
September 17, 1962 

Honorable John Hosmer 
Prosecuting Attorney 
Webster County 
Marshfield, Missouri 

Dear Mr. Hosmer: 

Opinion No . 263 answered by 
letter . (Denman) 

This letter is in response to your letter to this 
office ot June 24, 1962, requesting an opinion upon the 
following questions submitted in an enclosed letter to 
you from Glenn H. Ventling, Collector ot Revenue, Webster 
County• 

"I have a oase of a man purchasing 
40 acres at a tax sale 1n 1946. The 
tax certificate was issued in his 
name on17. He 1a now deceased, and 
his widow has the tax certificate, 
but the deed waa never issued. They 
have been paying the taxes all t his 
time, but are 5 y-eara delinquent eaoh 
year. 

Questions 
1. Can I issue a Collectors Deed on 
the tax certificate which they have? 

2. If so, in whose name would the 
title be? 

3 . If not, whose property ia 1t now? 

4. What 1a the tax status, can 1t be 
sold for taxes?" 



Honorable John Hoamer 

In an opinion ot this ottice isaued on June 22, 
1949, to the Honorabl.e Bryan Tout, County Audit SUper­
visor, Office ot the State Auditor, a copy ot which ia 
enclosed herein, it was concluded that a purchaser ot 
property at a delinquent tax sale loaea all right and 
title to the property it such purchaser or hie heirs 
and assigns does not cause a deed to be executed and 
placed on record in the proper county within tour (4) 
years trom the date ot sale as provided in Section 
1~0. 110, RSMo 1959. 

We have researched the more recent cases and con­
clude the law as set out in the enclosed opinion has 
not been changed. See Journey v. Kilor (1952) Mo., 
250 SW24 164, wherein the Court atter citing the statute 
in queation stated, l.c. 165s 

"The apparent purpose ot thia statute 
is to require the holder ot a certifi­
cate ot pure~• to obtain a deed within 
the specified period or lose his right 
to either a deed or reimbursement and 
thus settle the title, which otherwiae 
reaaioa indefinite Within that period. " 

In answer to your specitic quest1ona, it is our 
opinions 

1. A collector& deed on the tax cert1ticate may 
not be issued atter tour (4) years from the date or sale; 

2. Not applicable by reason ot our answer to ques­
tion onea 

3. Ve otter no opinion as to the ownership ot the 
property aa this question is not Within the purview ot 
the county collector's otticea 

4. Said property may be sold any t11le there are 
delinquent taxes as provided 1n Section 140.150 et seq. 

JJUbJH 

Yours very truly, 

fHOMIS '. natftOR 
Attorney General 


