Opinion 122, Answered by Letter
(Joseph Nessenfeld)

March 12, 1962

Mr, Charles D, Trigg
Comptroller and Budget Director
State Capltol

Jefferson City, Missouril

Dear Mr, Trigg:

This will reply to your recent letter requesting
our informal opinion as follows:

"1 respectifully request an informal
opinlon regarding the State's obliga-
tion for the payment of gross eamings
tax on utility billas. Is the State
exempt from such tax or liable for
payment of the tax?"

As we understand your question, the tax is a license tax
imposed upon the utility based upon the gross receipts. It
is not imposed upon the consumer. There is no question con-
cerning the right of the municipality to impose such a
license tax, See Union Electric Co, v, City of St, Charles,
Mo. Sup., 181 8,W, 24 526, In that case, it was held that a
license tax measured by gross receipts does not constitute,
directly or indirectly, a sales tax.

The mere fact the utility presently lists the tax
separately from the other portion of the charge for its
services does not have the effect of making the tax one
imposed upon the consumer, The charge for the services
rendered is the aggregate amount shown on the bill including
that portion of the charge represented by the "tax". "The
utility remains the party taxed, and the utility still pays
the tax." See State ex rel City of West Plains v. Public



Service Conmission, Mo. Sup., 310 S,W, 2d 925, 934; and

State ex rel Hotel Continental v. Burton, Mo, Sup., 334

S.W, 24 75,82, The tax 1s but one expense of operation.

The last two cited cases hold that the Public Service
Commission may authorize a utility to state the amount of the
tax separately from the valance of the customers' charges,

and thereby "partially itemize" the bills, However, irrespective
of the method of billing, the money with which the utility
pays the tax is necessarily obtained in every instance from
the customers. The incldence of the gross receipts tax

1s not changed by the fact that charges are itemized.

It may be added that there is no constitutional prohibition
against the assessment of an exclise tax upon the State of
Missouri, See State ex rel Missouri Portland Cement Co,

v, Smith, 90 S.W, 2d 405 (which involved the 1875 Constitu-
tion). Section 6 Article X of the 1945 Constitution exempts
only the real and personal 2;923§%§ of the state from taxation.
We are aware of no provision in law which would exempt the
State of Missouri from liability for that portion of the
charge of the utility for service rendered which results from
the levy of an exclese tax such as the gross receipts license
charfes of various municipalities,

It is our opinion, therefore, that the State is llable for
payment of the bllls in the situation set forth in your letter.

Yours very truly,

THOMAS F. BAGLETON
Attorney General

Ji:ms



