
Opinion No . 100, Answered by Letter 
(BenEly , Jr . ) 

February 19, 1962 

JOO 
Honorable Karl R. Blackwell 
State Senator~ 22nd Distric t 
Hillsboro~ lliseouri 

Dear Senator Blackwell: 

We are 1n receipt of your letter of recent date asking 
whether the county clerk or a county which has adopted local 
option county voter registration under Chapter 114, RSIIo 
1959, can~ for purpo .. a of initial voter rea1atrat1on, 
designate additional places of registry in each township 
in the county with a deputy county clerk 1n charge of 
each. 

Section 114.080, RSMo 1959, establishes the office of 
the county clerk as the place or voter registration in 
counties adopting local option registration. Section 114.090 
RSib 1959, authorizes the county clerk ot such a county, for 
purposes of initial voter registration, to designate additional 
places of registry in the county. It reads as follows: 

"P'or the i.niti.al registration~ the county 
clerk may designate additional places of 
registry in the county, but these places 
of registry shall not exceed more than 
one in each townahip in the county in 
addition to the o~fice or the clerk or 
any city, town or village who is deputized 
by the county clerk under this chapter. I f 
any additi onal place of registry is established, 
the county clerk shall place a deputy 1n 
charge thereof." 

It will be seen that the number or additional places or 
registry which •Y be established is liJid. ted to one per township 



Honorable Barl R. Blackwell 

but 1f the clerk of a city, town or village i s appointed 
deputy registration o~t1cer, as authorized by Section 114.100, 
aul; section 2, RSIIo 1959, the township 1n which such clerk 
holda office 1s still entitled to one additional place of 
registry. However, in a telephone converaation on Pebruary 
5, 1962, you advised us that you are priarUy concerned with 
the regiatration of voters in the northem part of your county, 
which, although it ia quite populous, contains no incorporated 
areaa and hence no city, town or village clerk tor the county 
clerk to deputize. 

I t should also be noted that the above quoted section 
requ11~a that count y clerk& place a deputy 1n charse ot each 
additional pl ace of registry. The clerk may use, tor this 
purpose, any of the deputies provided tor in Section 114.100, 
RSJio 1959. 

Under the authority of the above quoted section we believe 
that the county cler k ot Jefferson County can c rente one 
additional place or registry in eaeh township in his count y 
tor the purpose or initial voter reg1etrat1on and t hat upon 
auch creation he must place a deput y in eharge t hereof. 

.... 

Youre very truly, 

THOJIAS P. BAOLBTOH 
Attorney General 


