
SCHOOL DISTRICTS : 
SCHOOL TEACHER 

RETIREMENT AGE : 
TEACHERS I FUND : 
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Teachers • salaries must be paid rrom runu 
provided in 3ec . 165 . 110~ RSMo 1959 . In 
school districts in this state not in cities 
that have a population of 75 , 000 or more , 
teacher is retired July 1 next after attain­
ing age 70 and may thereafter teach only 
under provisions of Sec . 169 .560; school 
board may not legally pay teacher ' s salary 
from fund provided in Sec . 165 . 110 past July 
1 next after teacher has reached age 70 ex­
cept under provisions of Sec . 169 .560; school 
board may not legally contract with teacher 
\'lho is retired by provisions of Sec. 169 . 060 
except under provisions of Sec . 169 . 560 . 

Opinion No . 217 (1962) 

July 25 , 1962 File No . 217 

Honorable Arthur B . Cohn 
Prosecuting Attorney 
Pulaski County 
Waynesville , Missouri 

Dear Mr . Cohn: 

Thi s is in reply to your letter of May 14, 1962 , 
requesting an opinion f r om this office in answer to the 
fol lowing question: 

"If the school board hires a teacher 
who is of the retirement age , to -wit : 
70 years of age~ can the school board 
legally pay her salary from the regu­
larly appropriated teachers fund or 
must her salary be paid from a differ­
ent fund? " 

Section 169 .010, paragraph 6 , defines " teacher" as 
follows : 

"' Teacher ' shall mean any teacher, 
teacher- secretary, substitute teacher, 
supervisor, principal , supervising 
principal , superintendent or assistant 
superintendent , school nurse, or 
librarian who shall teach or be employed 
by any public school , state college or 
state teachers ' college on a full - time 
basis and who shall be duly certificated 
under the l aw governing the certifica­
tion of teachers ; any county superin­
tendent of schools, assistant county 
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superint endent of schools and th~se 
employed by county superintendents of 
aehoola upon a full-time basia and who 
shall be duly ce~tified under the law 
governing the oert1f1<:oat1on of teachers; 
and the s t ate superintendent ot public 
schools or oomm1aa1oner or education,. 
persons employed in the s t ate department 
of education or by the at a te board of 
education i n an executive capacity and 
other peraona employed by said state 
board or education on e. full-time basJ.a 
who sball be duly cert ificat ed under 
the law governin, the eertift~atton or 
teachers; and persona eaaployed by the 
board of truatees of the public aehool 
retirement aystem of Miaaour1 on a full­
t ime baaia who ahall be d~lJ cert ified 
under the law governing the cert~f1ea­
t1on of teachers; provided that this 
clause shall not be eonat rued t o include 
employe•a of the Uni veJ"s1 t y of Jl1asour1 
or Lincoln University . " 

J'or our purpoaea the above de-f1n1tion of the term t•teacher1
' 

is aurri~ient and 1$ adopted for the purpoaea of this opinion. 

Having defined the term 11 teaehe~ .. , we mu&t now determine 
in what manne~ anti r.rem what source a teacher in JUasour1 may 
legally be paid, and in this connection we find that disburse­
ment of all achool mone)' i s governed and controlled by 
section 165.110 , RSllo 1959 , which naa cont ained w1th1_n it 
apec1f1.e references to t eachere. Th1a section provides that 
all teachers• aalartea must be paid out of the specified 
teachera fund. The statutes are complet ely ail•nt aa t o any 
other legal method of p&J111ent of teachers• salaries. 

As may be seen tram the above, teaeheret saler1ea may be 
pa1d only from the author1z•d teachers fund aa provided by 
Sect ion 165 .110, RSMo 1959, aupra; however, it does not a nswer 
the qu.eet1on or "h&th•r a tea,eher, ase seventy or over, may be 
paid from th1a fund. To do t.his it is neceasaey t o turn t o 
other statutes and de·t•rm1ne whether there is an age limit 
beyond wntch a person may not teach.. I£ there 1s a legally 
established age limit beyond which a person may not t each 1t 
would follow that any payment t o auch person would be an 
illegal payment of public funda and t herefore proh.1b1ted . 
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We turn in this regard to Chapter 169 ~ RSMo 1~5~ . 
Sections 16~ . 010 to 169 .130~ inclusive, provide for the 
retirement or teachers in school diat rietB of le~• than 
seventy-five tbouaand. The distr~ets embraced w1thin this 
act are set out in Section 169 . 020~ RSMo 1)59 , ao followss 

" • * • The system so created stall 
include all ~chool districta in this 
state, except t hose in citiea that had 
populations ot seventy-five thousand 
or more according to the latest United 
States decennial census, and such 
others aa are or hereafter may be 
included * * *" 

The above section includes the Waynesville district because 
it is not a district 1n a city of more than seventy-five 
thouaand. 

