Opinion No. 141, Answered by letter (Jerry Finnegan)

FILEL

July 10, 1962

Honorable Bill Davenport
Prosecuting Attorney
Christian County

Ozark, Missouri

Dear Mr, Davenport:

In response to your opinion request of March 12, 1962,
concerning the county's obligation to pay for the recording
of right-of-way deeds for public roads, and your further
question about which fund the payment should be charged
against, ve are, hereby, answering,

As you pointed out in your letter of May 25, 1962, there
is no specific authority directing the county to pay for the
recording of right-of-way deeds, but there is general
authority gilven to the county to establish a road at the
county's expense in Section 228,050, RSMo 1959t

"2¢ o« o o If the (county) court shall find
that the facts do justify the establishing of
such road, either at the expense of the
county, or of the petitioners, or both, it
shall make an order accordingly.”

The recording of right-of-way deeds is a necessary
expense in the establishing of roads as deeds affecting
real estate are required to be recorded by Section 442,380,
RSMo 1959, So if the county court then orders the county
to bear the expense of establishing a road then it shall
bear the cost of recording of right-of-way deeds.
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Class four counties such as Christian County must
classify their expenditures into six classes under Section
50,680, RSMo 1959, which provides in part:

"The court shall classify proposed
expenditures in the following order:

* * * * * - *

Class 3, The county court shall next set

aslide and apportion the amount required, if any,
for the upkeep, repalr or construction of bridges
and roads on other than state highwaye (and not
in any speclal road district) . . .

Class 5. + « « 2 fund for the contingent and
emergency expense of the county, the court

may transfer any surplus funds from classes

one, two, three, four to class five to be used
as contingent and emergency expense, From this
class the court may pay contingent and incidental
expenses , + o« not otherwise classified,"

On its face it would look as though class 3, supra, would be
controlling in th:ln case as recording of rﬁ.ght-or-mw deeds can be
included in the "amount required . . . for the . . ., construction
e o o« Of roads on other than state hignwag (and not in any
special road district)., But the Supreme Court of Missouri held
in Bverett v, County of Clinton, 228 SW2d 30 (Mo. 1955) that when
the county bought road graders, 1t was not necessary to use
class 3 but class 5 could be used,

"The purchase price of road machinery vas
clearly not required to e budgeted under
the head of proposed expenditures for repair,
upkeep and construction of roads and bridges,
The necessity for replacement of such road
machinery was in the nature of ‘current
expenses of the county' and as such was
payable out of general revenue as a class

5 expense, if so budgeted and provided for."

Substituting "recording of right-of-way deeds” for "road
graders”, the conglusion is reached that if the county so provides
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in the budget, then either class 3 or class 5 may be used.

Class 3 because recording of right-of-way deeds is & necessary
incident in the establishment and construction of roads. Class
5 because it 1s & "contingent and incidental” expense not other-
wise classified, _

It is also possible, if the requirement 1s met of having
actual cash on hand sufficlient to pay all claims inst the
prior five classes, to pay this out of class 6 of Section
50,680, supra, which provides:

“"Class 6, Arter having provided for the

five classes of expenses heretofore specified,
the county court may expend any balance for
any lawful purpose, provided however, that the
county court shall not incur any expense under
class six unless there is actually on hand in
cash funds sufficient to pay all claims provided
for in preceding classes together with any
expense incurred under class six; provided,
that if there be outstanding warrants con-
stituting legal obligations such warrants shall
first be pald before any axgondatura is
authorized under class six,

Therefore, it is my belief that the county may pay for
the recording of right-of-way deeds out of either class 3 and
class 5 funds if so provided or from class 6 funds if the
requirement is met,

Yours very truly,

JF:ms



