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Voters in the school election in the School 
District of St . Joseph may not vote at a 
regular polling place for t he regular 
municipal election in the City of St. Joseph~ 
111hich polling place is outside the limits of 
the School District of St. Joseph . 

Opin . No . 85 

March 5, 1962 

I 5J, 
85 Honorable Dan Hale 

Prosecuting A~torne¥ 
Buchanan County 
St . Joseph, ltisaouri 

Dear Mr. Hale: 

This is in reply to your letter of January 17, 
1962, in which you requested an official opinion 
from this office, and your supplemental letter or 
February 8, 1962, which supplemental letter reads 
as follows: 

"The School District of t he City 
or St. Joseph is governed by the 
statutes relating to School Dis-
tricts in cities of 75,000 to 700,000. 
Some of these statutes are found be­
ginning at Sec . 165.377 to Sec . 165. 550, 
also Sec . 111 . 255. 

'At the oncoming City Election to be 
held on April 3rd, two school directors 
for the School District for the City of 
St . Joseph are to be elected. The 
city will furnish the polling facili­
ties. 

"The question that we have is as 
follows: we have a precinct which 1 s 
all inside the city l~ts of the City 
of st. Joseph and partially outside 
of the limits of the School District. 
The polling place has always been the 
Spring Garden School . The Spring Garden 
School is outside of the School District 
and inside t he city limits . 
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ncan the people t-rho live inside the 
Scho~l District vote for the school 
directors at the polling place which 
is Spring Garden School which 1s geo­
graph1cally located outside of the 
School District ?" 

The general school law governing the place of 
school elections is found in Section 165.330, RSMo. 1959, 
a portion of \'thich reads as follows: 

u'l'he qualified voters or such town, 
city or consolidated school dtstr1ct 
shall vote by ballot upon all ques­
tions provided by law for submission 
at the annual school meetings, and 
such election shall be held on the 
first Tuesday in April of each year, 
and at such convenient place or 
places within the district as the 
board may QeSignat'e • o • . • II (EmphaSiS 
supplied.) 

This general law requires that the polling places 
be within the school district, and if it were applicable 
to the St . Joseph School District, it would not be per­
missible to have the Spring Garden School as the polling 
place for the school election. 

As stated in your letter, the School District of 
the C1ty or St . Joseph is governed by Sections 165.317 
to 165.553. Section 165.~7 reads, in part, as followst 

"All s-chool districts in this state 
which contain all, or the greater 
part or, a city havLng a population 
of more than seventy-five thousand 
and less than seven hundred thousand 
inhabitants • • • shall be a body 
corporate • • • and shall possess 
the same corporate puwers and be 
governed by the same general la\'15 as 
other school districts, except as 
herein provided, * * *" (Emphasis 
supplied.) 
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Under this section, the general school laws would 
govern unless there 1tras a specific provision applicable 
to the st , Joseph School District which excepted it 
from this section. 

Section 165. 383, RSMo . 1959, provides, in part, 
aa follows: 

" • • * And provided further, that if 
any e1tJ, in which there is or may 
hereafter be located wholly or in 
part a school district to which sec­
tions 165.377 to 165.553 apply, shall 
hold its election for mun1eipal offi­
cers on a date other than the f irst 
Tuesday after the first Monday in 
April, then such election for school 
directors in the year in which the 
city shall hold its said election 
shall' be held at the same time and 
~aces as the election for milliic!pal 
o fleers, • * *· '' 

. 
Section 165.383 is an exception f rom the general laws 
for st. Joseph if the elec.tion is held on a date other 
than the first Tuesday after the first rt;>nday 1n April, 
or if the school election is held at a different time 
than the municipal election. Here the facts are that 
both elections are to be held on April 3, 1962, l'Thich is 
the first Tuesday after the first Monday in April, they 
are the regular elections, and Se-ction 165. 383 does not 
provide an exception from the general laws for this elec­
tion. 

Section 165. 465 cannot be an exception for st . 
Joseph because that section deals only with a school dis­
trict having a population or more tban two hundred thou­
sand and therefore cannot apply to St. Joseph. 

As it read in 1949, Section 165.467 contained the 
language, " • • • and tbe election o£ directors and the 
submission or sach questions, except 1n the cases of' 
special elections provided for in sections 165.473, 
155.487, 165.490 and 165.497. shall ~ h~l~ ~t the ~·~ 
time and places as the election f'or municipal officers •••• " 
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This language would have been a clear exception under 
the facts or this situation, but this language was de­
leted from the section when amended by Laws of 1951, 
page 528, section 2, effe~tive July 29{ 1952. There 
is nothing in the present section 165.q67 which could 
constitute an exception because it does not specify 
that the school eLection shall be held at the same time 
and place as the municipal election. 

section 165.473 is not applicable here because it 
deals only with special elections, and the election in 
queation here is the regular election. . 

Section 111 . 255, RSMb. 1959, reads as follows: 

"Notwithstanding any other provisions 
or law; Whenever any primary, general 
or special elections, or elections 
held by any school district, fire 
protection district, sewer district, 
municipalities, or other political 
subdivision of the state, are held 
upon the aame day in any political 
subdivision,. one polling place for 
the several elections in each pre­
cinct, consolidated precinct or dis­
trict in the political subdivision 
shall whenever feasible be designated 
by the county clerk, board or elec­
tion commissioners, or other proper 
election official, having authority 
over general elections in the politi­
cal subdivision and the election 
officials in the polling places 
shall be designated by the coWlty 
clerk, board or election commissioners 
or other proper election official 
and shall be compensated for one elec­
tion only. Any person failing or re­
fusing to comply w1 t h the provisions 
or this section is guilty or a misde­
meanor. 11 

This section (111 . 255) of the general election laws is not 
sufficient in this case because it only provides for one 
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polling place for the several elections in each precinct 
whenever feasible . It presupposes that the precincts or 
districts coincide~ and it in no way autho~izes a polling 
place outside of a precinct or district . 

The general laws on elections~ in section lll.06o. 
RSMo. 1959, prov1dos: · ''Each voter shall vote only in 
the township in which ne resides, or if in a town or 
eity~ then in the election district therein in which he 
resides. 11 This strengthens the proposition that voters 
in a school eleet1()n may not vote at a polling ~lace 
outside the limits of the schQol district . 

Tlle facts show that the election t'lhich is to be 
held in the City of St . Joseph on April 3, 1962, is the 
resular biennial election, held on the first Tuesday 
after the f1rflt Monday in April , This ia the regular 
election for both the City of St. Joseph and the School 
District . Since the St . Joseph School District is gov­
erned by the same general la11a aa other school districts; 
such general law requires the pollins place to ·be within 
the district; and we are unable to find any exception 
for this regular election; it necessarily follows that a 
polling place which 1a outside ot the school district 1s 
not proper and the ree~dents of the ~chool district could 
not vote in a school election at such a polling place. 

CONCLUSI ON 

It is the opinion of this office that the voters 1n 
the schoo~ election 1n the School District or St. Joseph 
tna¥ not vote at a regular polling place !'Qr the regular 
municipal election 1n the C"ity or St . Joeeph1 which PQlllng 
place 18 outside the 11m1ts of the School District or St . 
Joseph. 

This opinion, \'lh1ch I hereby approve, was prepared 
by my assistant, wayne w. Waldo . 

Yours very truly~ 

'l'ltOMI\s F. IA<ILE'1'6N 
Attorney General 