Sec tion 16~ . 050, RSJCo 1959 , provides in part thatc 

"• * * a~l employees aa herein defined of 
diatricta included in the retirement 
syatem thereby created shall be members 
of the s{stem by virtue of their emplo:­
ment . h underscoring added) 

"Employee" ia defined by Section 169 . 010, RSMo 1959, aa 
synonymous with "teacher" . Therefore, by operation of t 111s 
cbapter "teachers" are members of the retirement eyetem by 
virtue ot their employment . 

The above sections make membership 1n t he public school 
retirement system of Missouri and employment aa a teacher 
dependent one upon the other and bound together . Membership 
1n the retirement system ia a le&al quali1:1cat1on for a 
"teacher". 

Section 16) .060, RSMo 195S, provides t hat a member 
(which by operat~on of Section 169 ,050 includes teachers) of 
the public achool retirement ayatem or M1sao~1 must retire 
upon reaching age seventy by the tollowing provlaion: 

"• • • a member shall be retired aut o­
matically on the first day of IU17 next 
following the achool year !n which he 
reaches the age or seventy yeare, * • •'' 
(underecoring added) 
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Therefore, the phrase "shall be retired automatically" 
directs that the individual member has no choice or volition 
as to whether ho will or will not continue ae a member or the 
retirement system and thereby, as a teacher, he is retired by 
operation of the statute. 

It may be seen ~hat by the enactment of Section 169 . 060, 
RSMo 1~59, the Le&!slature intended that ret irement or with­
drawal from act ive service as a member or the r etirement 
s7atem waa to be mandatory upon aaid member and upon July 
first next after reaching the age of seventy yeara a member 
is by law re,~ered incapacitated to continue 1n active 
teaching aerv1ce in ~;he public schools contained within the 
re tirement eyatem. 

We may fUrther illustrate the f aot t hat a "teacher" may 
not teach beyond Ju11 1 following the atta1r~ent or age seventy 
by reading Section 163.08o, RSMo 1959, which provides aa follows: 

"The board shall have power, at a regular 
or special meeting called a rter the annual 
school meet~ng1 to contract with and em­
ploy legally ~ual1f1ed teachere tor and in 
the name of t e district; • • wn 
(unaerscoring added) 

In connection with the above quoted portton it may be 
seen t hat one of the legal qualifications for a "teacher" 1s 
membership 1-n the retirement. system aa provided by Section 
169 .050, supra. It would follow that when a "teacher" is 
retired by o~eration or Section 169 .060, RSMo 1S59 , supra, 
the "teacher' ia no lon;er legally qualified and therefore, 
by o~eration or Section 163. 080, supra, the school board 
would have no authority to contract •1th and employ the 
"teacher11

, and any payment to such "teacher" would be an 
illegal payment of public funds a nd therefore prohibited. 

It will be noted that the absolute retirement of 
"teachers•• at age seventy is modified to the extent tilat a 
retired teacher over age seventy ~Y serve as a substitute 
teacher not t o exceed sixty daya 1n any one school year by 
the provlsione of Section 16S.560, RSMo 1?59 . 

QOKC:LUSIOI' 

Therefore, lt is the opinion of thie office that: 

l. A aehool board may not legally pay a teacber•a salary 
rrom a f'Und other than the teachers tund provided by Section 
165.110, RSMo 195~ . 
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2. In school districts in th1e sta te cot in c1t1es 
that have a population or aeventy-fivo tho~sa~d or more: 

A. ' "teacher11 is automat ically ret1rsti July 
flret following the att ainment or ~he age of seventy 
years and may not thereafter actively engage in 
teaching in public schools, excep ~ un1er t he pro­
via1ona or Sect ion 16~ . 560 aa a s~bst!tute t eacher; 

B. A school board may not legally pay a 
·teacher ' • aalary from the teachers fund created by 
Section 165 .110, RJXo 1)59, beyond July first next 
after t he t eacher has att ained seventy years or 
age, except under tne provision• t or a substitute 
teacher aa cont ained in Sac~lon 16~ . 560; 

c. A school board ma?. not l egally con~raot 
with and employ a. "teach~r' who 1a r$tired by the 
provisions of Sect ion 169 .o60, RSMo 1~59, except 
under the provisions ot Section 16~ .560 regarding 
eubat1tute teachors . 

The foregoing opinion, wh1eh I nereby approve; waa 
prepared by my aaalatant , Robert R. Nort hcutt. 

RN:BJ 

Yours vary t ruly, 

THOMAS P. l!AGLITOii 
ttorney General 


