * * 
" (2) 'Child ' means a per son under 
seventeen year s of age; * * *· " 

And , further, note Se ct ion 211 . 041 , w~ch s t~tes as follows : 

"When jurisdiction over the person of 
a child has been acquired by the juve­
nile court under t he pr ovisions of 
sections 211.011 t o 211.431 in pro ­
ceedings coming \fitbin the applicable 
provisions of section 211 .0 31, the 
jurisdic tion of t he child may be re ­
tained f or the purpose of se ctions 
211 . 011 t o 211 . 4 31 until he ha s 
attained t he age of t went y - one years , 
except in cases where he is committed 
to a.nd received b{ the state board of 
t raining school s . • 

In an opi nion of t his office under date of April 20 , 
1959, issued to W. E. Sears , Director of Training Schools, 
\'l'e concl uded, f r om a reading of Chapters 211 and 219, RSMo, 
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and specifical~ Sections 211.041, 211.191, 211.251 and 
219 . 220 , t hat the juvenile court loses jurisdiction of 
a child when sueh child is committed to and received by 
the State Board of Tra~n~ng Schools . ( A copy of said 
op~nion is enclosed herewith . } 

However, t he loss of jurisdiction which results 
from commi tt1ng the child to the State Board of Training 
Schools has reference only to the proceedings in which 
the jurisdiction ~as initially obtained by the committing 
juvenile court . The obvious purpose of Section 211.041 
was to prevent the Juvenile court from retaining juris­
~ct1on over the person of the chlld in the original 
proceedings after the child has been committed to and 
reeei ved by t he State Board cf Training School s . It does 
not purport to and may not reasonably be construed t o 
grant to the State Board of Training School s exclusive 
jurisdiction over the person of the ehild for all purposes, 
nor to prevent the juvemle eourt from acquirl.ng (as 
distinguished from reta~ning) jurisdiction over t he per­
son of the child 1n other proceedings coming w1 thin the 
applicable provisions of Sect~ons 211 .021 and 211.031, ae 
the result of an a lleged violation of law subsequent to 
the original commitment. 

Under the facts as submitted, therefore, assuming 
that the boy in question is within Audrain County pursuant 
to the req~rements of Section 211.031, supra, i t is our 
view that t he fact that the child is on parole from the 
State Board of Training Schools does not preclude the 
juvenile court of Aud.rain County from exercising juris­
diction over the child by reason of his alleged subsequent 
acts. 

Your concluding factual situation pertains t o the 
termination of parental rights, the procedure and gr ounds 
for which are contained in Sections 211.440 to 211.511, 
RSMo 1959, inclusive. Said facts are as follows: 

"Both of the parents of three small 
childr en 1n Audrain County have been 
convicted of felonies and are confined 
in federal prisons outside Missouri. 
T"ne chlldren have been made wards of 
th~ St ate of Missouri, and t he Juvenile 
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Office r want s to ask the Juvenile Court 
of said county to t erminate the par ent al 
right s of said parents so that said 
children may be offered for adopt ion . " 

Only t~o questi ons a r e asked in reference to the above , 
the fi r st of which is : "What, if any , provision is there in 
la\': for providing said parent s \ti th legal counsel in an action 
to terminate their parental right s? u 

Section 211 . 471 states , in part : 

"As soon as p:-acticable after the 
filing of a pet i t ion and prior to the 
hearinG, the parent, guardian, or 
custodian shali. be notified of their 
right t o have counsel , and 1f they 
request counsel and are financially 
unable to a~ploy counsel, counBel 
shall be appointed by t he court . " 

It is our view that this section plainly makes i t manda­
t ory t hat t he parent s in this case shoul d be no t ified of t heir 
right t o have counsel as soon as pract icable after t he filing 
of t he peti t ion for t erffiinat ion and prior t o t he hear ing, and 
t hat if t hey r equest counsel and are financially unable to 
employ counsel, counsel must be appointed by t he court . 

Your concluding question is: "How may said parents be 
given l awful notice of such proceedings? .. Section 211 . 461 
stat es as fol lows: 

11 1 . The t ermination of par ental rights 
shall be made only aft er a hearing before 
t he juveni~e court . A summons sh~l be 
issued by t he judge or the clerk of t he 
court requiring the person, agency or 
organization having cust ody or control 
of the chil d t o appear with t he chil d at 
t he pl ace and t i me s t a t ed in t he summons . 
Persons who shall be summoned and receive 
a copy of t he petition shall a l so incl ude 
t he par ent s of t he chil d , * * * and t he 
s t a t e division of welfar e , agency or 
or ganization or person s t andi ng in loco 
pa r ent is having an int e r est in t he wel ­
far e of t he child . * * * 
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"2. Service of summons shall be made 
as in other civil cases in the manner 
prescribed in section 506 .150, RSMo , 
provided however, if service cannot be 
made as prescribed in section 506 .150, 
RSMo, then the service shall be made 
by mail or publication as provided in 
section 506 .160, RSMo . 

11 3. The parent or parents may waive 
appearance or service of summons in 
writing before the court. " 

After considering this section and those sect ions referred 
to therein, it is our view t hat, absent a waiver as provided 
in subdivision 3, t he parents must be sununoned and must be 
served with a copy of t he petition for te~nation of paren­
tal r ighte and that this serviee of summons and petition, 
along with the notice of the parents ' r~ght to have counsel, 
as considered previously, should be ~ade by mail or by per­
sonal service out of t he s tate as provided for in Section 
506 .16o, RSMo 1959, as under the facts presented herein the 
parents are outside the confines of the St ate ot Missouri 
but their address is known . 

Conclusion 

(1) The juvenile court has no aut hority to commit t o 
t he State Board of Training School s a boy 1t1ho violates t he 
law after attaining the age of 17 year s, even t hough the 
boy was then under the j urisdiction of the juvenile court . 

{2 ) The juvenil e court is not precluded from exer­
cising jurisdic tion over the person of a chil d by reason 
of an alleged violation of law subsequent t o his commitment 
to and parole from the State Board of Training Schools. 

( 3) As soon as practicable after the filing of a 
petition for termination of parenta l rights and prior t o 
t he hearing, t he parents must be notified of t heir right 
to have counsel~ and if they request counsel and are finan­
cially unable t o employ counsel, counsel must be appointed 
by t he court. 
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(4) Parents confined in federal prisons outside t he 
State of Missouri should be summoned and served wit h a 
eopy of the pet::. t.:.on for t ermination of their parental 
rights by mail or by personal service outside the state 
as provided for in Section 506 .160, R~Mo 1959 . 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was 
prepared by my Assistant , Paul A. Slicer, Jr . 

Pt..J :lt;ml 

Yours very truly., 

THOtdS F. EAOIE.rON 
Attorney General 


