Opinion No. 188

June 7, 1962

Prosecuting Attorney
Cape Girardeau County

Honorable Stephen E. Strom ’
Cape Girardeau, Missouri

Dear Mr. Strom:

We have your opinion request of April 23, 1962 which reads
as follows:

"A charge of leaving the scene of an accident is pending
in Cape Girardeau County arising out of a situation where the defend-
ant lost control of his automobile while rounding a curve, skidded
into a £illing station driveway, there struck a truck, and departed
without leaving his name and address.

"I request your opinion concerning whether Section 564.450
hllllc:1 hwi’sg applies vhere the damage and accident occur off the public
g Y8

*I find no Missouri authorities on the above question, but
there are a number of cases cited in 77 A.L.R.24 1167 vherein courts
have held that other similar charges in other states have been held
not to apply to the above described situation.”

As you are aware, our office does not render official opinions
on matters which are the subject of pending litigation. This long-
standing policy evolved years ago when, so it seems, the Attorney
General was opinionating on various matters at the shme time when
variocous judges were about to rule on the same guestions and said judges
felt that they were being unduly pressured by reason of such opinions.

With the foregoing in mind, we make the following general
observations which are not in the nature of an official opinion.
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I am inclined to believe that, under the facts stated in
your opinion regquest, a case could be made under the "hit-and-run”
statute, Section 564.450. That statute is applicable only to a
person "operating or driving a vehicle on the highway," but it is
not specific with respect to the point where the injury to person or
damage to property must occur. It is my thought that where the
injury to person or damage to property arises out of and results from
the operation of a vehicle on a highway, the statute is applicable,
and that it is immaterial that, because the vehicle has skidded or
accidentally run off the highway, the point of impact is off the
highway. To me, there could be no doubt as to the answer if the
vehicle was still partly on the highway vhben ‘{-pact occurred; and I
would reach the same answer even though the vehicle was wholly past the
right-of-way line.

I have been unable to find any case which I consider in point.
In State v. Smith, 189 P.2d 205 (Arizona), the statute required a
collision upon the highways and there was no allegation in the informa-
tion that the collision was in anywise related to use of highways.
Even under my view, such an information would likewise be insufficient
under Missouri law. The other cases discussed in the annotation in
77 ALR 24 1171 also, in my view, are not in point because they involve
accidents which did not occur (or it was not alleged and proved that
they occurred) in connection with the use of the highways.

Yours very truly,

THOMAS F. EAGLETON
TFE:oh Attorney General



