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A marriage may not be solemnized in 
Missouri unless a license for such 

MARRIAGE LICENSES : has been obtained from a proper official 
in this state; marrlages solemnized in 
Missouri on the basis of a license issued 
in another state are invalid . 

February 28 , 1962 

Honorable Frederick E~ Steck 
Prosecuting Attorney 
Scott County 
Sikeston, ll1ssour1 

Dear Mr. Steck t 

( No . 82) 

We are in recej_pt or your request for an opini·on or 
this office which reads as followsa 

11Is it lawful ror a lll1nister to marry 
a couple who obtained their marriage 
license 1n another State 1n Jl1ssour1? 

"Al.so, I would like to lmow 11' a 
marriage performed by a qualified 
minister 1n the State of Missouri is 
valid i£ the man and woman obtained 
their marriage license in another 
State other than Missouri?" 

We direct your attention to the rirst question contained 
1n your request whether a marriage may be solemnized on 
the basis or a marriage license in Jl1ssouri obtained by the 
parties involved in another state• 

Section 451..040, RSIIo 1959, insofar as it is material 
reads as follows & 

"Previous to any marriage in this 
state, a license for that purpose shall 
be obtained rrom the officer authorized 
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to i ssue the same, and no marri.age 
herea£ter contracted shall be recognized 
as valid unless such license has been 
previously obtained, and unless such 
marriage 1s solemnized by a person 
authorized b~ law to solemnize marriages. n 

Section 451.08o, RSMo 1959, insofar as it is pertinent, 
reads: 

"The recorders or the several counties 
or tbls state, and the recorder or the 
city or St. Louis, shall, when applied 
to by any person legally entitled to a 
ma.rriage license, issue the sa. • • • " 

A reading of these statutes reveals that the license to 
be obtained prior to marriage in 111-ssouri must be issued by 
an off'icer authorized to do so, and the officers so author·! zed 
are the recorders or the various count1&a of the state and 
the City or St. Louis. 'fhe required li<lense, therefore, must 
be one issued in Jl1ssour1, The answer to your first question 
is in the negative. ln this connection, we wi.eh to call your 
attention to Section 451.120, RSMo 1959, which states 1n parte 

"Any person who shall solemnize an~ 
marriage !herein the p•rties have not 
obtained e. lieense. a·a ¥rovidid _by 
this chilter • · • • aha 1 6e deemed 
gul'i ty o a misdemeanor • • • " 

We turn now to a consideration of rour second question. 
Assl.UQing that a marriage is solemnized by a person authorized 
to do so under lissouri law, and further as~uming that the 
parties involved here obtained their license in another state1 
what 1s the legal status or the marr1a&e1 

Your attention is again directed to Section 451.040; paragraph 
one, particularly to the words, nno marriage he-reafter contracted 
shall be reco~ized as valid unless such license has b~en previously 
obtained ••• " 

As stated above, the "license" which parties seeking to be 
married must obtain is one issued by a recorder or one or the 
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various counties in the state or of the City of St. Louis. 
The last quoted part of Section 451 .040 theref ore makes any 
marriage solemnized in Missouri on the basis of a marriage 
license procured in another state invalid. 

CONCWSION 

It is the opinion or this office that a marriage may not 
be solemnized in K1ssouri unless a license f or such has been 
obtained from a proper official in this stateJ it is f'urther 
our opinion that marriages solemnized in Missouri on the basis 
of a license issued in another state are invalid. 

The f oregoing opmion, which I hereby approve, was 
prepared by my assistant, Ben Bly, Jr. 

BBcms 

Yours very truly, 

!hOiia P. Bagleton 
Attorney General 


