
OPINION NO . 116~ Answered by Letter 
\ Ben Ely, Jr. ) 

Jlarch 1, 1962 

Honorable No~ H. Anderson 
Prosecuting Attorney 
St. Louis County Courthouse 
Clayton, Missouri 

Dear Mr. Anderson a 

We are in receipt of your letter of February 9, 1962, 
in which lOU aak our opinion concerning H.B. 542, 7lst General 
Assembly (now Section 79.050 RSMo Cum. Supp. 1961), which 
reads as followss 

"The following officers shall be elected 
by the qualified voters o£ the city, and 
shall hold office for the term or two 
years and until their successors are elected 
and qualified, to wit a Mayor and board or 
aldermen. The board or aldermen may provide 
by ordinance, after the approval or a maJority 
of the voters voting at an election at which 
the issue is submitted, for the appointment 
of a collector~ for the appointment of 
a chief of police, who shall perto~ all 
duties required or the Jlllrshal by law, and 
any other police officers round by the board 
or aldermen to be necessary for the good 
government of the city. If the board or 
aldermen does not provide for the appointment 
or a chief of police and collector as pro­
vided by this section-;-& city marshal and 
collector shall be elected, and the boara 
or aldermen may provide by ordinance that 
the same person may be elected marshal and 
collector, at the same election, and hold 
both offices and the board or aldermen may 
provide by ordinance for the election of city 
assessor, city attorney, city clerk and 
street commissioner, who shall hold their 
respective ot:fices for a ter.m of two years and 
until their successors shall be elected or 
appointed and qualified. 11 



You have aeked whether the provisions or this section 
entitle fourth class cities to provide tor the appointment 
or either a chief or police or collector or whMher it 
requires that both offices be either elective or appointive. 

It ia our opinion that the word 11and 11 as underlined 
above, auat be construed aa "or" 1n order to give effect to 
the intention or the legislature in paea1ng this section. There 
being no connection between the duties and functions or the 
two offices there exists no logical reason why those who hold 
them should be selected in the same manner. 

Your attention 1s directed to the last part of the section 
which authorize& the Board of Aldermen to "provide by ordinance 
for the election of city aseeseor, city attornel, city clerk 
and street commissioner ••• ". Tho word "and is used here 
obviouely in the disJunctive; we believe that this use ia 
analogous to the use in connection with the provisions con­
cerning the chief or police and collector. 

We are therefor e of t he opinion that the provisions or 
Section 79. 050, RSMo Cum. Supp. 1961, regarding the appointment 
or electi on or chiete or police and collocto~ 1n cities of 
the fourth class, muat be construed in the disJunctive. The 
Board or Alderuen or such cit y may provide that one of these 
offices be filled by appoin~t without having to provide that 
the other be filled in the same manner. 

Yours very truly, 

THOJilS '· llGLifOI Attorney General 


