RECORDER OF DEEDS: The recorder in third class counties

FEES AND SALARIES: is required and permitted to furnish
COMPENSATION: only one free copy of a veteran's
VETERAN'S DISCHARGES: discharge on his request to be paid

for by the County Court, if such discharge
has been recorded, and the recorder

is permitted to retain the one 50¢

fee for each discharge so furnished.

May 25, 1962

FILED

Honorable Floyd L., Sperry, Jr, ’4 21

Prosecuting Attorney
Henry County
Clinton, Missouri

Dear Mr, Sperryt

Your inquiry concerning fees of recorders in counties
of the third class reads as follows:

"1 would like an opinion concerning the
following matter having to do with the
fees of recorders in Counties of the
Third Class in this State.

"Section 59,490 of the Revised Statutes

of Missourl, 1959 in sub-section one (1)
provides that it is mandatory that the re-
corder furnish to veterans one copy of the
veterans di if that disc has
been recorded, bsection two (2) of the
same section provides that the recorder shall
beplidb{thocountythe sum of 50¢ for
‘each certified copy of the discharge that
he furnishes',

"I would like your opinion as to whether
the County Court in their discretion may
instruct the Recorder to glve as many as
two coples of a veterans discharge to him
and whether they may pay the recorder 50¢
each for the same either under the above
noted language found in subesection two (2)
or under other powers of the County Court in
administering the business of the gaunty.“

Your i.%ui%mlvu imarily an interpretation of
Sectlon 59.490, 1959, s section provides that the
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recorder shall furnish to veterans one certified copy of the
discharge upon request of the veteran and that the recorder
shall be paid by the county the sum of 50¢ for each certified
copy of the disicharge that he fumishes. You inquire as to
whether the recorder can furnish additional certified copiles
and charge 50¢ for each of these additional copies furnished
to a single individual veteran,

The above cited section provides that the recorder shall
furnish one certified copy of the discharge upon request of the
veteran and in the same section provides that this 50¢ fee shall
not be deemed to be an accountable fee., It thus appears from
this phraseoclogy that the legislature has provided for the
receipt by each veteran of the one free certified copy of his
discharge for which the recorder shall receive 50¢ as an
unaccountable fee, Both on the question of the number of
free certified copies of the discharge that can be supplied
and on the question of the fee for that one discharge being
unaccountable the legislature has indicated ~hat should be
the public policy of this state. It is our view that the
provisions of Section 59.490 referred to above do provide for
one certified copy to be furnished the veteran and that
Section 2 of such section in re.erence to "each certified copy
of discharge” refers to the previous one free copy.

Further, the County Court is authorized only to do that
which the statutes authorize the Court to do or 1s necessarily
implied therefrom. Since there is no authorization for the
County Court to make such payments over and above the one
discharge, it is prohibited from so deing.

We must keep in mind that statutes which provide for
compensation to public officers customarily strictly
construed against such officers. (See Nodaway County v, Kidder,
123 S.W, 24 857, 344 Mo,) Under the above cited statute it
is made the duty of the recorder to furnish one certified
copy, upon request, of the veterans discharge for which the
recorder shall receive 50¢, If we interpret this section as
permitting the furnishing of two or any number of additional
copies, then the terminology providing for one copy would
become surplusage. Thus 1t follows that the recorder is
entitled only to the one 50¢ fee in comnection with furnishing
a free certified copy of the veteran's discharge to each
veteran on his list,
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CONOLUSION

Therefore it is the opinion of this office that the recorder
in third class counties is required and permitted to furnish
only one free copy of a veteran's discharge on his request to
be pald for by the County Court, if such discharge has been
recorded, and the recorder is permitted to retaln the one 50
fee for each discharge so furnished.

The forego opinion, which I hereby approve, was prepared
by my assistant, Clyde Burch.

Yours very truly,

THOMAS ¥, EAGLETON
Attornay'ﬂeneral



